.

nedeľa 23. mája 2010

Prečo to vlastne robím?

Táto stránka bude venovaná predovšetkým starým slovanským hradiskám nachádzajúcim sa na území Slovenska, avšak nebudeme sa vyhýbať ani slovanským hradiskám v ostatných štátoch, či hradiskám iných kultúr, najmä. Keltov, či Lužickej kultúry.
Nie som profesionálny historik, avšak o históriu Slovanov sa zaujímam už dlho popri iných povinnostiach, takže prosím o zhovievavosť.
Zistil som, že neexistuje stránka, ktorá by sa venovala starým hradiskám tak ako je to napr. v prípade hradov a zámkov. Informácie o jednotlivých hradiskách sa síce dajú nájsť, ale je to pomerne prácne a časovo náročné. Mojim zámerom je vytvoriť stránku, na ktorej bude čo najviac slovanských hradísk a ku každému hradisku by som rád zhromaždil pokiaľ možno komplexné informácie, ktoré sú v dnešnej dobe k dispozícii. Pôjde o dnes známu históriu hradiska, nálezy, nákresy, rekonštrukcie, fotografie atď. Najradšej by som sa dostal k absolútnemu základu - tzn. ku konkrétnym prácam archeológov, ktorí hradiská skúmali v minulosti. To je ale ideálny stav, ktorý by som chcel dosiahnuť a je mi jasné, že k takémuto cieľu sa nepodarí dopracovať za 1-2 mesiace, ale je to dlhodobá záležitosť.


Pre začiatok sem hodím pár hradísk, ku ktorým som sa doposiaľ dopracoval a postupne sa budú pridávať ďalšie hradiská a podrobnejšie informácie k už existujúcim.
Mnohé články, ktoré si tu prečítate budú prevzaté od iných autorov, prípadne z iných stránok, kde sú informácie o hradiskách roztrúsené, pričom v takýchto prípadoch bude samozrejme vždy uvedený zdroj. V prípade, ak si niektorý autor nebude želať, aby jeho článok bol na tejto stránke uvedený, budem to samozrejme akceptovať a vymažem ho, ale dúfam, že takéto problémy nebudem musieť riešiť a že ľudia pochopia, že sa tu jedná o neziskový blog, snažiaci sa s dobrým úmyslom informovať verejnosť a podnietiť k záujmu o našu spoločnú slávnu históriu.
Ak sa na túto stránku dostanú aj archeológovia a historici a budú chcieť niečo doplniť či poopraviť, veľmi rád sa nechám poučiť.

Prečo práve Slovanské Hradiská?

Slovanské hradiská sú nielen symbolom veľkého staviteľského umenia našich Slovanských predkov, ktorí pred viac ako 1000 rokmi dokázali budovať mohutné opevnenia, pred ktorými neraz kapitulovali aj najväčšie armády svojej doby, ale sú aj živým dôkazom ich nezávislosti, vyspelosti, hrdosti, bohatstva a politickej moci. Na hradiskách žili naši veľmoži so svojimi rodinami, vojenská družina, ale aj umní remeselníci - kováči, šperkári, ktorých výrobky môžeme vďaka archeológii obdivovať aj dnes, obchodníci, duchovenstvo a ostatní významní obyvatelia. Okrem budov obyčajného obyvateľstva, na hradiskách nachádzame reprezentatívne obydlia šľachty, prvé kresťanské kostoly, či pohanské svätyne.

Cieľom stránky je tiež pútavou formou čitateľom priblížiť nesmierne zaujímavé obdobie našich národných dejín - raný stredovek, najmä v časoch Veľkej Moravy. Buďme hrdí na naše dejiny. Máme na to mnoho dôvodov.

Orgoň

KONTAKT NA MŇA:   ORGON333@GMAIL.COM





11 komentárov:

  1. zdravim autora tohto blogu
    velmi sa mi paci a budem sem pravidelne chodievat
    chcel sa len spytat, ci tu niekto netusi nieco o takych valoch , nasypoch a pod´, ktore su v lesoch medzi Devinom a Karlovou Vsou v Bratislave. Idem po lese a zrazu vela metrov kamenneho nasypu. Nikde som o tom nenasiel ani zmienku. Tak len tolko. Keby nieco, mozete mi pisat na peterblaho@zoznam.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka za pozitívne reakcie, teší ma keď sa blog ľuďom páči. Tie "násypy" môžu mať rôzny pôvod, napr. v lesoch Dolnej Marikovej nájdeš na mnohých miestach násypy kamenia a ich pôvod je prozaický - sú to tzv. HROBLE ktoré vznikli tým, že ľudia obrábali pôdu a pri orbe vždy kamene vybrali a dávali na jedno miesto. na iných miestach sa také niekoľko sto metrové násypy nachádzali pozdĺž ciest - mali zrejme spevňovaciu funkciu. Ale samozrejme môže sa niekedy jednať naozaj o pozostatky opevnení. Skús poslať zopár fotiek.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pozdrav z Moravy. Narazil jsem tady opravdu na pěknou stránku. Navíc jsou tady i pro mě neznámé slovenské zdroje k doplnění vědomostí. Je moc dobře, že ještě dnes někoho zajímají jeho vlastní kořeny, jenom tak dál.
    P.S.: toto je můj regionální pokus: http://www.zaniklevyskovsko.estranky.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdravím Moravu. Tvoja stránka je super, aspoň to nemusím spracovať ja hehe. Hneď ju aj pridám do odporúčaných odkazov a držím palce, aby sa Ti podarilo zmapovať čo najviac hradísk na Morave. Ja sám som sa chystal do toho vrhnúť, keď sem doplním tie slovenské.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím!
    Tých hroblí je mnoho aj v papradňanskom chotári.
    Ja si ešte ako decko pamätám ako sme to robili a veľakrát sa stalo, že po čase prišiel niekto,kto kameň spotreboval či už ako základ pod nejakú šopu "papradňansky-pajtu",alebo spevnenie svahu atď.

    JK

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vyborna stranka ktoru navstevujem pravidelne.velmi ma zaujma Velky Vrch v DIVINKE. KRASNA LOKALITA DAKUJEM za nove prispevky. poslem vam aj foto vsetky valov opevnenia

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vďaka, vždy ma poteší, keď sa stránka páči archeológom a historikom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj,
    Chcem sa ti podakovat, za toto krasne veldielo co robis pre nas vsetkych. Si moc zlatý. Dakujem!!!! Prajem ti vela podnetov a inspiracie.
    H.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj, narazil som na tvoju stránku len nedávno a veľmi ma zaujala... Je to pútavé čítanie doplnené aj o tvoj, resp. váš skupinový reálny pohľad na stav hradisiek, akú mali funkciu, čo sa v nich udialo, atď.
    ďakujem a prajem veľa zdaru.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Veľmi pekná stránka. Som z okolia Žiliny a bývam v Poluvsí - Rajecké Teplice. Chodím okolo Turia, dcéra býva v Divinke. Zaujali ma obe hradiská. Ďakujem za info veľa zdravia a síl prajem.

    OdpovedaťOdstrániť