.

štvrtok 10. októbra 2013

Najstarší recept na medovinu (14. storočie)

Medovina je považovaná za typický slovanský alkoholický nápoj, ktorý pili naši predkovia už v dobách veľkomoravských, prípadne ešte starších. Ako ale taká medovina vtedy chutila? Aký recept na jej výrobu používali? Recept na medovinu z 9. storočia sa nám doposiaľ nepodarilo získať. Avšak objavili sme zrejme najstarší zachovaný recept na tento božský nápoj. Recept vyšiel v Nemeckej knihe a pochádza z polovice 14. storočia. Tak nech sa páči, kto chce môže vyskúšať. 

Medovina (Das Buch von Guter Spise) Nemecko, 1346

Kdo chce udělat dobrou medovinu, ten ohřeje čistou vodu tak, aby do ní mohl právě ponořit ruku. A vezme dva mázy (3 l) vody a jeden (1,5 l) medu. Promísí je tyčí a nechá chvíli odstát a pak scedí přes čistou látku nebo přes vlasové síto do čisté nádoby. A pak vaří po dobu coby jeden akr tam a zpět přešel a odstraní pěnu z mladiny mísou s dírami. Pěna zůstává v míse a nikoliv na mladině. Dále slije medovinu do čistého soudku a zakryje jej tak, aby výpary nemohly unikat, do té doby, než bude moci do toho ponořit ruku. Pak vezme půlmázový hrnec a naplní jej do půlky chmelem a hrstí šalvěje a vaří to s mladinou po dobu, co by míli ušel, a vezme půl ořechu čerstvých kvasnic a dá to tam a zamíchá, aby to kvasilo. Tak přikryje to rovněž tak, aby výpary mohly odcházet na den a noc. Pak scedí medovinu přes čistou látku nebo přes síto z vlasů a slije do čistého soudku a ponechá tři dny a tři noci kvasit a doplňuje každý večer. Tam pak nechá to usadit se a stará se o doplňování kvasnic. A nechá to odležet osm dnů, aby se vyčistilo a doplňuje každý večer. Nechá to usadit se v pryskyřičném soudku a celých osm dní nechá odležet a napije se poprvé po šesti až osmi týdnech. Tehdy je ostatně nejlepší.

*

1,5 L medu, 3 L vody, asi 0,4 L chmele, hrst šalvěje, kvasnice Ve 3 litrech teplé vody rozmíchej 1,5 litru čistého medu. 5 minut vař a sítkem sbírej pěnu. Odstav a přikryj poklicí. Do jiného hrnce nasyp chmel a šalvěj, zalij ještě teplým odvarem z medu, dobře promíchej a za stálého míchání vař něco okolo 1,5 hodiny. Odstav, přimíchej lžičku kvasnic, přiklop poklicí a nech 24 hodin kvasit. Pak zceď do čistého hrnce, opět přidej lžičku kvasnic a odstav na dalších 24 hodin. Totéž udělej ještě dvakrát. Pátý až dvanáctý den jen přidrobuj kvasnice. Třináctý den zceď a nech odležet dalších 4-6 týdnů. Pro kvašení a odstátí doporučuji kvůli chuti používat kameninové nebo dřevěné nádoby.



Nemecký originál:

Ain mete

Der guten mete machen wil, der werme reinen brunnen, daz er die hant dor inne liden künne. und neme zwei maz wazzers und eine honiges. daz rüere man mit eime stecken, und laz ez ein wile hangen. und sihe ez denne durch ein rein tuch oder durch ein harsip in ein rein vaz. und siede denne die selben wirtz gein eime acker lane hin und wider und schume die wirtz mit einer vensterehten schüzzeln. da der schume inne blibe und niht die wirtz. dor noch giuz den mete in ein rein vaz und bedecke in, daz der bradem niht uz müge, als lange daz man die hant dor inne geliden müge. So nim denne ein halp mezzigen hafen und tu in halp vol hopphen und ein hant vol salbey und siede daz mit der wirtz gein einer halben mile. und giuz ez denne in die wirtz, und nim frischer hoven ein halp nözzeln und giuz ez dor in. und giuz ez under ein ander daz ez geschende werde. so decke zu, daz der bradem iht uz müge einen tae und eine naht. So seige denne den mete durch ein reyn tuch oder durch ein harsip. und vazze in in ein reyn vaz und lazze in iern drie tac und drie naht und fülle in alle abende, dar nach lazze man in aber abe und hüete daz iht hefen dor in kumme und laz in aht tage ligen daz er valle. und fülle in alle abende. dar nach loz in abe in ein gehertztez vas und laz in ligen aht tage vol und trinke in denne erst sechs wucher oder ehte. so ist er allerbeste. 


Das Buch von Guter Spise

Túto kuchársku knihu zostavil niekedy medzi rokmi 1345-54 Michael de Leone, notár arcibiskupa z Würzburgu. V roku 1844 vyšla v novonemeckom preklade. Kniha má dve časti, prvá obsahuje 57 receptov a druhá 44. Zdá sa, že tieto časti boli spojené až dodatočne. Najmä prvá časť sa zdá byť samostatným textom s predslovom aj záverečným dovetkom. Za týmto dovetkom nenasleduje ďalší text, ale je tu takmer tretina stránky voľného miesta. Ďalší recept potom začína až na novej strane. Pokrmy tu popisované nie sú zrejme bežne pripravovanými jedlami, skôr sviatočnými. Veľa sa používajú drahšie ingrediencie ako napr mandle, šafran, ryžová múka, biele pečivo, množstvo tuku a pod. Väčšinou sa jedná o múčniky, pudingy a zákusky. Kniha bola pravdepodobne určená měšťanskému čitateľstvu.

Tak Na zdravie !!!

Text prevzatý zo stránky, kde sa nachádzajú aj všetky ostatné recepty z tejto výnimočnej knihy, takže môžete začať variť...

http://www.myschwerk.webzdarma.cz/daz_buoch_von_guoter_spise.html
http://haccp1.sweb.cz/St%C5%99edov%C4%9Bk%C3%A9%20recepty/St%C5%99edov%C4%9Bk%C3%A9%20recepty.html

1 komentár:

  1. skutočne úžasné čítanie, takéto recepty sú zriedkavosťou...

    OdpovedaťOdstrániť