.

nedeľa 14. júna 2015

Informačné tabule Dolné Orešany - Slepý vrch

V horúci júnový deň 13.6.2015 sa konala ďalšia akcia nášho Občianskeho združenia Hradiská - osadenie dvoch informačných tabúľ v Dolných Orešanoch, ktoré sa týkajú keltského hradiska s názvom Slepý vrch. 








Stretli sme sa s mimoriadne ústretovým prístupom zo strany starostky Dolných Orešian pani Juliany Belicovej, ktorá nielen že prisľúbila financovnie oboch tabúľ, ale spolu s obecným úradom a ďalšími občanmi nám poskytli úžasnú podporu, vďaka ktorej na akciu prišlo množstvo ľudí a atmosféra bola skvelá.

Najskôr sme osadili prvú tabuľu v centre obce, v blízkosti obecného úradu, na ktorej sa turisti môžu dozvedieť o existencii hradiska na Slepom vrchu a dočítajú sa o najstaršom osídlení Dolných Orešian v praveku. Príhovor k prítomným mal aj archeológ KPU Trnava pán Mgr. Matúš Sládok, ktorý okrem iného informoval o probléme vykrádania archeologických lokalít a ich ochrane.
Následne sme sa presunuli priamo na hradisko Slepý vrch, kde na návštevníkov čakalo prekvapenie - Kelti. Naše pozvanie totiž prijala renomovaná skupina venujúca sa oživovaniu keltskej histórie - Vae Victis z Lietavskej Lúčky. Na hradisku mali postavený dobový tábor a tkáčske krosná  a samozrejme, že sami boli oblečení ako Kelti s príslušným výstrojom. Predviedli nám spôsob života Keltov, pútavo nám o ňom porozprávali a ich druid Brendyx na záver s medovinou požehnal našu tabuľu, aby slúžila dlhú dobu, na slávu keltských bohov.







Cesta na hradisko s tabuľou na pleci by bola mimoriadne náročná a preto musím vyzdvihnúť obrovskú pomoc pána Lukáša Ilavského z Dolných Orešian, ktorý na hradisko zabezpečil vyviezol všetok potrebný materiál a tiež Patrika Dobšoviča, ktorý sa postaral o vyvezenie Keltov v a ich výstroja.













Napriek horúcemu počasiu na hradisko prišlo veľké množstvo záujemcov. Na záver si mohli pozrieť štart niekoľkých paraglajdistov zo Slepého vrchu, ktorých účasť taktiež zabezpečila pani starostka. Po návrate do obce sme mali na obecnom úrade prichystaný výborný guláš a pohostenie. 




Na tomto mieste sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na tvorbe tabule podieľali (naši chalani zo združenia), skupine Vae Victis za jej veľký prínos, ale predovšetkým ústretovosti pani starostky. S takýmto skvelým prístupom sme sa ešte nestretli. A samozrejme občanom Orešian, ktorým nieje ľahostajná ich história a ktorí nás prišli vo veľkom počte podporiť.

Tešíme sa na ďalšiu akciu.

Orgoň

1 komentár:

  1. ... dobrá práca, srdečná vďaka za zviditeľňovanie a odkrývanie miest našej dávnej histórie! V texte infotabule spomínate praslen, mal som za to, že ide o závažie, či zotrvačník z vypálenej hliny, ktorý bol umiestnený na hrubšom-dolnom konci vretena a to slúžilo na spriadanie nití z ovčej vlny alebo z pradných rastlín, ako sú ľan, či konope.

    OdpovedaťOdstrániť