.

pondelok 21. októbra 2013

Informačná tabuľa Modra - Zámčisko

Dňa 20.10.2013 sme sa zišli na hradisku Zámčisko nad Modrou, aby sme tam spoločne odhalili našu novú informačnú tabuľu. Náš Žrec zrejme deň predtým vykonával náročné obetné obrady, pretože bohovia nám dopriali neuveriteľne pekné jesenné počasie.

osadenie tabule vykonali zemestnanci mesta Modra





tabuľa čaká na odhalenie ...




Zámčisko má od teraz novú informačnú tabuľu

Našu novú informačnú tabuľu sme tentokrát vytvorili v spolupráci s mestom Modra, ktoré spolu s Bratislavským samosprávnym krajom nielen tabuľu odfinancovalo, ale zabezpečilo  aj výrobu a osadenie masívnej drevenej konštrukcie tabule, vďaka čomu sme sa zamerali iba na vytvorenie samotného informačného panelu. 

Čendo Žrec stojí na okraji hradiska  držiac v ruke picí roh plný obetnej medoviny
 a žiada slovanských bohov o ochranu našej novej tabule

Text tabule sme konzultovali s Dr. Zdenkom Farkašom, ktorý v minulosti na hradisku vykonával výskumy. Zároveň nám na účely tabule poskytol aj obrázky nálezov v kvalitnom rozlíšení. Obrázok hradiska - detail opevnenia - pre nás vytvoril akad. maliar Tomáš Polonský. Všetko ostatné vytvorili členovia nášho Občianskeho združenia Hradiská. Tabuľu sme odhalili a "pokrstili"  pravou staroslovanskou medovinou zo slovanského picieho rohu. 



okrem medoviny nemohla chýbať ani fľaša dobrého modranského ...


naše združenie samozrejme vykonalo aj "odbornú" obhliadku hradiska,
 na fotografií v mieste kde sa pravdepodobne nachádzala brána
prví turisti ....




Veríme, že tabuľa prispeje k lepšej informovanosti turistov, ktorí na toto magické miesto zavítajú a že sa nestane obeťou vandalizmu. Ďakujem mestu Modra, najmä pani primátorke a  zamestnancom mestského úradu za ústretovosť a pomoc na tomto projekte. 

3 komentáre:

  1. každou ďalšou tabuľou sa úroveň slávnostného odhaľovania zvyšuje. Blahoželám a verím, že informácie potešia každého návštevníka. A vandali prejdú okolo radšej bez povšimnutia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V sobotu sme boli na Zámčisku s manželkou, priviedla nás tam naša dcéra, ktorá sa nedávno prisťahovala do Modry. Tak ma to zaujalo, že hlad po informáciách ma priviedol na túto krásnu a kvalitnú web stránku. Ďakujem vám! Pavol, Trenčín

      Odstrániť