.

streda 26. februára 2014

Nelegálny detektorizmus škodí našej histórii

Detektoristi každoročne okrádajú vlastnú krajinu a jej občanov o TISÍCE archeologických pamiatok, ktoré:

- predávajú na internetových stránkach najmä priekupníkom do zahraničia
- si zo sebeckých dôvodov neodborne uskladňujú doma a bránia tak ich  odbornému výskumu, zdokumentovaniu a sprístupneniu verejnosti
- znehodnotia, ak pre nich nemajú finančnú, alebo inú hodnotu



Detektoristi nie sú  archeológovia!!!

-samotný nález nie je pre archeológa tak dôležitý, ako kontext v ktorom sa pamiatka nachádza, vykrádaním sa oberáme o dôležité informácie a poznatky
-detektoristi zničia každoročne stovky nálezísk, čím znemožnia prácu a výskum na archeologickej lokalite a tým zničia históriu daného územia
-práve vo vašej obci alebo okolí možno vykradnú títo zlodeji histórie pamiatky, ktoré by za iných okolností preslávili vašu obec či mesto
-pamiatkam, ktoré sú tisíce rokov ukryté v zemi, je najlepšie pod zemou a vydržia tam aj do príchodu archeológa, ktorý vie najlepšie ako s nimi naložiť, skúmať a publikovať ich
-každý nález je potrebné odovzdať archeológovi, prípadne arch. inštitúcii

Podľa § 249 odsek 1 trestného zákona, je vyhľadávanie archeologických pamiatok detektorom kovov, ako aj prechovávanie archeologických pamiatok trestným činom, začo hrozí trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov. 

209 komentárov:

  1. Vec: Opravte si video
    Video v texte je oznacene ako sukromne a nezobrazi sa nahodnemu navstevnikovi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. už som ho opravil - dal som ho preč. Neviem, na akej inej adrese je teraz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cavte
    Ja by som nebol , až, takého striktného názoru. A ak si niekto myslí, že zmenou zákona niečo vyrieši, čo prinesie patričný osoh, mal by sa objednať /nad Pezinkom je také zdravotné zariadenie/.
    Pozrite si toto.
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/214452801400016/
    Prajem pekný a úspešný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrá diskusia Sana, dík. V čechách na to idú celkom ináč ako u nás, kde okrem represie nevieme nič iné vymyslieť

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Chcel by som len pripomenúť takú malú poznámku k uvedenej diskusií v CT TV. Tie slová odzneli práve tam a verte počul som ich priznám sa 1 krát v živote. " Každý občan má právo na objavovanie vlastnej histórie a nikde nie je napísané že na to musí mať titul." samozrejme že záleží na forme.
    For Sládok
    A chcel by som sa spýtať! Čo si človek môže predstaviť pod pojmom väčšina inteligencie, ako vie že tá inteligencia si myslí práve to čo si myslí on.
    Prajem pekný a úspešný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Sana... prosím Ťa. Nikto Ti nebráni spoznávať históriu ale archeológia je veda či sa ti to páči alebo nie. Tým že ty zničíš nálezové okolnosti svojim neodborným prístupom sa nielen že ukrátiš o spoznávanie histórie ale ukrátiš tým aj iných. Pokiaľ si neštudoval archeológiu tak nemáš vedomosti ani skúsenosti a už vonkoncom nemáš schopnosti na to aby si náelz objektívny a správne zhodnotil čím my všetci prichádzame o veľmi dôležité informácie.
    Aj tebe pekný a úspešný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netreba robiť z detektoristov takých hlupákov. Vedia presne, kde to našli. Nebyť NE-archeológov, netešili by sa archeológovia slávy z Bojnej, z hrobky v Poprade, ale i Tróji.

      Odstrániť
    2. Páni archeo. stale ta ista pesnicka nicenie nalezovych okolnosti. Pytam sa ako ich detektorar nici na poli ktore je obrabane cize aj hlboka orba atd.
      a dosah detektoru je cca 30cm .

      Odstrániť
    3. Nálezová okolnosť sa môže zničiť -sú to súvislosti nálezu, napr. hĺbka, orientácia, oškrabaný obal nečistôt, nedôsledný odber,... U solitérov, ktorých je väčšina (minca) sú to ale nepodstatné dáta. Miesto je však vždy dôležité. A to nie je problém zapísať. Hromadný nález mincí je výnimočná záležitosť. Preto "odpracované" tisíce hodín, ktoré by archeológom venovali detektoristi, sú mnohonásobne vyšší úžitok pre vedu, ako pofidérna strata z orientácie mince v teréne.

      Odstrániť
    4. A tebe sa ani nezda,kolkokrat na obrabanom poli uz bol najdeny predmet premiestneny pluhmi,branami a pod. mozno aj o stovky metrov,takze o nalezovych okolnostiach sa tu neda vobec ani uvazovat! Naviac boli tymito cinnostami poskodene a aj uplne znicene,ak to takto pojde dalej,tak nezostane z tychto veci nič,bude to lepšie?! Podla mna,tu nejde o archeologiu,ale o postih ludi za nalezy,ktore štatu nikdy nepatrili a ani by mu nemali patriť,samozrejma okrem archeologických nalezísk! Novy zakon o archeologii na Slovensku je uplny nezmysel a treba ho zmenit v prospech štátu a občanov Slovenska.

      Odstrániť
  7. Dobrý deň. Sledoval som na internete reakcie "hovorcov" slovenských archeológov na tú diskusiu v ČT (odkaz vložil sana). Údajne tá diskusia bola jednostranná a "nevyvážená". Keď si človek pustí ten záznam z rádia Regina ktorý tu bol , uvidí čo znamená "vyváženosť" po slovensky. A na koniec otázka..."si zo sebeckých dôvodov neodborne uskladňujú doma a bránia tak ich odbornému výskumu, zdokumentovaniu a sprístupneniu verejnosti"..majú v dnešnom právnom stave inú možnosť ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Primarne je tam len jeden problem a to ten ze sa na tom nalezca obohati

      Odstrániť
  8. Ten zákon je tu z nejakého dôvodu a príčiny a tým je vykrádanie. Ak zlodejina nikomu nevadí legalizujme rovno zlodejinu ako takú. Chcete pomôcť nájdite si hrad, alebo pamitku v okolí, tam sú vďačný za každú ruku. Bohužial z hradov čo som pobehal viem že na takúto pomoc detektoristi nemajú žalúdok ani ruky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skoda reci ja mam dobre skusenosti z aj aj , vsade sa najdu idioti ale persekucia na tejto urovni nic neriesi.

      Odstrániť
  9. Je to extrémny názor. Extrémy spôsobujú škodu. Zákon "povýšil" hľadanie na úroveň zabitia. Kedysi (1950) bolo ofotenie kasární tiež trestané ako za zabitie. A že história sa neopakuje!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kedysi bol aj heroin a LSD legálne.

      Odstrániť
    2. Heroin je nutné dať na úroveň zabitia, lebo zabíja.

      Odstrániť
  10. Dobrý večer. Nějakou dobu vaše stránky sleduji a nedá mi to, abych nezareagoval. Názor, že legalizace detektoringu = legalizace trestného činu má rozhodně několik úhlů pohledu. Myslím, že současná situace na Slovensku se dá velmi dobře přirovnat k americké prohibici na počátku dvacátého století. Nejen, že alkoholismus se nevytratil ale prodej alkoholu se logicky přesunul do režie podsvětí, což mělo za následek tok finančních prostředků do jiných kapes a s tím související nárůst kriminality. Stejné je to i s detektoringem. Nejen že se nepřestane hledat, je docela možné, že jako "zakázané ovoce" to zaujme (už zaujalo) ještě víe lidí. Toto tvrzení není můj dohad, svědčí o tom čísla prodejců. Nebudu nikdy obhajovat plenění a noční nájezdy na archeo lokality. Cestou může být pouze spolupráce mezi odborníky a detektoráři. V minulosti se občas v muzeu určitě objevil hledač, který odevzdal nalezený artefakt. Chápu, že asi bez nálezových okolností, což je samozřejmě špatně, ale odevzdal. Teď ? Neznám váš zákon dopodrobna, ale tuším, že by se v tom okamžiku vystavil trestnímu stíhání. A nedej bože, kdyby si od něj archeolog něco vzal, dostává se tím na stejnou úroveň. Tím zákonem vaši zákonodárci zastavili přísun artefaktů a informace o nich. Ten zákon nemá za následek konec hledání, ten zákon má za následek konec odevzdávání, případně informování o nálezech.
    David Kincl, zakladatel Archeo Moravia, sdružení, které se snaží o nastolení pravidel pro legální detektoring.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý večer pán Kincl. Na slovensku by mnoho ludí (hladačov,am.bádatelov,nadšencov) chcelo spolupracovať za určitých podmienok s odborníkmi. Lenže v tom momente na scénu vstúpia zakomplexovaní ludia plný nenávisti typu Sládok a všetku snahu zmaria a zadupú do zeme. A práve tieto individuá majú v médiách monopol na pravdu a tak naše spoločné dedičstvo mizne v privátnych zbierkach a ktovie kde. U nás archeológovia šíria osvetu nie prednáškami (ako v CZ) ale tým že nabádajú ludí k údávaniu každého podozrivého. S pozdravom Milan.

      Odstrániť
    2. plne suhlasim

      Odstrániť
    3. Dobrý den pane Sládku.
      V České republice existuje poměrně velké procento odborníků, kteří zastávají podobně radikální názor jako vy. Netuším, jestli jste profesí archeolog, ale pokud ano, tak by myslím vašemu striktnímu názoru prospělo setkání se zástupci detektorářské obce. Osobní debata celé záležitosti přinese víc, než ironické a nenávistné výkřiky na fóru. Máme zkušenost, že i sebezatvrzelejší bojovník proti detektoringu získá po takovémto setkání poupravený pohled na věc. Tato setkávání v ČR děláme a dělat budeme. Je to věc, která pomáhá oběma stranám získat na věc jiný názor a hlavně vyslechnout jiné názory a zkušenosti. David Kincl

      Odstrániť
    4. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    5. Dobrý den pane Sládku.
      Vaše vyjádření a postoje jsem si přečetl. Dokonce jsem přišel na to, že vy jste ten, který je i v ČR díky svým striktním tvrzením velmi "populární". Jste velmi mladý muž a evidentně netrpíte absencí sebedůvěry. Přeji vám mnoho štěstí ve vaší práci a věřím, že v průběhu času své názory poopravíte. David Kincl.

      Odstrániť
  11. Mam navrh polovnici aj rybari maju urcity status co takto system pouzit u detektorarov .
    napr: normalne skusky potom vyhradenie detek ploch atd a samozrejme brigady u arch.
    Čo na to?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý den. Ano, myslivecké i rybářské organizace fungují velmi dobře. I u detektoringu si myslíme, že není jiné cesty. V těchto dnech dolaďujeme podrobnosti k zaregistrování České asociace hledačů. Asociace, která by právě byla schopná nějaká pravidla uvést v život a hlavně do určité míry je garntovat. Ta cesta je rozhodně dlouhá a složitá, ale myslím, že jiná není... David Kincl

      Odstrániť
  12. Tato debata nema zmysel, poviem, vsak jedno. M.S. je jeden z najnadanejsich mladych archeologov u nas, navyse s vybornym pravnym povedomim, nie je to ziadna 0. Na rozdiel od mnohych ma odvahu ist proti prudu a nic nerobeniu a vyplakavaniu. Budeme o nom vela pocut. To ze sa objavuje v mediach je o novinaroch... Jeho prinos pre spolocnost sa prave zahajila a uz sa zurocuje...
    A chlapi zabudnite na detektory, je to fakt silno nelegalne, trestne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno tato debata nemá zmysel. Tak ako nemá zmysel očakávať že pamiatkový zákon bude dakto rešpektovať. Na slovensku je "silno trestné" skoro všetko , takže ľudia si už na to zvykajú. Treba si uvedomiť že každým dňom (možno aj nocou) miznú neobnoviteľné zdroje informácii aj napriek všemožným represiám. Detektory sú tu a zmiznú až keď nebude čo hladať :)

      Odstrániť
  13. A čo všetko a všeličo bolo trestné v socializme!!! Ide o to, ktoré zákazy sú škodlivé z nadčasového hľadiska. Horlivci milujú (obrazne) popraviská. Pritom sa oháňajú poriadkom. Je niečo nelegálne pred Bohom, alebo len pred horlivým úradníkom, pestujúci si svoj úrad?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Zdravím
    Ospravedlňujem sa, ale nemal som možnosť reagovať/to ten Pezinok/.
    Určite sa neskrývam za kopec anonymných a moje názory sú na obnove a ešte neviem kde.
    Takže chcel by som reagovať na Anonymus 25.4 /inak ten si toho tiež povymýšlal/
    Cit"Sana... prosím Ťa. Nikto Ti nebráni spoznávať históriu ale archeológia je veda či sa ti to páči alebo nie. Tým že ty zničíš nálezové okolnosti svojim neodborným prístupom sa nielen že ukrátiš o spoznávanie histórie ale ukrátiš tým aj iných. Pokiaľ si neštudoval archeológiu tak nemáš vedomosti ani skúsenosti a už vonkoncom nemáš schopnosti na to aby si náelz objektívny a správne zhodnotil čím my všetci prichádzame o veľmi dôležité informácie.
    Aj tebe pekný a úspešný deň."
    Reakcia: Tak nálezové okolnosti sú obohraná pesnička. Myslím si že s ňou sa dá argumentovať len v prípadoch kedy naozaj miesto je nedotknuté.Aj tak však musíme počítať aspoň s eróziou. Ďalej vieme , že dnešné niektoré oblasti boli využívané ako polia či vinice dnes sú takmer na nerozpoznanie od nedotknutého lesa./prečo sa asi dáva dole ornica/
    Naozaj neviem či si/keď už si tykáme/pozrel dôsledne reláciu. Odznelo tam niečo také, že k objavovaniu histórie nemusí mať človek výslovne titul.Napríklad by som chcel podotknúť že názov -Amatérská archeológia je známe slovné spojenie, na rozdiel ako/ amatérsky chirurg , architekt či atómový fyzik./
    Nemôžem nesúhlasiť s tým, že Slovenská archeológia prichádza a informácie ale určie sa to nezarazí týmto spôsobom. Naozaj si cením práce achreológou hlavne tých ktorím nezáleží len na zohrievaní stoličiek a zviditelnovaní sa. Máš pravdu neštudoval som archeológiu ale je to môje hoby a už veľmi dlho. A detektor sa len postupne pridal a v podstate aj tak odišiel.
    Neviem ale zase sa musím opakovať, tým že máme takýto zákon sa toho zachráni ešte menej ako doteraz.
    CAvte a prajem pekný a úspešný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Detektoristi - zaujímalo by ma, koľkí z Vás to robí naozaj zo záujmu o históriu a koľkí pre peniaze. Pretože s našimi artefaktami sa obchoduje na zahraničných burzách a aukciách a zdrojom týchto zaručených "súkromných zbierok z 80. rokov" sú bezpochyby detektoristi, pôsobiaci na našom území. V tomto prípade sa nikto nedozvie, aké artefakty sa u nás našli, pretože táto časť detektoristov to nikomu neukáže. Nedá sa to nazvať ináč ako vykrádanie lokalít za účelom zisku a páchatelia si preto zaslúžia prísne tresty.

    Okrem čistých vykrádačov však viem, že sú medzi detektoristami aj takí, ktorí to robia z iných dôvodov, zakladajú si zbierky a niektorí to dokonca aj odovzdávali múzeám. Bolo asi chybou, že zákon medzi týmito rozdielnymi skupinami nerozlišuje. Bolo by s tým treba niečo urobiť, aby tí čo nálezy chcú odovzdať, alebo zadokumentovať, to mohli spraviť. Možno sa taká príležitosť naskytne niekedy v budúcnosti v rámci amnestie.

    V ľavom stĺpci máme anketu, v ktorej sa pýtame, ako by ste sa zachovali, keby bola vyhlásená nálezová amnestia. Zahlasujte, je to anonymné, prípadne napíšte čo si o tejto možnosti myslíte. Skusme sa posunúť ďalej, pretože sa mi vidí, že sa diskusia zvrháva len na osobné útoky na niektorých archeológov...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechápem, čo je "slušný". Musí to byť v úvodzovkách? Aj názor mi je ťažko urobiť. Nič tu nie je jednoznačné. Ale debata je naozaj zbytočná. To by sa museli do nej pridať politici, lebo tí sú schopní a poverení meniť zákon. No a terajčí parlament je zameraný na silný štát, preto sa bavme radšej o ženách.

      Odstrániť
    2. Tazko odpovedat ked p.Sládok az teraz priznal "nepriamo" ze treba urobit system absolvoval som niekolko taborov stromu ž. pomahal a spoznal ale vadi mi ten extremny nazorovy radikalizmus.Preco mate stale problem arch. zapojit ludi do spoznavania svojho nacia od utleho veku , mna muzeum zaujme ale omladina potrebuje zaujat vid p.Dvorak a tam vidim gro problemu vsetko tu ide len cez financnu hodnotu nalezov lebo vychova sklamala. Prestanme to riesit ako politiku a aspon sa dohodnime a dajme to system , to je predpoklad pre zakonne riesenia. detektorista I.M

      Odstrániť
    3. Tu nejde o názorový extrém. To čo hovorí pán Sládok má význam. Sám dlhodobo spolupracujem s tromi múzeami (nepoužívam síce detektor) a zo strany ani jedného múzea sa za 6 rokov neobjavil žiaden problém. Popri tom ak mi čas dovolí pomáham na výskumoch. K propagácii histórie áno relácia akú mal pán Dvořák skutočne chýba, ale môžem potvrdiť, že i mladí archeológovia sa snažia a robia prednášky i po školách vrámci svojho volného času.

      Odstrániť
    4. Pre orgona : Tieto stránky pozerám rád a považujem ich za skvelé a poučné (až na tú časť o štvaní detektoristov a zákonoch). Tak keď už tu píšeš znenie zákona sa chcem opýtať , že akým spôsobom sa podarilo zlegalizovať súkromnú zbierku keltských a rímskych nálezov pána Janecha z nejakého archeokrúžku ? Teda predpokladám že je legálna keď ju zverejňuješ na internete, lebo ak by taká zbierka bola zverejnená na niektorom detektoristickom webe riešila by to najskôr polícia. Pýtam sa len zo zvedavosti nemám záujem provokovať ani sa hádať. (článok: Informačné tabule Prosné - Zlatý kôň a Uhliská). S pozdravom Milan.

      Odstrániť
    5. Nazdar Milan. V prvom rade treba povedať, že pán Janech nemá a ani nikdy nemal detektor. Bohužiaľ, pretože keby tí páni v archeokrúžku boli mali v 90. rokoch detektor, tak by zachránili pred vykrádačmi oveľa viac nálezov ako sa im podarilo. Všetky nálezy pána janecha sú zadokumentované archeológom, väčšina pochádza z povrchových nálezov na poliach a na hradiskách. Naviac do roku 2009 to nebol trestný čin.

      Bohužiaľ, vykrádanie lokalít s detektorom je u nás trestné, s tým nič neurobíme. Je však pravdou, že by sa mali hľadať cesty, ako zmierniť nezmyselné extrémy, ktoré zákon vytvoril. Ide najmä o to, že na rovnakú úroveň sú postavení vykrádači, ktorí nálezy predávajú v zahraničí na aukciách, ako ľudia, ktorí tie veci majú doma a boli by možno ochotní ich poskytnúť múzeám. Medzi nimi je veľký rozdiel, ale zákon to nerozlišuje a s tým by sa malo niečo robiť, pretože inak prichádzame o krásne veci.

      Odstrániť
    6. Lenže drvivá väčšina nálezov detektoristov, ktorí nejakým spôsobom spolupracujú, alebo by boli ochotní sprístupniť zbierku, je značne znehodnotená. Ak toto nepokladáte za škodu, tak sa potom nebavme o archeológii, ale o starožitníctve, a snáď sme sa nielen kalendárne, ale aj vedecky posunuli ďalej. Nedávam samozrejme takýchto detektoristov na úroveň predavačov, ale tá škoda je nezvratná a veľká, aj keď hľadali bez materiálnych pohnútok.

      Odstrániť
    7. Aky je rozdiel medzi cielenym vzhladavanim pomocou detektoru či bez neho /p. Janech/ ak nieco najdem mozem si to ponechat? Vobec vam nerozumiem Orgon a p. Sládok ps: p.Sládok odovzdal som nakrcnik ktorý som nasiel a bol znehodnotený ale radlicou po hlbokej orbe, a rad by som vedel ci sa vobec vykonava daky prieskum podla zakona na stavbach pretoze tam vam krasne zdemoluju nalezove okolnosti som tam zopar minci nasiel takze si niekto svoju pracu nevykonava zodpovedne.

      Odstrániť
    8. Anonymný : Podla PZ tam nieje žiaden rozdiel. Obaja sa odvolávájú na premlčaciu dobu....Milan/M (tak su označené moje komenty)

      Odstrániť
    9. Ale zákon rovnako trestne postihuje tých ktorí to vyhrabávajú iba preto aby to hneď predali ako aj tých, ktorí si vedia podrobne zaznamenať nálezové okolnosti. A to v žiadnom prípade nieje správne. Namiesto toho abysa vychovávali tí, ktorí sa dajú vychovať (čím by sa práve dosiahlo, že to budú vyberať tak aby nezničili nálezové okolnosti) sa aj títo kriminalizujú a s tým ja nemôžem súhlasiť, pretože je to kontraproduktívne. Mohli ste mať mnoho výnimočných nálezov zadokumentovaných, takto nemáte nič. To je tienistá stránka nášho prísneho zákona. Treba hľadať spôsob ako tento problém vyriešiť a netváriť sa že všetko je v suchu. Keď o niečom (čiernych nálezoch) neviem, neznamená to že to neexistuje

      Odstrániť
  16. Ďakujem za odpoveď. K prvej časti : V zákone je i to nelegálna prospekcia a to že niekto nepoužil detektor nehrá rolu. Ďalšia vec je,že tie nálezy patria štátu a pochádzajú z chránených oblastí (ako uvádzaš), čiže ich nelegálne prechováva (je to spomenuté aj v tej citácii zákona v článku). Tým že nálezy pochádzajú z pred roku 2009 sa môže hájiť aj ktorýkoľvek vykrádač.
    Ale ja osobne prajem tomu pánovi a je smutné že už dnes nemôže zachraňovať nálezy lebo by sa dopúšťal trestného činu.
    K druhej časti stručne....To že je trestné vykrádanie lokalít nikomu nevadí , tu vadí že je trestné hľadanie aj mimo týchto chránených území. M

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. P. Janech 100 % nespáchal žiadny trestný čin, lebo nemal úmysel poškodiť alebo znehodnodiť archeologické dedičstvo. Títo páni si viedli lepšiu dokumentáciu ako 95 % detektoristov. Nálezy získali bez toho, aby museli rozkopávať lokalitu, vydierať archeológov a onanovať na detektorwebe.
      Do roku 2011 bolo trestné iba vykrádanie archeologických lokalít a ako to vyzeralo v praxi je vidieť doteraz.

      Odstrániť
    2. Takže tým že si privlastnil spoločný štátny majetok za účelom vytvorenia súkromnej zbierky nespáchal trestný čin ? Ešte sa pri tom jedná o úmyselné vyhľadávanie a nie náhodné. Takže stačí behať po hradiskách bez detektora a viesť si dokumentáciu a bez hrozby trestu sa stanem vlastníkom archeologických nálezov. Ďakujem pán Sládok za informáciu , toto som ozaj netušil. S pozdravom M.

      Odstrániť
    3. Asi ste si nevšimli, kedy tento pán nálezy našiel, s kým spolupracoval a čo som Vám napísal.
      Pevne verím, že ste si aj Vy a ostatní hľadači v tejto diskusii viedli dokumentáciu na vedeckej úrovni a nálezy odovzdali.

      Odstrániť
    4. Vaše názory sú rovnako scestné, ako viac krát tu spomenaný zákon. Dajte ten zákon so spätnou platnosťou aspoň 100.r a Ľudovít Holuby sa bude obracať v hrobe.
      Ak vidíte v každom zlodeja..... tak je to asi iný problém..

      Odstrániť
  17. Za J. Ľ. Holubyho tisícky detektoristov nepľundrovali krajinu a už tento pán bez archeologického vzdelania pochopil význam publikovania nálezov.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Takže tu teraz verejne obhajujete nelegálnu privátnu zbierku keltských a rímskych mincí a odvolávate sa na premlčaciu dobu ? Napíšte mi ktorá slovenská inštitúcia mu povolila privlastnenie archeologického materiálu (a tu sa jedná o pomerne vzácne veci). Veď ste písali že váš kamarát musel odovzdať všetko čo platí pod aktuálny PZ. Musím napísať ale že ten pán je určite skvelí amatérsky archeológ/bádatel a nemám nič proti tomu že vlastní tie veci (len pre vysvetlenie). M

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Takže na záver. Nedočkal som sa síce relevantnej odpovede na otázky ale nevadí. Takže vlastne u nás amnestiu vôbec nieje treba,pretože stačí mať "spoľahlivých" svedkov čo potvrdia dobrý úmysel a povedať že nálezy sú staršie ako rok 2009 a ste za vodou....vybavená vec (podla niekoho). A je zjavne jedno či sa jedná o hrdzavú pracku wehrmachtu alebo o zlatý diadém. Majte sa tu pekne a podiskutujte si z ľuďmi ktorý na jednej strane kričia že všetko pod zemou,vodou na povrchu a neviem kde patrí štátu a na druhej strane usilovne obhajujú zjavne ilegálnu privátnu zbierku. PS!! ospravedlňujem sa pánovi Janechovi že som jeho zbierku použil ako príklad proti moralistom. S pozdravom Milan :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Zbierka pana Janecha je dnes Ilegalna...umysel, neumysel...

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Takze my z toho vyslo len jen jedno ak cloveka poznate aj jeho szstem tak sa rozhodnete ci je to spravne alebo nie . To my staci na utvorenie nazoru na vas onanizmus. S pozdravom ľavou aj pravou I M

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ale su tam ozaj polahcujuce okolnosti...ale na rozdiel od hrubych detektoristov pan neobchoduje, nalezy nevyhladava v sucasnej dobe a uz vobec nie detektorom...s nim sa prosim neporovnavajte, o jeho nalezoch archeologovia vedia, na rozdiel od vasich...

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Nechápem čo tu stále spomínate zbierku pána Janecha. ktorý celý svoj život poctivo spolupracuje s archeológmi, väčšinu nálezov im odovzdal a tých pár kusov ktoré má doma je riadne zaevidovaných a odborne preskúmaných, ale hlavne - on u seba prijme každého záujemcu o históriu a je ochotný sa s Vami pol hodinu baviť o každom jednom náleze ktorý tam má a samozrejme Vám ich všetky ukáže.

    To sa akože chcete s ním porovnávať? A koľkí z Vás tie svoje nálezy čo i len ukázali niekomu z odbornej branže a koľkí tie nálezy vystavujú tak ako pán Janech?

    Veď Vy nieste schopní a ochotní ani len nafotiť Vaše nálezy a anonymne ich poslať na mail. Už dávno je v spodnej časti našej stránky výzva, aby tak zberatelia urobili. Neozval sa skoro nikto. Čiže nieste ochotní podeliť sa ani o fotografie, tak čo tu mudrujete a porovnávate sa s Janechom? Keby všetci detektoristi a zberatelia boli ako on tak by nikdy nevznikol ten tvrdý pamiatkový zákon a nadväzujúci trestný čin.

    Mailová adresa orgon333@gmail.com je k dispozícii každému. A vytvoriť si anonymný mail tiež nieje problém

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pod toto sa podpíšem aj vlastnou krvou. Keby aspoň tretina detektoristov nerobila škodu, tak by nevznikli tvrdé zákony a mohol tu byť model spolupráce funkčný v niektorých krajinách.

      Odstrániť
    2. ORGON...Už som sem nechcel reagovať ale toto mi proste nedá. Jeden hľadač už poslal svoju zbierku na podobnú stránku ako tvoja a takto to dopadlo http://www.livinghistory.cz/phpbbforum/viewtopic.php?f=12&t=288&view=print . Najmä si prečítaj komentáre a tam je vysvetlené ako neexistuje niečo ako anonymný email (ip adresa nepustí) a je tam aj postup kde sa majú obrátiť (pz sr). Dodnes sú tie nálezy rozvláčené po internete,sú používané ako príklad nelegálnej činnosť.
      Ochotný podeliť sa je každý ale po týchto udavačských aférach sa ťažko dá niekomu veriť. Zaručuješ sa za to že keď niekto zareaguje na tvoju výzvu neskončí ako ten pán pred 10 rokmi ? Nie každého chráni taká archeologická imunita ako vášho známeho a zákon je tak prísny že je to moc veľký risk.

      Odstrániť
    3. Pán Sládok zas reagujete na koment čo som písal orgonovi. Dobre , rád zareagujem. Spolupráca musí byť obojstranná, uvediem príklad jednania štátu voči neznalým nálezcom (dokonca bez detektoru)....
      „Mince sme očistili a druhý deň sme to nahlásili pamiatkovému úradu,“ pokračuje D. Lofaj. „Do Hýb prišli historici a chceli nás pokutovať, že sme to neoznámili okamžite.“ Pokutu napokon Peter Erhardt nedostal. Doteraz však nedostal ani nálezné. „Poklad zobrali do Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre. Netušíme, čo sa s ním ďalej dialo,“ hovorí. „Povedali mi, že by som mal dostať asi tridsaťtisíc. No dodnes sa nikto neozval. Viete, ako by nám tie peniaze bolo treba? Dal by som ich na vymaľovanie kostola. Keby ste ho videli! Pamiatkari tam hľadali fresky a oškrabali murivo asi na sto miestach. Povedali, že si to máme sami dať do poriadku. Z čoho?“ (článok plus 7 dní Poklady) S TAKÝMTO PRÍSTUPOM SA TIE FRONTY PROSTE ČAKAŤ NEDAJÚ.

      Odstrániť
    4. Tipnem si, že v článku zabudli zverejniť vyjadrenie PÚ a AÚ SAV.

      Odstrániť
    5. Aké vyjadrenie ? Chcete si hájiť to že sa poctivému nálezcovi najprv vyhrážali pokutou ? Kľudne si kopnite do neznalého 70 ročného kostolníka ktorý v dobrej viere odovzdal poklad a dočkal sa jednania ako s handrou. Buďte aspoň raz chlap a priznajte že to jednanie je v mnoho prípadoch otrasné..

      Odstrániť
    6. Nikto nemá žiadnu archeologickú imunitu. Na nálezy najdené pred rokom 2009 ju ani nepotrebuješ, pretože vtedy to nebol trestný čin a platí zákaz retroaktivity (spätnej účinnosti) zákona. Kto má záujem, vie si najsť cestu ako poslať fotky na mail anonymne, ja nebudem nikomu dávať žiadne návody. V každom prípade viem, že sušenie tých nálezov u Vás v pivniciach a kde kade neprináša nikomu žiaden úžitok a keby ste boli ochotní ich aspoň ukázať a umožniť archeológom ich preskúmanie, bol by to prvý pozitívny krok a možno by ste vedeli nadviazať aj spoluprácu, ale takto si tu len vymieňate urazené odkazy.

      Odstrániť
  24. ...ludia ich ani pred trestnopravnym postihom nenosili vazeny pane, co zbytocne urazate tym ze hovorite, ze niekto klame prekruca, viete prd...len co archeologom dolezite nalezy ukazali a uz aj pakovali na predaj...tych par jedincov, nazvime ich poctivcami, spolupracuje aj po zmene zakona, skoncili s detektorovanim vacsinou a svoje zbierky odovdavaju, a bez naroku na hocico, z nich si berte priklad aj vasi "kamosi"...priznajme si, ze tvrde jadro detektorakov sa nikdy s nikym normalnym bavit nebude, je to kriminalna banda...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rád že sa tu objavujú takýto "mierumilovní " zástancovia zákona z vedeckých kruhov. A ešte sa chválite že ste sa zbavili poctivcov a prenechali lokality zlodejom :)) Bravó , ste ozajstný víťazi a naše spoločné dedičstvo je ochránené ako nikdy predtým. Lúčim sa aj s vami a s úsmevom :)

      Odstrániť
  25. ORGON..Prečo by mal niekto pekné nálezy skladovať v pivnici ? Iba som napísal že treba trošku obojstrannej dôvery aby niekto nedopadol ako ten pán spomínaný na livinghistory. Keď sem dáš banner s prečiarknutým detektoristom to zrovna nepôsobí dôveryhodne. To je všetko z mojej strany.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snažím sa ľudí presvedčiť aby s tým prestali (resp. prestali to robiť bez spolupráce s archeológmi) pretože to nieje správne.

      Nikto na slovensku Ti nepovie, že Orgoň spravil nejaký ofajč. Ak by sa to raz stalo tak už nikto mi nič viac nenapíše, neoznámi, neukáže. Také veci sa šíria rýchlo. Kto sleduje naše debaty na facebookovej skupine tak musí vidieť, že som zástanca zmiernenia nášho zákona tak, aby ľudia ochotní spolupracovať neboli zbytočne prenasledovaní.

      Odstrániť
    2. ORGON .. strašne rád by som s tebou pokecal osobne lebo tu to nemá význam. Podľa vyjadrení vyzeráš byť rozumný a dá sa s tebou komunikovať na úrovni. Možno sa raz stretneme osobne..maj sa pekne.

      Odstrániť
  26. Vážený pán Sládek,
    Ak Vám naozaj záleží na našej hystórii / ..čo z Vašich reakcíí nieje jasné../ tak sa skúste poučiť :Beda tomu národu, ktorý potrebuje veľa zákonov

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...to je smutné konštatovanie tzv. archeológa...

      Odstrániť
  27. medzi nami...je to pán Sládok, no a história a nie hystória, či nebodaj hystéria? :)

    Inak, ti co nechali detektorovavie...ved o to viac nalezov zostava, len hlupak sa odvazi behat po lese, ked su upovedomovani aj lesnici, turisti...a nebojte sa, ti co prestali detektorovat pomahaju archeologom a vobec k ochrane, zakon je fajn, ale ked su niektrori ludia doslova hajzli a nevedia dodrziavat zakon, tak asi bude chyba v nich...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Je smutné, že anonym opakovane útočí na pána Janecha. Pritom on a jeho priatelia z archeokrúžku všetky svoje nálezy nielen zaznamenali, dali na odborné posúdenia, ale prispeli významnou mierou k objaveniu veľmi zaujímavých archeologických lokalít. Venuje sa dlhé roky svojmu koníčku, nekšeftuje so svojimi nálezmi, rád sa vždy podelí s vedomosťami, ktoré v priebehu rokov získal.
    Naviac, keď ho kritizuje človek, ktorý pána Janecha vobec nepozná. Keby bolo viac takých pánov Janechov, v objavovaní histórie na Slovensku by sme boli oveľa ďalej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lubka tie veci patria do múzea lebo sú dedičstvom nás všetkých a nie do súkromnej zbierky.

      Odstrániť
    2. Pokiaľ je súkromná zbierka "historickej" verejnosti známa, je rovnocenná muzeálnej. Hlavne, ak spústa nálezov v múzeách býva v depozitoch. Odborník potrebuje vedieť niečo o nalezených predmetoch, a nie si robiť nároky na ďalšie a ďalšie police v múzeách. Postaviť do protikladu "dedičstvo všetkých" a "súkromnú zbierku" je ten extrém, s ktorým tu od r.1990 márne bojujeme i na ekonomickom poli. Je to nedôvera v človeka.

      Odstrániť
  29. ..v prvom rade ale musi byt zbierka legalna, archeologicke nalezy musia patrit statu alebo su pridelene samospravam, obciam, presnejsie ich muzeam, ktore ich spravuju. Existuju aj sukromne muzea, ale nemozu vlastnit arch. zbierky, mozu v nich byt len umiestnene...nie je mi zname ziadne legalne sukromne arch. muzeum...a nie su rovnocenne, su legalne a nelegalne. Depozit je ulozeny predmet, predmety su ulozene v depozitaroch, tam patria nalezy, odtial sa presuvaju na vystavy a expozicie, no a plnym pravom si ich narokuju muzejnici...lebo su na to zakonom povereni...amen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budúcnosť nálezov je na obrazovkách počítačov, nie pod sklom v múzeu, kde okrem názvu "Spona z 3.stor. AD" sa nič iné o tej spone nedozviem, čo poslúži len deťom. Napríklad hrobku v Poprade poznáme väčšina z internetu, je zbytočné sa tam unúvať na výstavu. Čo tam získam navyše? Ani fotiť sa tam nesmie. Niektorí stále trpia na chorobu "Žiškov syndróm": - všetko do spoločného suda.

      Odstrániť
  30. Skúsenosti ma vedú k názoru, že u nás v SR sú zákony tvorené podľa predstavy že všetci chcú kradnúť a obohacovať sa, a to veľa vypovedá o našej mentalite. Tvrdohlavé presadzovanie a zastávanie sa týchto zákonov skôr poukazuje na staré príslovie: / zlodej kričí chyťte zlodeja./
    Táto debata už pre mňa nemá význam, lebo mám pocit, že už neprinesie nič plodné.
    Všetkým prajem pekný výkend.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečo zrovna Rakúsko? Pravdaže nie sme celkom sami v represiách. Jeden čas posielali rakúšani šoférov domov na Slovensko vlakom, lebo nemali v aute potrebnú výbavu. Na tomto svete sa vždy ktosi potrebuje na niekom vŕšiť, hoci dôvod je po čase smiešny. Smiešne to bude napr. o 10 rokov, keď v zemi do hĺbky 30 cm nebude nič, okrem pivných uzáverov, Možno sa aj tie zakážu, aby sa udržovala výlučnosť určitých ľudí. A pre Anonyma: to príslovie o zlodejoch tu ozaj nesedí. Archeológom veríme - veď je to ich robota.

      Odstrániť
    2. Pretože Rakúsko je najvyspelejší a najkultúrnejší štát v strednej Európe.

      Odstrániť
    3. Mnohi by boli radi keby ste sa Vy a Vam podobni nrodlili v Rakusku ,ci na druhej strane zemegule ,alebo najlepsie keby ste sa vôbec nenarodili.

      Odstrániť
  31. Aby bol niekto postihovany za vykopanie starej podkovy alebo klinca je chore,ako je chory cely tento stat aj s jeho debilnymi represivnymi zakonmi. ano za vykradanie archeo nalezisk treba tvrde postihy. Ale zakazovat hladanie trebars na 30x preoranom poli je absurdne. Ake su uz len tam "nalezove okolnosti"? Alebo v lese kde nikto nerobil a ani nikdy nebude robit ziadny vyskum?? Dufam ze raz takymto radikalistom v lese vybuchne nieco pod zadkom aby sa spamätali. Pritom to prdtym mohol niekto najst a volat policiu.A ked radikalizmus tak poriadny ,keby ma chcel nejaky " uvedomely" obcan fotit tak by to bolo asi posledne co foti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takze ked jeden opity sofer niekoho zabije treba zobrat papiere vsetkym???Preco tu nemoze fungovat spolupraca medzi ahcheologmi,detektoristami a policiou ak v Cechach?? Vybuchuju detektoristi? No ano ked ide niekto kopat na Duklu tak to je poukazka do nemocnice alebo na cintorin. A foto pasce? Poculi ste uz o kuklach?Tu zlodejinu nikto neobhajuje naopak som za tvrdy postih za vykradanie archeolokalit.

      Odstrániť
    2. p. Sládok tam to aspon skusaju obe strany vy ste zadubeny radikal alebo sa mylim? Pomahal som dost odovzdal som dost a teraz len trest pretoze aj ked spolupracujete stale vykonavate trestny cin. IM

      Odstrániť
    3. Tak rabovanie nalezisk je vskutku odsudeniahodne.Nemam sice detektor ani o tom neuvazujem ,ale obcas zajdem na take weby a viem ze spolupraca funguje .Hovorim samozrejme o ceskych weboch. Myslim si drvivej väcsine ani nejde tak o nalezy ako o samotne hladanie.je mi uplne jasne ze je lahsie nieco zakazat ako hladat cestu, Netusim ako to bolo s odovzdavanim nalezov,ale teraz mam silne pochybnosti o tom ze by niekto nieco odovzdal. Aj ked sice nedavno som cital o nejakom panovi co nasiel tusim mince pri stavebnych pracach.

      Odstrániť
    4. Akurát tento mesiac dokončujeme výskum na mieste ohlásenia nálezu. Nálezcovia nechceli nálezné a vystačili si s pocitom radosti, že nad ich hlavami je významná archeologická lokalita. Výskum robíme zadarmo s dobrovoľníkmi na úkor nášho pracovného času. Kto chce pomáha a kto nechce hľadá výhovorky.
      To, že väčšine ide iba o hľadanie a nie o nálezy, ste vystihli veľmi správne. A práve preto sú im ukradnuté nálezové okolnosti, odborné vyzdvihnutie, uskladnenie a konzervácia nálezov. Stačí sa obaliť mýtom, že na poli alebo v lese majú artefakty hodnotu zemiakov, a hor sa luxovať.

      Odstrániť
    5. Asi som sa zle vyjadril o tom hladani,myslim ze nejde o znehodnocovanie nalezov.Lenze podla mna ked je pole preorane,potom pobranene a tak stale dookola tak skutocne neviem ci ma vyznam nieco zameriavat. Mozno sa mylim.Viem aj o argumente nicenia lesneho porastu kopanim. Nedavno som bol v lese a ked som videl ako to tam vyzeralo po tazbe dreva,tie hlboke ryhy bolo mi fakt smutno. Ale ved hlavny je biznis.Myslim ze by sa mala hladat cesta spoluprace a nie stale na seba utocit. Toto asi nikam nevedie. Ked som to tu vsetko cital tak uvazujem ci by som pri najdeni niecoho na mojom pozemku oznamoval.. Ved co keby ku mne nabehli kuklaci,ze ci som si nahodou nieco neulial pre seba,dalej vysluchy,domova prehliadka,hanba na vsetky strany. Pisem to samozrejme nadsadene,lenze ked sa dava nejake hladanie samozrejme nie na lokalite,na uroven pomaly zabitia...no tak neviem niekde je asi chyba.

      Odstrániť
    6. No z rekcii p.Sladka myslim ze keby ho niekto pozval robit prieskum s detektorom mozno by naoko suhlasil a na mieste by ho cakali policajti. A reci o svojich "mytoch" si nechajte. Kto bol volakedy na vojne vie ako sa nakladalo s bonzakmi.

      Odstrániť
    7. Nič konkrétnejšie? Na Vašich weboch boli aj drsnejší chlapci.

      Odstrániť
    8. Rad by som vedel ci sa nejaky prieskum chysta a kde.

      Odstrániť
  32. Problem je v tom, ze dobre viete ze na tych poliach nejde o klince, casto unikatne nalezy, tak sa nevyhovarajte, uz sa nam pri prieskumoch take nalezy podarili, islo o doslova mimiriadne veci. Skratka na to nemate a nebudete mat povolenie, to ci sa k nim dostane archeolog za rok, za 10, alebo za 100 rokov nie je vasa starost, cas nehra az daku extra ulohu. Radsej zacnite odovzdavat veci spred 2011 a zvysok po amnestii. A ja vam poviem ake nalezove okolnosti su na preoranom poli, nalezy sa zameriavaju GPS, urcuje sa aj tu hlbka, robia to detektoristi? Lebo napriek pohybom nie su vsetky nalezy nevyhnutne pohnute o desiatky metrov, naopak, casto su vyozane cerstvo, a verte oplati sa na poli zaznamenat tieto okolnosti, aj keby bol ten nalez desiatky krat preorany...Cize takto sa veci maju.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Aj tak sa čaká zas len na to, čo nejaký NE-archológ zas objaví. Ináč stagnácia. Niet si čo prečítať, len staré veci dookola. Netrpezlivo 8 rokov čakáme, čo za traktát pošlú Nemci o hrobke Poprad. Bojná sa spomenie, len ak pribudne domček 3x3 m. Strach z odhalenia sa je velký, nejaký masochista možno aj niečo nahlási, že našiel.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Dovolím si pridať niečo trefné: https://www.youtube.com/watch?v=v1j9a1EY68E

    Plus pridám ešte je to v angličtine, ale pekne je tam ukázané, že i na poly na každej maličkosti záleží: https://www.youtube.com/watch?v=IjfiXw6me0A

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Dobrý večer

    Chcelby som sa všetkým ospravedlniť, ale zle som sa vyjadril,- stáva sa.
    K príspevku z 13. mája 2014 11:44
    "Tak nálezové okolnosti sú obohraná pesnička"
    Samozrejme, že nálezové okolnosti sú dôležité!!
    Malo byť napísané slovné spojenie- vytrhnuté z kontextu.
    -------------------------------------------------------------
    Rád by som len pripomenul , že nie všetci detektoristi a amatéri majú iQ húpacieho koníka.
    /tak to aspoň vyzerá podľa príspevkov kompetentných./Určite by niektorí prekvapili.
    Názory typu - fajčil na záchode, bude z neho vrah a zlodej-, prípadne - on je vrah,lebo má nožík - sú jednočiare.
    Človek s takýmto úsudkom je ďaleko od toho čomu sa hovorí zdravý rozum.
    -----------------------------------------------------------------------
    S tým , že detektoristi s prepáčením se....rú na nálezové okolnosti, sa tiež nedá súhlasiť v celom rozsahu.
    Sprievodný materiál je veľmi dôležitý.
    Perlička: Je tomu už pár rokov,keď detektoristi našli sklenný náhrdelník./publikované/
    Že je jedno či nález bude v zemi o 100 r. dlhšie, je tiež diskutabilné. Pozrime sa na chémiu v našom poľnohospodárstve. A ako vieme tá nie je veľmi priateľská.
    Súhlasím s tým, že nálezové okolnosti sú dôležité, ale keď nebudú nálezy tak nebude čo riešiť.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------

    Chcel by som sa spýtať-
    - Naozaj si myslíte, že človiečikovia, ktorí finančne na tejto činnosti prospievajú
    zrazu zázračne zmiznú? -
    Je dosť pravdepodobne, že sa len smejú ako si tu jeden na druhého vylievame svoje názory a bez problémov idú ďalej.

    Prajem pekný a úspešný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  36. S tou chémiou to nebude tak zlé ako píše Sansa, časy masívneho hnojenia sú už dávno preč a v súčasnosti sú poľnohospodári radi ak sú po žatve v pluse, nie to ešte, že by mali financie na nakúpenie hnojiva tak ako mali JRD.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Povedzme si na rovinu, že detektoristi nezachraňujú nálezy pred chémiou a až na zriedkavé výnimky ani nič nezachraňujú.

      Odstrániť
    2. Zdravím
      Presné informácie o hnojení nemám to je pravda, to či budú v JRD v pluse závisí pravdepodobne zvelkej časti aj od životných nákladov šéfa a konexií na získanie dotácií, Ale to len okrajovo. A inak stačí sa pozrieť na takéto nálezy.
      Váž. pán Sládok
      Áno máte pravdu, detektoristi už nič nezachraňujú už sú len taký ktorí na tom zarábajú.

      Odstrániť
  37. aj ked sa to javi ako problem dvoch stran štat - zlodej (archeologicka komunita - detektoristi) ta vec ma tri strany. tou treťou a najdoležitejšou je majitel pozemku. u nas je majitel pozemku zbaveny prava pokladat prirodne zdroje a nalezy za svoj majetok. sledoval som anglicky film o Staffordshire Hoard. detektorista sa dohodol s majitelom pozemku a tym sa stalo jeho hladanie na konkretnom mieste legalne. zaroven sa dohodli na deleni nalezneho. ak by sa stanovil kluč, že majitel pozemku ziska prospech z nalezu, ludia by zlodejskych detektoristov vyhanali brokovnicou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som za anglický model, prípadne dánsky. často sa hovorí o Škandinávii ako oblasti ktorá je na tom z Európy najlepšie a často sa tam hľadá inšpirácia, preč sa teda i v tomto prípade neinšpirovať dánskym modelom?

      Odstrániť
    2. V Dánsku (a aj inde) sa liberalizácia vymkla spod kontroly a legislatívu tam sprísnili. Na Slovensku sa budeme môcť baviť o zmene zákonov, až keď sa odstráni aspoň tisícka plieničov. Zmena v prostredí, kde masa ľudí chce liberalizáciu, ale nie je ochotná si pri náleze zaznamenať ani súradnice, je proste nemožná. Do roku 2011 sme tu mali hľadačskú pohodu a nejakou formou s nami spolupracovala len marginálna časť hľadačov.

      Odstrániť
    3. Pán Sládok, ale problém je práve v tom, že kvoli našej prehnane prísnej legislatíve vy už ani neviete ako to vlastne na Slovensku dnes je. Vy vôbec neviete aké nálezy sa teraz nachádzajú a ani to, či si časť detektoristov značí nálezové okolnosti. Pretože teraz to už všetci robia potajomky, takže ak aj majú zaznačené podrobnosti tak sa boja vyjsť s čímkoľvek na verejnosť, lebo im automaticky hrozí že by mohli byť postihovaní. V Čechách sa snažia takých ľudí podchytiť a dať im akýsi kodex, ktorého keď sa držia tak sú aj nálezy a aj nálezové okolnosti pre vedu zachránené. U nás nič také nieje. Ja som sa tiež pokúsil načrtnúť jeden z modelov, ako by to mohlo fungovať u nás. Zatiaľ ale nieje vôľa, aby sa o tom kompetentní vôbec bavili.

      Odstrániť
    4. Teda s tým "Vy" mám na mysli archeológov všeobecne. Nie konkrétne len Vás

      Odstrániť
    5. Veď "slušní" detektoristi aj v tejto diskusii prezradili, ako sa stavajú k nálezovým okolnostiam. O tom, že akýkoľvek zákrok voči vykrádačom je pre nich bonzáctvo sa nemusíme ani baviť. Pokiaľ neprejdú sebareflexiou, zmena nepríde a ja v tom nehrám žiadnu úlohu. Na Vaše stránky chodia min. stovky detektoristov. Ja som sa o tomto webe dozvedel minulý rok paradoxne z českého detektorwebu, kde sa odporúčal ako dobrý tip na víkendové plienenie. Robíte veľmi záslužnú prácu. Koľko ľudí Vám poslalo aspoň fotky nálezov? Myslíte, že pred rokom 2011 by Vás zahlcovali mailami? Ja som sa o aktivity, aké robíte Vy, pokúšal v rokoch 2008-2011.

      Odstrániť
    6. Tou záslužnou prácou som myslel osvetu, aby to nevyznelo ironicky.

      Odstrániť
    7. No žiaľ, to je vedľajší neželaný efekt. A to že mi takmer nič neposielajú je naozaj pravda, už som to tu písal. Pritom o fotografie nálezov najmä ak sú z hradísk mám záujem. Nikto sa neunúva, takže tiež sa niekedy pýtam kde sú tí slušní detektoristi

      Odstrániť
    8. pán. Sládok
      A títo cit: pologramotní plieniči neschopní si zaznamenať nálezové okolnosti-Vám odhalili napr. takú Bojú. a mnohé iné a v niektorých krajinách veľmi dobre spolupracujú s kompetentnými.
      A chcel som sa Vás opýtať ako kompetentného.
      - Naozaj si myslíte, že človiečikovia, ktorí finančne na tejto činnosti prospievajú zrazu zázračne zmiznú?

      Odstrániť
    9. Cav Orgoň
      S toho si nič nerob, ten kto chce, tak si cestu nájde.
      viď. google archaeology na obnove, tiež, že na čo to tam dávam.

      Odstrániť
    10. Sana Mens ty si ako bot v Counter Strike. Niekde sa zjavis a zacyklene sa pytas stale na to iste. Precitaj si kolko s Orgonom spolupracuje detektoristov a kolko s archeologmi a prestan tu robit zo seba idiota. Aj ked nebolo hladanie trestne z 5000 mrcasnikov za nami chodilo snad 10 ludi a to posobim v jednej z najvacsich archeologickych institucii z celoslovenskou posobnostou a niektori tunajsi kolegovia sa pchali detektoristom do zadku az sa v nom uplne stratili. Ja sa cudujem archeologom, ze maju nervy tu vypisovat.

      Odstrániť
    11. Anonymný22. mája 2014 12:03
      Cav anonymný neviem co je to conter strike.
      Asi si to zle pochopil nereagoval som na to kto ked a komu sa pchal do zadku. Ale to ze Orgoň prevádzkuje takéto fórum z ktorého berú rozumy človiečikovia zapodievajúci sa elektromagnetickou indukciou.
      Reagoval som na toto cit"- No žiaľ, to je vedľajší neželaný efekt. A to že mi takmer nič neposielajú je naozaj pravda, už som to tu písal. Pritom o fotografie nálezov najmä ak sú z hradísk mám záujem. Nikto sa neunúva, takže tiež sa niekedy pýtam kde sú tí slušní detektoristi" Ja som sa daval na obnovu AIR a tiež to dopadlo tak že by som to tam nemal dávať.
      To že chodilo niekde 10 ludí , nebude asi len problém tzv. mrcasníkov . Kompetentný vedeli že takáto situácia tu je a bude pokračovať. Predpokladám , že to asi chytili za ten šmyklavý koniec a nejako sa to jednoducho.....
      A znovu sa spýtam keď teda:!!! keď už si od fachu
      Naozaj si myslíte, že človiečikovia, ktorí finančne na tejto činnosti prospievajú zrazu zázračne zmiznú?
      ďakujem
      prajem pekný a úspešný deň

      Odstrániť
  38. Práve preto som p Sládok povedal, že chcem dánsky model, pretože mám taký pocit, že tu už rozkrádanie dosahuje neuveriteľné obludné rozmery i v oblasti kultúrneho dedičstva. Rozhodne nesúhlasím stým, aby to u nás dopadlo ako v čr, kde si už sťažujú na to, že v lesoch nemôžu nič nájsť pretože sú jednoducho zbavené akýchkoľvek kovov. Ano je pravdou, že tam spolupracujú hľadači s múzeami no ide o malú skupinku ľudí. Treba tiež spomenúť, že sú medzi nimi i Slováci, ktorí po roku 2011 prestali s hľadaním na území SR pretože si povedali fajn je to tu nelegálne a presunuli sa na Moravu kde spolupracujú s jedným múzeom.
    Rovnako nesúhlasím s Orgoňom pretože sa treba pozrieť koľko nálezov od detektoristov bolo do roku 2011 vôbec v múzeách. Ostatne je mi divné, že sa detektoristi spamätali až dnes v roku 2014 a nie v roku 2011 a predtým keď sa daný zákon prejednával.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Omnia tempus habent (Všetko má svoj čas). Nová doba nové požiadavky kladie. Neporovnávajme minulosť so súčasnosťou pre potvrdenie svojho argumentu (napr. v politike: "veď a tamtí kradli...."). Ak sa niečo nevyvíja, končí to revolúciou. Preto všeho do času, aj istoty do času. Pred r.2011 akosi intenzívne žila archeológia. Naša zvedavosť bola saturovaná. No a po tom roku sa v archeológii velmi málo deje. Archeológovia sa akoby "stiahli". Preto my ne-archeológovia zízame Time Team, Viasat history, české dianie a zopákneme si kde tu Dvořáka na You tube. A Orgonove aktivity nám tu teraz krásne oživujú minulosť. Keby sa kde-tu našlo niečo od amatérov (majú fúru času), bodlo by to stagnujúcej archeológii, ako sa to stalo už stokrát. Mimochodom, ja som ešte nevidel detektoristu v teréne, hoci som stále v teréne ako hradológ, turista, fotograf,...

      Odstrániť
  39. pan Sladok, to ste napisali dobre. Vy v nicom naozaj nehrate absolutne ziadnu ulohu, to by ste iba chceli. takto to ale zial nepojde.. na skodu vsetkych zucastnenych.

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Zdravím,

    p. Sládkovi prajem veľa síl v boji proti detektoristom, p. Orgoňovi prajem veľa nových informácií a lokalít. Čo takto info tabuľu aj k hradisku v Prečíne.
    Som detektorista, v živote som s detektorom nebol vedome na archeologickej lokalite,
    hrade, hradisku, bojisku ....
    Zaujímam sa o históriu, klasika Zamarovský, Dvořák, archeologický krúžok, neskutočne nádherné kopačky pod vedením p. Hamuliaka na Pustom hrade, u spomínaného p. Janecha som bol na návšteve, je to proste zberateľ starých vecí.
    Detektor mám na relax, nikdy som žiadny nález nepredal. Je to moja jediná záľuba kvôli nedostaku voľného času. Vytypujem si v okolí starú cestu alebo sa spýtam na staré políčka, super prechádzka, samozrejme mám rád adrenalín, keď zaznie signál, onaniou by som to nenazýval. Ak stretnem turistov, alebo lesníka, minimálne sa slušne pozdravíme, veľa krát sa stalo, že sa spýtajú, čo také sa dá nájsť. Ukážem samozrejme pár nálezov ale tiež ukážem igelitku plnú bordelu, ktorý sa dá nájsť v našej prírode a ktorý vyhadzujem po akcii do kontajnera. V prírode sa správam slušne, diery po sebe zahrabávam. S detektoringom som začal bez právneho vedomia, neskúmal som právne predpisy.

    Skutočne tak strašne poškodzujem kultúrne dedičstvo Slovenskej republiky ? Skutočne pácham taký strašný trestný čin ?



    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je k tomu sfilmovana taka paralela, jak na serbel :)
      https://www.youtube.com/watch?v=EtB3yX6o5Hs
      keby to nebolo smutne je to vtipne

      Odstrániť
    2. a čo keby si mi tak nejakú informáciu poskytol aj ty anonym?

      Odstrániť
    3. Ja netvrdím, že ste kriminálnik, ale jadro predmetného trestného činu spočíva v poškodzovaní a znehodnocovaní archeologického dedičstva, t. j. nielen v predaji archeologických nálezov, poškodzovaní archeologických vrstiev a objektov, ale aj v nedokumentovaní nálezovej situácie, amatérskom uskladňovaní a ošetrovaní/neošetrovaní nálezov a vôbec v nesprístupňovaní nálezov. Orgoň sa v najlepšej viere snaží, aby ste sa aspoň o nález podelili. Ak sa bojíte ozvať mne, tak majte rozum a komunikujte aspoň s ním.

      Odstrániť
    4. Váž. pán Sládok
      Ono to je trestný čin.
      Dokonca neviem ako študenti archeologie vykonávajú zber, a čo so súkromnými zbierkami a také starožitníctva.

      Toto hovorí zákon.

      „(5) Archeologický nález je hnuteľná vec alebo nehnuteľná vec, ktorá je dokladom o živote človeka a o jeho činnosti od najstarších dôb do roku 1918 a spravidla sa našla alebo nachádza sa v zemi, na jej povrchu alebo pod vodou. Archeologickým nálezom je tiež zbraň, munícia, súčasť uniformy, vojenská výstroj alebo iný vojenský materiál, ktorý sa našiel v zemi, na jej povrchu alebo pod vodou a pochádza spred roku 1946.“.

      Táto novelizácia úzko súvisí z novelizáciuou trestného zákona:

      㤠249

      Poškodzovanie a znehodnocovanie archeologického dedičstva

      (1) Kto neoprávnene vyhľadáva, vykope, inak z miesta nálezu vyzdvihne, premiestni alebo prechováva archeologický nález, alebo kto inak poškodzuje alebo znehodnocuje archeologické dedičstvo, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
      (2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1a) detektorom kovov alebo iným detekčným zariadením,

      b) z osobitného motívu,

      c) vo väčšom rozsahu, alebo

      d) hoci bol za obdobný čin v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch postihnutý alebo bol za taký čin v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch odsúdený.

      (3) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1a) v značnom rozsahu, alebo

      b) závažnejším spôsobom konania.

      (4) Odňatím slobody na päť rokov až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku

      1 a) vo veľkom rozsahu,

      b) ako člen nebezpečného zoskupenia,

      c) na území požívajúcom ochranu podľa osobitného predpisu, alebo

      d) za krízovej situácie.“.

      Ani si netrúfam vymenovať všetky situácie kedy by mohlo ísť o trestný čin.
      Prajem pekný a úspešný deň

      Odstrániť
    5. Tento zákon nepostihuje detektoristu, ktorý si zaznamená miesto "pípania", ak nezakopne do zeme. Proste len chodí a chodí a baví ho to, ako mu detektor kovov "vyhráva". Takúto mapu možných kovových podpovrchových predmetov môže dať známemu archeológovi. Pretože trestné je len: "Poškodzovanie a znehodnocovanie archeologického dedičstva". Ak len chodíte a "kosíte" detektorom, nik vám nič neurobí.

      Odstrániť
    6. Napísať takúto kacírsku myšlienku pod svojím menom...

      Odstrániť
    7. Pán Sládok, neviete čítať?
      "(1) Kto neoprávnene vyhľadáva, vykope, inak z miesta nálezu vyzdvihne, premiestni alebo prechováva archeologický nález, alebo kto inak poškodzuje alebo znehodnocuje archeologické dedičstvo, potrestá sa..."
      Je to zložená veta, v ktorej druhá rozširuje rozsah prvej na všetko, čo "inak poškodzuje alebo znehodnocuje archeologické dedičstvo,..."
      Toto "poškodenie...dedičstva" sa musí dokazovať pred súdom. Samozrejme horlivci pošlú pred súd aj nevinného, to sa stáva. Sudca však pracuje s "prezumpciou neviny" už od rímskych čias, ak je normálny. Teda je na strane obžalovaného pri nedostatku dôkazov. Ak niekto chodí s detektorom kovov po pasienku a nemá pri sebe lopatku, nenaruší terén a nič nezdvihne zo zeme, tak so žalobcom na takého detektoristu sudca vyrazí obrazne dvere.

      Odstrániť
    8. Ale veď ja som Vám dal za pravdu. Samotné používanie detektoru nie je protizákonné.

      Odstrániť
    9. Ty si ale pako. Čo tu táraš o Hradisku v Prečíne? Máš potrebu, aby sa tam nahrnuli kdejakí kšeftári a všetko rozkopali? Ty asi nebudeš rodák z Prečína ako ja. Asi nevieš, že v Prečíne bol uskutočnený archeologický výskum, kde sa našlo osídlenie z pred cca 2000 rokov podľa p. doktora ktorý to riadil/základy rodového domu,ohnisko,kostené šidlo/ a dokonca železná britva. Tejto akcie som sa zúčastnil ako stredoškolák a bolo to veľmi zaujímavé. Ale kde v Prečine? To nie je dôležité.Takže nekrákaj o Hradisku zachrániš limbu.

      Odstrániť
    10. Anonymous, už keď si to takto rozmazal, tak to už asi naozaj rozkopú ....

      Odstrániť
  41. mily archeologovia a kolaboranti mi dobre vieme o co vam ide. tu vasu akozevedu mate len ako zasterku na kradnutie nalezov. sa hrabkate v sondach ale domy mate plne nalezov aj z muzeji si berete a do vitrin davate napodobeniny. je to stara znama vec a mi to dobre vieme. secko chcete len pre seba ale aj mi mame pravo sa zauimat o nase dejiny a hladat nalezy lebo su setkych a teda aj nase . ked chcete nase nalezy tak si ich vykupujte ako v anglicku alebo prestante mudorvat vypisovat a hladajte si tiez vsak ste za to plateni a velmi dobre. len zavidite a chcete monopol nikto vam tie somariny o zlich skaredich detektoristoch neveri. ze sa predavaju nalezy? vecsina preda len aby mala na benzin a baterky a ved nalezov je milion. naco vam bude tisic rovnakych seker, minci spon? nemate ich dost?chcete byt len slavny a preto manipulujete media a utocite na nas ale nikto vam to nezere ludia vedia ako to je. uz to pochopte nema to viznam. jasne??? co zavolate na mna hlboko v lese policajtov ked sme viaceri? hahaha kym dojdu ja budem doma sedet nic mi nemozu. mi drzime spolu a nikto z nas kamosa nenabonzuje. nikdy. sladok ty ma uz vazne seres ty medialna truba. kto ta plati? nehovor ze ta tam davaju zadarmo. je to iba nas konicek tak daj nam pokoj lebo ked ta stretnem v lese domudrujes a pojdes do historie. ps orgonovi. mas vybornu stranku vela hradisk som nepoznal teraz to tam bude ako na vaclavaku. vzdy sa tesim co pridas lebo vela je uz vytazenych. ja by som to sem daval az ked si to tam prepipnete :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. niekto sa naramne a nasilu snazi rozburit emocie voci amaterom a ked si citatel neda pozor lahko sa to moze pomylit.. docela priehladne divadielko inac

      Odstrániť
    2. Samo franský kupec. Samoúnos prezidentovho syna. Samozbitie archeológa. Samovykradnutie výskumu.

      Odstrániť
    3. dalej ide samonasieranie, samochvala a samolubost :D

      Odstrániť
    4. Už keď sme u samochvály, tak českí mrcasníci používajú termín chlubírna. Chvastanie sa zlodejinou je totiž jedným z pilierov detektorizmu. U samonasierania to bude asi efekt posraného anonyma, ktorý keď v záplave príspevkov vidí niekoho, kto sa nebojí vystupovať pod svojím menom, tak si do neho kopne.

      Odstrániť
    5. MS ..ako anonym si mohol aj niečo menej priehľadné vypotiť :)) Ty máš predsa "výšku" na druhý pokus to už výjde :) sranda musí byť..

      Odstrániť
  42. Odpovede
    1. MS..tvrdil si že si nepočul o tom, že by archeológ napadol detektoristu. Ja som zas čítal ako sa vedci chválili ako na Molpíre zhabali dakomu detektor a odovzdali ho polícii. Ako to prebiehalo ? Obkolesili ho ? Vzali mu legálne zakúpený prístroj ? Podla akého zákona postupovali keď dakomu zabavovali detektor ? V blízkej dobe má byť aj zaznamenanie GPS na hradisku trestné , čiže archeológovia budú turistom asi brať mobily lebo budú podozrivý. ZVÝRAZŇUJEM : neschvalujem konanie toho detektoristu na Molpíre ale chcem vedieť ako sa posudzuje takéto konanie

      Odstrániť
    2. Ten milovník histórie na Molpíre mal jaksi tak naponáhlo, že odhodil detektor a zdrhol. Ja by som na jeho mieste počkal na políciu (čo nechcel), aby nevznikli v budúcnosti nejaké nedorozumenia, ako napr. teraz. Za vykrádanie NKP hrozí 5-10 rokov, ale on by si takúto prkotinu samozrejme obhájil.
      Žiadne zaznamenanie GPS nie je a ani nebude trestné. Viem, kto to pustil do médií a za akým účelom.

      Odstrániť
    3. Ten prípad sa stal dávno pred vstupom tohto zákona do platnosti takže asi ťažko 5-10. Chcel som vedieť ako to bolo , tá osoba ako taká ma nezujíma. Bolo písané že mu zadržali detektor a mal pri sebe dokonca nejaká bronzové veci. Na to ako prišli keď ušiel ? Či aj kapsy vyprázdnil pri detektore a ušiel ? Pokúsim sa nájsť ten článok aby som tu netáral lebo si to presne nepamätám :)

      Odstrániť
    4. Čo sa týka tejto lokality, ja viem iba o tomto jednom prípade.
      Vykrádanie nálezísk bolo trestné aj pred rokom 2011, ale príslušný paragraf bol tak zle napísaný, až bol v zásade nepoužiteľný.

      Odstrániť
    5. pristihnutému detektoristovi môže detektor polícia zaitiť a následne môže súd rozsudkom mu uložiť okrem odňatia slobody aj trest prepadnutia detektora, čo myslím, že je veľmi pravdepodobné, nakoľko je to vec, s ktorou bol spáchaný trestný čin.

      Meranie valov s GPS bude podľa novely možné postihnúť ako priestupok, pretože novela je tak zle napísaná, že takýto chorý výklad umožňuje. Ale závažnosť takého konania je natoľko malá, že verím, že žiadny truhlík z toho nebude robiť priestupok.

      Odstrániť
  43. p.Sádok,
    asi si to neuvedumejete, ale týmto Vašim honom na čarodejnice / detektoristov / škodíte tak sebe ako aj našej archeológii. Teraz už naozaj pochybujem, že bude niekto z detektoristov ochotný s Vami spolupracovať. A stým nabádaním ľudí k bonzáctvu by ste sa skôr ako v archeológii uplatnil v štb za bývalého režimu. V žiadnom prípade sa tým nezastávam zlodejov a prekupníkov, tých treba naozaj potrestať ,ale prenasledovať ľudí za zaujímavý koníček je úplne zcestné.

    OdpovedaťOdstrániť
  44. http://www.pamiatky.sk/sk/page/archeologicky-nalez-a-nalezisko

    OdpovedaťOdstrániť
  45. A zlodeji môžu prskať:
    http://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/318589-hladanie-pokladov-nie-je-zabavka-ale-podly-kseft/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Váž, pán Sládok
      Zlodeji prskať nebudú Tí sa len smejú a prevádzkujú ďalej.
      Chcel by som sa Vás opýtať.
      1: Či súhlasíte s terajším znením zákona.Týkajúceho sa tejto témy.
      2: Či si naozaj myslíte, že človiečikovia, ktorí finančne na tejto činnosti prospievajú zrazu zázračne zmiznú !
      3: Či naozaj chcete pomôcť Slovenskej Archeológií, alebo sa len chcete zviditeľniť, čo určite skôr či neskôr prispeje k postupu.vid ako pán vo Vašom odkaze.
      Vopred ďakujem
      S pozdravom a prajem pekný a úspešný deň

      Odstrániť
    2. On ten Michalík je v prvom rade právnik, v archeologii nemá terénnu prax. Vyzerá to tak, že sa zamiloval do role archeologického "kápa". A ten článok je plný paranoických bludov. Žiadne narábanie dôkazmi, len žonglovanie, ako keď v po roku 1950 si ŠTB-áci vymýšľali na kňazov, roľníkov a živnostníkov dôvody pre šikanovanie. Vyzerá to, že paranoja je choroba z povolania v archeológii.

      Odstrániť
    3. P. Michalík je výborný slovenský archeológ, paleolitik. Paranoidní sú plieniči, čo sem chodia prskať na ľudí, čo v tomto štáte niečo robia.

      Odstrániť
    4. budjiz, ale dlhodobo mudruje do temy do ktorej absolutne nevidi, nic o nej nevie a najparadoxnejsie je, ze ani nechce vidiet. nakoniec to sam aj priznal v tom clanku. ano, to slovo "zonglovanie" to krasne opisuje. je to v tom clanku poznat, kazdemu kto trochu do problematiky trochu vidi je jasne, ze su to nejake jeho dohady, mnohe nepodlozene, nepresne a nepravdive. ja som zasadne proti vykradaniu lokalit, ale za takto napisany clanok plny dohadov a spekulacii by som sa ako vedec hambil. ved ked sa chce problematike skutocne venovat musi tomu predachadzat nejaky vyskum a zber informacii. urcite by z toho nevysla takato rozpravka. a nieje to az taky problem.

      Odstrániť
    5. MS : Jediný kto prská sú zástancovia toho zákona (zlodeji sa smejú a kradnú na hradiskách a nestrácajú čas ako vy na bezcieľnych diskusiách). Tieto články sú dôkazom neúspechu zákona v praxi , každý rozumný človek by mal vedieť že zákazmi nič nevyrieši. A ďalší kto sa smeje sú predajcovia z čiech, lebo po tohtoročných reklamách na detektor z dielne min. kultúry im kvalitne stúpajú tržby. Realita je taká že kým vy odsúdite jedného vykrádača, ďalších 30 ľudí si zabezpečí detektor. Tie prístroje sú také dostupné ako nikdy predtým , takže ten detektorboom je práve teraz. A STRÁCAME TÝM KUS HISTÓRIE VŠETCI NIE LEN ARCHEOLÓGOVIA.

      Odstrániť
    6. S tým apriori odmietaní spolupráce s detektoristami (tzn. odmietaním nálezov od detektoristov a kriminalizácia tých, ktorí chcú veci dobrovolne nosiť archeológom) jednoducho nemôžem súhlasiť. Te to kameň úrazu celej našej právnej úpravy k detektorizmu. So spolupracujúcich nadšencov, z ktorých sa dali vychovať výborní pomocníci, sme urobili verejných nepriateľov. Takí s tým buď prestali, alebo to robia ďalej ale už nikomu neukazujú. A tých čo na tom zarábajú to v žiadnom prípade neodradí, tak ako dílerov drog neodradí trestná sadzba za držbu heroinu.

      Toto treba zmeniť a je mi ľúto, že to Tomáš stále nechce pripustiť

      PS, to čo píše vyššie anonym je uplná pravda. V článku sa tvrdia určité veci, ktoré ale vôbec nie sú NIČÍM podložené, sú to len fabulácie. Stačí sa pozrieť na tú našu anketu ktorá je v ľavom stĺpci. Už aj tá o niečom vypovedá. Je tu významné percento ľudí, ktorí by veci chceli odovzdať,ale ešte väčšie takých, ktorí ich chcú nechať vedecky preskúmať a potom si ich zobrať naspäť. Pritom pre vedu nieje podstatné mať samotný nález fyzicky uložený, ale mať možnosť ho preskúmať a zistiť kde presne a ako bol najdený. O všetko toto prichádzame našou tvrdohlavosťou.

      Odstrániť
    7. Na toto téma je tu veru výstižný článok:
      http://povazska.sme.sk/c/6382232/archeologia-bola-jeho-zalubou-viac-ako-polstorocie.html

      Odstrániť
  46. Váž., p Sládok
    Čakám na odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznáme sa roky, tykáme si, tak mi prosím ťa nevykaj.

      Odstrániť
  47. Váž. pán Sládok
    Netykáme si a nepoznáme sa.!!!
    r.v 70 aby ste ma mohli zaradiť
    Čakám na odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Ozaj pán Sládok v diskusii pod vami uvedeným článkom som zbadal že od vás dakto chce FAKTY o tom že mladík z bolerázu dobil archeológa a bol prichytený na lokalitách. Z diskusie ste zmizol bez odpovede (nič nové). OHOVÁRANIE JE TIEŽ TRESTNÝ ČIN !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ohováranie je aj trestný čin. Bystrý postreh. Mohli by ste to oznámiť aj tým kreténom, čo tu útočia na archeológov, ale pre Vás sú asi zlodeji chránený druh.
      Mladík bol prichytený na lokalitách a napadol archeológa. Za tým si stojím. Pokojne nech dá hocikto na mňa TO. Ak nie, tak vydržte do obžaloby, príp. sa príďte pozrieť na súd.

      Odstrániť
    2. Matúš Sládok.Môj postreh a prax.Vlastním detektor a postupujem podľa zákona nehladám na archeolokalitách,nedajbože v organizovanej skupine,nevyhladávam artefakty staršie ako z roku 1900 a vojenské artefakty spred roku 1945.V rámci čestnosti som oslovil archeológa v našej oblasti o spoluprácu teda že pomôžem archeológom dohladať,prehladať velké plochy a to zadarmo,z vlastným super vybavením bez nároku na občerstvenie,bez úhrady phm atď.Samozrejme že odpoveď ani obraz ani zvuk.Pracovné povinnosti ma zaviali do Nemecka konkrétne Aachen ak ti to niečo hovorí je to královské mesto,mátu trvalý odpočinok 35 králov aj jeden významnejší a to Karol velký.Bola tu významná bitka 2 sv.vojny hlavne známa ako boj o krucifix Hill.Keďže si vyštudovaný archeológ iste vieš že oblasť Kolína je výzunamná križovatka obchodných ciest,bohatých nálezišť od Keltského osídlenia a okupovania rímanov.Čo je však podstata môjho príspevku dal som si oficiálnu žiadosť o povolenie hladať detektorom kovov-do týždňa sa mi ozval zodpovedný pracovník uvedenej oblasti a oznámil mi termín schodzky.Stretli sme sa v sídle pamiatkového úradu kde som odpovedal na otázky typu prečo hladám,čo hladám.Či je hladanie u nás na Slovensku povolené prípadne aké obmedzenia.Na všetko som odpovedal pravdivo teda som uviedol aké obmedzenia sú na Slovensku,že hladám pre relax,že hladám mince atď.Uviedol som ŠPZ auta s ktorým budem chodiť na hladanie ako som aj predložil 10 lokalít kde budem chcieť hladať.Do jedného mesiaca mi prišlo povolenie na hladanie v oblasti Kolín n Rýnom s tým že 4 lokality mi vyškrtli a 2 pridali.SSamozrejme mi dali kontakt na archeológa ktorému mám volať v prípade mimoriadneho a vzácneho nálezu.Samozrejme nič nie je zadarmo a zaplatil som za povolenie 70EUR na rok.Všetky nálezy som povinný zaznamenávať a raz do roka predložiť na posúdenie.Vzácne nálezy si nechajú a mne vyplatia polovičku nálezného druhá ide vlastníkovi pozemku.Zvyšné nálezy si môžem nechať a robiť s nimi čo uznám za vhodné.Zaujala ma však odpoveď archeológa na otázku kolko pôsobí detektoristov v uvedenej oblasti -odpoved ma zaskočila 40 oficíálne a približne raz tolko načierno.predovšetkým z Holanska a Švajčiarska.Teraz ale jedna otázka pre teba nič vo zlom čo je lepšie registrovať detektoristov a umožniť im spoluprácu-Nemecko a Česká republika alebo ich všetkých kriminalizovať a odmietať spoluprácu.
      Podla mna asi to prvé a zabránilo by sa vykrádaniu archeolokalít,čiernemu trhu z nálezmi-viď zlaté mince na E-bay zo Slovenska konkrétne Keltské.Alebo viď lepšíprípad odovzdanie brondzového a mincového depotu v Čechách.Bývam kúsok od čiary takže radšej si priplatím benzín a hajde do čr.V prípade že budeš mať záujem tak sa môžeme stretnúť a skúsiť navrhnúť niečo podobné ako je v Nemecku podla mna je to dobrý systém.Takže s pozdravom Peter kontakt minelabcs6@seznam.cz

      Odstrániť
    3. Peter, som rád že si toto napísal. Takže tu máme jeden naozaj konštruktívny príspevok, otvorenú chlapskú ponuku na spoluprácu. Takže na ťahu sú archeológovia, a som veľmi zvedavý či sa Ti niekto ozve. Zároveň Ťa chcem poprosiť aby si nám potom dal feedback, či Ťa niekto skontaktoval a či sa začala spolupráca. Verím že ano a že táto diskusia prinesie aspoň nejaký pozitívny výsledok

      Odstrániť
    4. Ahoj všetci, archeo aj nearcheo !
      Tento článok je o p. Sládkovi - Indiana Jonesovi (nech ho bolia ruky).

      http://tech.sme.sk/c/7219460/lasery-radary-a-pocitace-archeologiu-meni-revolucia-techniky.html

      Odstrániť
    5. Petrovi:
      Cieľom výskumu, či už záchranného alebo pre vedecké a dokumentačné účely (takto ich rozlišuje pamiatkový zákon), nie je len preskúmať nejaké miesto, ale vytvoriť výstup – vedeckú dokumentácia a v ideálnom prípade výskum publikovať.
      Teraz je situácia taká, že napríklad z náleziska X je niečo v regionálnom múzeu z výskumu za socializmu, niečo sa dostalo pokútnymi cestami do múzea s celoslovenskou pôsobnosťou a niečo sa pozbieralo z dier po vykrádačoch, a je to uložené v inej celoslovenskej inštitúcii. Ak chce archeológ spracovať nejakú lokalitu musí často krát doslova pátrať po rôznych inštitúciách, kde je čo uložené, lebo 3 detektoristi odovzdali nálezy do 3 rôznych inštitúcií. Takto to proste ďalej nejde, že sem-tam sa niečo niekde dostalo a keď sa to publikovalo, tak hneď v prvej vete bolo 3 x údajne a vraj.
      Archeológovia môžu zapojiť svojich detektoristov – spolupracovníkov do výskumov. Detektoristi by zistili, že hľadanie detektorom tvorí iba niekoľko % výskumu a uvedomili by si, aký je ich koníček obmedzený a čo všetko im uniká. Aj tí detektoristi, ktorí teraz alebo do roku 2011 odovzdávali archeologické nálezy, spôsobovali únik informácií. Sotva niekoľko z nich chápe význam nálezových okolností. Väčšina z nich sa uspokojila s tým, že nálezy zachránili pred zlými detektoristami, ale už nie sú 90.te roky, kedy to naozaj platilo a fungovala skupina hľadačov, ktorá doslova zachraňovala čo sa dalo po horách, lebo archeológovia zaspali dobu a legislatíva tento problém neriešila. Uspokojiť sa s tým, že mám 3 hľadačov, ktorí mi nosia nálezy, a povedať im, chlapci, je za to basa, behajte v noci, to je návrat do 19. storočia do starožitníckej archeológie, kedy bolo podstatné získanie nález a nie informácií, ktorých je nositeľom.
      Robia sa, ale mali by sa v omnoho väčšej miere robiť organizované zbery detektorom kovov, kde by sa mohli naplno realizovať naši spolupracovníci. Získalo by sa povolenie KPÚ, vedúci archeológ by určil metodiku, hľadači by mohli pomôcť zisťovať majiteľov pozemkov a získať súhlas od nich (ako napr. v Anglicku), ak by to bolo potrebné, a orbou, ťažbou alebo rabovaním ohrozovaná lokalita by sa vyzbierala a získalo by sa do 1 inštitúcie viac nálezov ako z 3, kde sa dostali kadejakými cestičkami. Nálezy z takéhoto výskumu by sa odborne analyzovali, zakonzervovali a uskladnili a z výskumu by sa vyhotovila výskumná dokumentácia, kde by nebolo žiadne vraj a údajne, zo súradníc nálezov by sa vytvorili distribučné mapy, zaniesli by sa do GIS-u, atď. Ak by tu bola možnosť pridať jednu distribučnú mapu, videli by ste, čo všetko sa dá zistiť z priestorového umiestnenia nálezov na rôznych podkladoch, napr. vojenských mapovaniach a pod. Je toho veľa, čo by museli detektoristi pochopiť, aby si uvedomili, aké škody spôsobujú, hoc niekedy aj s najlepším úmyslom.

      Odstrániť
  49. Váž, pán Sládok
    Znova!
    Chcel by som sa Vás opýtať.
    1: Či súhlasíte s terajším znením zákona.Týkajúceho sa tejto témy.
    2: Či si naozaj myslíte, že človiečikovia, ktorí finančne na tejto činnosti prospievajú zrazu zázračne zmiznú !
    3: Či naozaj chcete pomôcť Slovenskej Archeológií, alebo sa len chcete zviditeľniť.
    Vopred ďakujem
    S pozdravom a prajem pekný a úspešný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Zaujímalo by ma, ako sa archeológovia, resp. tento zákon stavajú k detektoristom, ktorí sa zaujímajú len o modernú vojenskú históriu a nikdy na žiadnej pravekej archeo lokalite neboli. Takí čo keď nájdu muníciu, volajú pyrotechnikov a doma majú akurát pár praciek a gombíkov. Pri takejto logike zákona s odovzdávaním by čoskoro boli múzeá až po plafón plné miliónov nábojníc a podobného šrotu. Tiež som proti vykrádaniu archeo lokalít, ale zákon by sa mal upraviť tak, že za hornú hranicu archeo nálezu sa bude považovať 31. 12. 1899

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa venujem druhej svetovej vojne a som veľmi rád, že sa dostala do pamiatkového zákona, i keď mohla byť definovaná zvlášť.

      Odstrániť
  51. Váž, pán Sládok Stále nie ste schopný odpovedať na moje otázky
    Máte s tým problém??????
    Znova!!!
    Chcel by som sa Vás opýtať.
    1: Či súhlasíte s terajším znením zákona.Týkajúceho sa tejto témy.
    2: Či si naozaj myslíte, že človiečikovia, ktorí finančne na tejto činnosti prospievajú zrazu zázračne zmiznú !
    3: Či naozaj chcete pomôcť Slovenskej Archeológií, alebo sa len chcete zviditeľniť.
    Vopred ďakujem
    S pozdravom a prajem pekný a úspešný deň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sana,kašli už na to, nemá zmysel stále dokola omieľať to isté.

      Myslím, že väčšina ľudí sa tu zhodne na tom, že súčasné znenie zákonov nepostihuje dostatočne efektívne tých, kvoli ktorým sa tie zákony robili a na druhej strane spôsobili že sa drasticky obmedzila spolupráca medzi archeológmi a hľadačmi ktorí nálezy nosili (nemyslím si že toto bol cieľ zákona)

      Mala by sa najsť možnosť úpravy zákonov tak, aby boli splnené najmä nasledovné podmienky (ale určite sa dajú doplniť aj ďalšie na ktoré som si teraz nespomenul:

      - hľadať môže len ten kto na to bude mať licenciu. Keď môžu byť rybárske a poľovnícke lístky, prečo nepoužiť taký systém aj pri hľadaní nálezov
      - hľadať iba na vopred nahlásených miestach, ktoré nie sú evidované archeo lokality. Na archeo lokalitách výhradne pod dozorom archeológa na povolenom výskume z PU
      - ak niečo nájdu, nesmú to sami od seba vyrvať zo zeme, ale dodržať presný postup pri vyberaní (to by určili presne archeologovia a znalosť týchto postupov by bola práve podmienkou pre získanie licencie)
      - a oznámiť to okamžite archeologovi
      - každý nález okamžite ešte na mieste nájdenia zapísať do evidencie – ak by detektoristu pristihla kontrola (policajti , alebo archeológ, alebo kontolujúci detektorista) a nemal by niečo zapísané, má byť postihovaný. To isté čo platí pri rybolove a love
      - nálezy ihneď odovzdať
      - takýmto oprávneným detektoristom by som dal zároveň právo kontrolovať iné podozrivé indivíduá, ktoré stretnú v lese. Policajti Vám nikdy v živote nebudú liezť do hlbokých lesov a drápať sa na svahy
      - ak by sa zistilo akékoľvek porušenie pravidiel z ich strany, vyškrtnúť ich zo zoznamu
      - za to by som im umožnil dať benefity, napr. že v múzeu pri náleze by bolo uvedené ich meno ako nálezca, že by sa mohli napr. spolupodieľať na výstavách, mohli by mať archeo krúžky a podobne.
      - taktiež takýmto by sa mohlo priznať aj určité nálezné ak dodržia najmä to, že k nálezu zavolajú archeologa ešte v čase kým sa dá nález zadokumentovať na mieste


      Myslím že takáto úprava by pomohla dostať sa z dnešnej patovej situácie

      Odstrániť
    2. Cav Orgoň
      Je to veľmi rozumné. A netýka sa to len tých čo majú detektor.
      Kludne by som prijal aj vedomostné skúšky.Ak to pomôže veci.

      Chcel som len vedieť aký názor na túto problematiku má
      horemenovaný pán.M.S
      ale toho sa asi nedočkám.Aspoň som si urobil názor.
      Ďakujem
      A prajem všetkým pekný a úspešný deň

      Odstrániť
    3. Na tvoju prvú a druhú otázku som už verejne mnohokrát odpovedal a nebudem s tebou viesť ďalší flame. Mohlo ti to byť jasné aj bez trollovania, ale na to si expert. Na tretiu otázku si odpovedz ako chceš.

      Odstrániť
    4. Takže Husička sa ozvala.
      Nie som si vedomý, že by bolo odpovedané na mnou položené otázky.
      Čakal som priamejšiu odpoveď a nie formou" žiaden zákon nebol porušený"
      Z príspevku je jasne vidieť, že som sa nemýlil v názore na dannú osobu.

      Takže prajem pekný a úspešný večer.

      PS: a spomínal som že si netykáme ale keď už Tak čav Maťo

      Odstrániť
  52. Orgoňovi:
    Zatiaľ najrozumnejší legislatívny návrh!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super Maťo
      U mňa máš +++

      Prajem pekný a úspešný večer

      Odstrániť
    2. to sú len najzákladnejšie tézy o tom, akým smerom by sa dalo uvažovať do budúcnosti. Mám to už aj podrobnejšie rozpracované, to by bolo na samostatnú diskusiu. Ale som presvedčený že niečo by sa s tým malo robiť, pretože súčasný stav nieje žiadna výhra. Aj keď viem že to bolo robené v dobrom úmysle, výsledok je skôr mínusový - kradne sa ďalej a spolupráca ustala. toto asi nikto nechcel.

      Odstrániť
  53. Poďme ne to MS: Z Trnavy vám zmizli zbierkové predmety už ste ich našli? Aké bohatstvo bolo zákazom detektorovania získané a kde? Kto vám odovzdal nájdené predmety a koľko: O koľko poklesli zistené a odovzdané nálezy.
    Ajajáj bača, tentoraz ste to prílišnou horlivosťou riadne prepískli, ako starí komunisti, čo pozatvárali svojich?
    Vy a vaši máte na svedomí zničenie a stratu mnohých artefaktov nečinnosťou? Príroda , obrábanie polí a erózia serie na vaše názory aj aj na zákony 150 neschopákov. Má svoje!
    Za pár desiatok rokov zmizli metre zeminy eróziou a s nimi aj nálezy. Okrem toho vy nestačíte prekontrolovať ani výkopové práce protipovodńových hrádzi, kameňolomov a i,, ktorí majúc peniaze na vás aj archeológiu serú. Najdete pár strepov a oni ostatné vybágrujú a rozvezú do základov. Škoda reči aj prílišnou horlivosťou, tak ako aj nevšímavosťou sa dá nerobiť škody!

    OdpovedaťOdstrániť
  54. K Orgoň téma: Dnes keď sa našli peniaze na "úpravu" mnohých hradov. Archeológovia typu Sládok a študenti archeológie a pán brat hlavný archeológ, nie a nie pohnúť rozumom!!! Prečo nevykonávajú prax pri výkopoch, nekontrolujú vykopanú zeminu a sprostosti pri úpravách? Kritizovať detektorárov to áno. Ale nepreskúmať tisíce príležitostí nieje to škoda??? Veď tá banda nechce pohnúť nielen kostrou, ale ani Slovenskou históriou? Len odpisovať a odpisovať. V škole za to bili trstenicou a potom dávali 5. Na archeologickú obec nieje nejaký liek?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tí, ktorí majú zabezpečené teplé miestečká (veľakrát vďaka protekcii - veď, čo by tatíček nevybavil pre synčeka/dcérenku, že?) na pamiatkových úradoch, zdvihnú svoju riť zo stoličky max. 2-3x do roka. Aby sa nepovedalo! Poznáme takých, však pán Grznár&spol.? Hýbať sa a hľadať financie od sponzorov na výskumy? To je pre nich neznámy pojem! Lapia v kanceláriách pri kávičke a vyčkávajú, až im niečo samé spadne z neba. Oveľa ľahšie je prezentovanie sa pred verejnosťou naháňaním kadejakých detektoristov, ako vlastným výskumom..

      Odstrániť
  55. S takymi typmi ako Sladok je zbytocne sa o niecom bavit je to zaslepene a melie si to stale to iste do kola. Ano keby som niekoho videl na archeolokalite s detektorom tak ho upozornim na jeho nezakonnu cinnost prip, zavolam policiu a vobec to nebudem brat ako bonzactvo. Ale keby som ho stretol v lese pozdravim,pokecame a kazdy pojdeme svojou cestou.Ono sa moze stat ze tki ako vyssie uvedeny pan narazi na ozaj "zleho" detektoristu a bude sranda.Fakt mu to prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  56. Sládok "máte aj iný zmysel života ako nahánat detektoristov?dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. On nema ziadny iny zmysel zivota, myslim ze bol v minulom zivote inkvizitor.A to jeho stale oznacovanie ludi za zlodejov a vykradacov sa mu moze raz pekne vypomstit. Vidim ze nie len v minulosti ale aj teraz plati stare zname: "Iniciativny blbec je horsi ako triedny nepriatel."

      Odstrániť
  57. Nexce sa mi to tu cele preluskavat, ale pre tych, ktori im xcu poslat nieco anonymne a nevedia ako na to, tu necham odkaz na nejake funkcne (nezistitelne) email brany:
    http://www.mimibazar.sk/navod.php?id=1434

    OdpovedaťOdstrániť
  58. Celý tento zákon bol v podstate namierený možno ani nie proti detektoristom, ale o okradnutie Slovenského občana o majetok alebo jeho časť. Zákon bol ušitý narýchlo má veľa dier a viac uškodil ako pomohol. Miesto toho aby riešili spoluprácu, riešili sankcie ktoré sú neúčinné . V podstate ide iba o vlastnosti ľudí, vykrikujú že detektoristi napáchali ako aj páchajú veľké zlo, čo potom poslanci NR a Euorópskeho parlamentu prijatím nesprávneho zákonu, napáchajú väčšie zlo ako detektoristi a bez žiadneho následku. Dnes vieme že prijímanie zákonov je rozhodnutím malej skupiny ľudí v prospech niekoho a ostatný len zdvihnú ruku na odsúhlasenie. Takže keď je niekto chamtivý bude rabovať a žiaden zákon ho nezastaví či je detektorista, archeológ, poslanec atď. Žijeme v demokratickej spoločnosti, čo nám vysvetľujú úplne inak ako to má význam ale budiž, súčastný zákon o detektorizme je ako tie ostatné rozdeľuj a panuj a tak to aj vyzerá po roku 2009 sa nemajú s čím chváliť detektoristi prešli do ilegality a hľadanie stúplo o 100 % a možno nejakých 20% prestalo hľadať. Ohlasovanie nálezov sa stalo ojedinelými zo strachu pred sankciami však na Slovensku je všetko možné a aj dobrý môže biť potrestaný. Toho koho zaujíma minulosť bude pátrať aj ďalej či na poli s detektorom alebo nie . Je hlúpe a najivné si myslieť, že to tak skoro skončí a s tým sa budú musieť vyrovnať aj taký ako p. Sladek.

    OdpovedaťOdstrániť
  59. Historia Slovenov a inych slovanskych kmenov na nasom uzemi sa falsuje uz starocia. Od snah zgermancit vsetko co by mohlo byt 'slovenske' po snahy urvat moravu z uzemia sucasneho Slovenska, zaradovanie Svatopluka do rodu Premyslovcov ...atp. Je to nepretrzite omielanie lzi za ucelom znizovania narodneho povedomia nasich predkov, nas i nasich deti. Co sa tym sleduje, nebudem rozpisovat. Ano, je pravda ze za tym stoja i samotny synovia zmluvy* v SAV, a na inych top postoch. A je docela mozne ze, Mr.Sladek sa takto vtiera do povedomia, aby neskor dalej plnil ulohu titulovaneho a uctyhodneho specialistu, ktory ma na pravdu patent a pritom je to fabulator. Uz len jeho zaujem o tento web je podozrivi.
    Staci sa pozriet na 'germanske' knieza zo zapadnej Sibiri, z Matejoviec.

    A tento zakon moze byt prave sikovnym manevrom ako nam(Slovenom) zabranit v najdení cohosi, co by mohlo vyvratit urcite historicke dogmy - nedajboze nam prisudit toto uzemie uz od starsich dob.

    Nuz i takyto osoh by mohla mat vasa praca, mili detektoristi so zaujmom o nase dejiny. Snad to pre niekoho bude vacsia odmena ako papierik.
    Tak si len pekne zapisujte, dokumentujte. Snad bude snaha o vedeckejsie zberanie polahcujuca okolnost pri sproroch s mafiou ktora nam vladne.

    MOR HO!

    OdpovedaťOdstrániť
  60. Zdravím všetkých! Prečítal som si takmer všetky príspevky, pretože som zistil, že sú o mne...Prestavím sa: som nadšenec pre archeológiu, amatér. V minulosti som pracoval asi dva týždne na vykopávkach v Bojnej. Na vlastné náklady, pre radosť a poznanie. V súčasnosti prehľadávam svoje okolie, z rovnakých motívov. Len pred mesiacom som si kúpil detektor, ale až teraz som zistil, že celá moja činnosť je vlastne trestným činom!
    Po prečítaní príspevkov si dovoľujem nastoliť zhrnutie základných postojov oboch strán. Archeológovia /v zastúpení pána M.Sládeka/ považujú amatérsku archeológiu v princípe za škodlivú, ale sú prístupní "pripustiť" týchto amatérov za určitých podmienok do terénu. Dedektoristi , ako najnápadnejšia vzorka amatérov, žiadajú o liberálny prístup. Dnešný zákon, ktorý túto problematiku rieši, je zbytočne represívny a kriminalizuje v podstate každého hľadača dávnych stôp.
    Vo vzájomnej diskusii ale predsa našli obe skupiny prienik názorov, kedy by bolo možné využiť obrovský potenciál archeológov-amatérov v prospech samotnej archeológie. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy veda trpí finančnou podvýživou.
    Skvelý príspevok s návrhom je od Orgona /neviem, či je to priezvisko, alebo nick/ z 2.júna.
    Proti nám, amatérom, musím objektívne posúdiť názory p.Sládoka ako fundované a racionálne. Na druhej strane musí uznať, že terajší zákon je zlý, pretože nerozdeľuje záujemcov na nadšencov a vypočítavých obchodníkov.
    Bezohľadu na zákon archeológov -amatérov bude len pribúdať. Značná časť z nich chce pôsobiť legálne a pre radosť z poznania. Zdravý rozum hovorí, že je lepšie ich využiť ako kriminalizovať.
    Preto by samotní archeológovia mali trvať na zmene súčasného zákona. Oni sami musia vytvoriť rámec preto, aby archeológia nebola len elitárskou záležitosťou, ale aby pritiahli /chcel som napísať pretiahli.../ všetkých záujemcov na svoju stranu. To je v podstate aj jednou z úloh vedeckého poznania.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. rozumný názor zbavený zbytočných emócií

      Odstrániť
    2. Len pred mesiacom som si kúpil detektor, ale až teraz som zistil, že celá moja činnosť je vlastne trestným činom!......tak to človek nevie či sa má smiať alebo plakať. Pekný sci fi román ale zbytočne si dral klávesnicu . Radšej napíš niečo duchaplné o tom ako štát loví mladých ľudí na poliach , ktoré nikdy neboli a ani nebudú archeolokalitami a nazýva ich vykrádačmi. Čav

      Odstrániť
    3. No pred kúpou detektora si si mal zistiť, aké pravidlá na Slovensku v tejto oblasti platia. Keď to chceš robiť legálne, najlepšie bude vyhľadať archeológa v Tvojom okolí a ponúknuť mu spoluprácu v tom, že keĎ bude robiť výskum a bude potrebovať pri tom spraviť detektorovú prospekciu, tak mu pomôžeš. Nič viac sa zatiaľ nedá robiť, ak nechceš porušovať zákony. Uvidíme či v budúcnosti bude nejaká pozitívna zmena zákona

      Odstrániť
    4. Orgon: Detektor je pre mňa viacmenej nepodstatný, určite nemám záujem behať po poliach. Vyhľadal som už dvoch archeológov, ktorým som ponúkol svoje služby -bezodplatne sa podieľať na akomkoľvek archeologickom výskume do vzdialennosti cca 100 km od môjho bydliska. Jediný "pirátsky" úlovok, ktorý sa mi podaril, som odovzdal okresnému múzeu.
      Anonymus 0:50: vb podstate je mi ľahostajné, čo si o mojom príspevku myslíš. O love mladých detektoristov písať nebudem, pretože nič o tom neviem. Tým netvrdím, že sa to nedeje, ale je to problém, ktorý je pre mňa málo dôležitý.
      Ak by si chcel ale nájsť v mojom príspevku kritiku súčasného zákona, tak ju nájdeš. Jednoznačne som napísal, že zákon v súčasnej podobe je nevyhovujúci.

      Odstrániť
  61. Všimol som si na jednej archeo stránke (na FB) že jeden tiežArcheológ písal o archo amnestii ako o hotovej veci. Že určite bude a "hromadiči"(ako časť, spolupráci naklonených detektoristov nazval) budú môcť odovzdať nálezy. Sranda hodná 1 apríla len škoda že dotyčný to písal vážne :)) Podľa mňa týchto ľudí stačí ignorovať , to ich totiž najviac bolí :) Majte sa pekne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonym pozri si len anketu tuná na stránke v ľavom stĺpci. 47 ľusí napísalo že by v takom prípade nálezy zadarmo odovzdali múzeu. To je podľa Teba 1. apríl?

      Odstrániť
    2. orgon: takže opäť nekompromisný prístup ako vždy , naval nálezy inak budú problémy. Týmto sa nič nevyrieši a ak bude celoslovenská účasť aspoň tých 47 kusov tak to bude zázrak. Veď kto by odovzdával celoživotnú zbierku keď zato že ju má doma mu nikto nič nemôže spraviť. Otázka na záver: načo sú odborníkom nálezy bez nálezového kontextu ? Čo s nimi urobia štátni zamestnanci je jasné si myslím :) ahoj M.

      Odstrániť
    3. Kto má doma nálezy, ktoré našiel a nemá pri nich zaznačené ani len miesto nálezu, tak to je obraz jeho nízkej inteligencie. Práveže skutoční amatérski archeológovia majú takéto veci zaznačenéa ak bude amnestia na nálezy tak určite nebudú mať problém aby archeológom označili miesto nálezu.

      S niečím treba začať. Takáto amnestia by určite pomohla. Ja osobne by som išiel aj ďalej, tak ako som už písal vyššie v diskusii, ale zatiaľ na to nieje vôľa u zákonodarcu. Tak presadenie okresanej amnestie vždy bude lepšie ako dnešné nič. Ak si myslíš, že "Veď kto by odovzdával celoživotnú zbierku keď zato že ju má doma mu nikto nič nemôže spraviť" tak sa dosť mýliš, stačí si prečítať trestný zákon, podľa ktorého už prechovávanie archeo artefaktov je trestné.

      Ja som zástanca regulovanej spolupráce a vedel by som si predstaviť aj model, aby ľudia čo majú doma zbierky ich mohli mať naďalej u seba za určitých podmienok. Ale voči vykrádačom a obchodníkom nulová tolerancia.

      Odstrániť
    4. Orgon: Trestný zákon si naštudoval ty to stačí, citujem ťa :Nikto nemá žiadnu archeologickú imunitu. Na nálezy najdené pred rokom 2009 ju ani nepotrebuješ, pretože vtedy to nebol trestný čin a platí zákaz retroaktivity (spätnej účinnosti) zákona. Chcem vidieť toho odborníka čo dokazuje že nález je ročník 2009 alebo 2007 :))) Ďalšia vec je čo považuješ za archeo nález lebo zákon hovorí jasne. Ak poznáš nejakého detektoristu tak sa ho námatkovo opýtaj na súradnice nejakej RU mince ktorú našiel a keď bude vedieť tak potom dávaj kázanie o výške inteligencie (lebo aj také bežné veci sú archeo). Jediná možnosť ako poraziť prekupníkov , zlodejov a neviem koho je taká , že ich vedci predbehnú. Lenže sám vieš že to je u nás nemožné a aj tých čo by pomohli odstavil skvelí zákon. Ale to určite vieš. Ahoj M.

      Odstrániť
  62. Podľa mňa to tu prehánate všetci ako tu ste. Ja som o 9 rokov numismatik. Archeologia ma zaujimala od detsva, len život ma zavial niekde inde len nie na tu školu. Škoda. Mince si kupujem. Chcete mi povedať, že všetko čo som si kúpil patrí štatu? Čo ak som ich nekupil, ale našiel? Neraz som našiel mincu vzemi len tak. Ničím tým arecheologické podložie? Kúpil som si detektor, že nebudem kupovať všetky mince. Nenašiel som ani jednu. Asi nemám na to vlohy...sa tu hádate jak malé deti. Že sa na to nevykašlete a nejdete si svojou cestou. Podľa detektory nemôžu nikomu zakazovať. 4o som tu čítal aké preukrutné nálezy najdu a predaju. No nech predajú. Čo nám ako tento štát pomáha? Nijak. Ak sa nepostaráme sami o seba, nik nám nepomôže. A búchať sa do prs, že som archeolog a viemtoho o tom anjviac by som netvrdil. neznamená, že najmudrejsi jet kto ma tituly...kašlite na to a tešte sa zo života a skôr si najdite cestu ks ebe,jeden druheho predsa potrebujeme. Neymslim traz len tých ktorí hladaju s detektorom znehodnotene mince po poli a archeologov.

    OdpovedaťOdstrániť
  63. Uf, tazka to tu debata.
    Skuste dat rec s buldozeristom ci bagristom a detektoristi zacnu byt pre Vas "oficialnych archeovykradacov hrobov" amaterski skodcovia historie.
    Taka Petrzalka je jedno obrovske archeonalezisko. Vela kamenolomov co odkryli civilizovane jaskyne ci kilometre vykopanych drenaznych kanalov ci cieste je v tichosti zasypanych prave pre "drzost a arogantnost pseudoarcheologov"!!!
    Je malo postihnutych archeologov, no aj to malo skodi zdravej vacsine.
    Moja skusenost je ze publikovanie archeo-lokalit a ich vyskumov je LEN V RAMCI VEDECKEJ ARCHEO-KOMUNITY.
    Nahlasenie objavenej archeo-lokality je tak problematicke, ze je lepsie to nechat ladom.
    Zakon ma zmysel a je aj spravny, no stale zalezi na ludoch/odbornikoch ako ho uplatnuju. Porusovaniu zakona sa neda na 100% vyhnut ani exemplarnym prikladom trestu u jednotlovca.
    Len narodna hrdost a znalost svojej historie dokaze vytvorit spolupracu.
    Preto je cela tarcha na Vas historici!!!
    Jaro

    OdpovedaťOdstrániť
  64. Myslím, že v mnohých prípadoch mohli byť detektoristi nápomocný, ale bolo ich treba odstaviť, aby mohol zo slovenskej archeológie vzniknúť výnosný biznis :
    http://automix.atlas.sk/revue/867899/archeologicky-vyskum-pod-jaguarom-prebehol-velmi-expresne-a-zvlastnym-sposobom-?utm_source=freemail&utm_medium=M47&utm_campaign=welcomepage

    OdpovedaťOdstrániť
  65. Jeden príklad za všetky. Keď sme pred 2 týždňami robil archeologický výskum na hradisku v Dolnej Marikovej, tak som v našej facebookovej diskusii napísal, že ideme robiť výskum hradiska a potrebovali by sme ľudí s detektormi, aby nám pomohli. Neprišiel jediný detektorista. Čo viac k tomu dodať?

    OdpovedaťOdstrániť
  66. To Orgon - úvodom snáď len to, že k detektoristom síce nepatrím, ale ak dám ruku na srdce, tak musím priznať: pred pár rokmi som sa pohrával s myšlienkou, zaobstarať si detektor, no vďaka nášmu "famóznemu" zákonu(ktorý hádže všetkých detektoristov do jedného vreca) som od toho upustil. O to viac som sa ale o danú problematiku začal zaujímať a zaujímam sa dodnes.
    A teraz Vám skúsim odpovedať: Ľudí, ktorý tie detektory majú a vykrádajú archeolokality, zákon určite neodradil (ak, tak len prešli do ilegality). Ale ľudí, čo brali históriu vážne, chceli našej archeológii pomôcť, alebo spolupracovať s inštitúciami muzeálneho typu, zákon pochoval dokonale!
    Nečudujte sa, že sa vám neprihlásil ani jediný - veď kto by chcel byť dobrovoľne perzekuovaný, alebo byť, čo i len v podozrení na trestný čin? Leda tak masochista! V Čechách prídu na pomoc v pohode, ale na Slovensku nie. Detektorista-historik(teraz nemám na mysli vykrádača) a archeológ sa na Slovensku, bohužiaľ, doslova odpudzujú(vylučujú).Tento zákon je s odstupom času, podľa mňa, jeden z najnešťastnejších schválených zákonov na Slovensku z pohľadu archeológie - nič nevyriešil, ba naopak, dal zelenú korupcii a nežiadúcemu biznisu v archeológii.
    s pozdravom
    Anonymný anonym

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To akože by sme ho my perzekuovali? Nechápem. tu sa práve jednalo o legálny výskum, kde sa tí skutoční záujemcovia mohli na ňom beztrestne podieľať so svojimi mašinami. Vlastniť detektor nieje protizákonné, takže nechápem o čom tu píšeš. Či to akože si myslíš že by sme takého človeka sledovali, alebo ako? Jednoducho bola tu možnosť, a v budúcnosti budú ďalšie, kde sa môže rozvinúť dobrá spolupráca medzi amatérmi a profesionálmi, my sme tú možnosť ponúkli a zo strany detektoristov nebol záujem. Kto bude chcieť v budúcnosti sa na podobnom výskume zúčastniť, môže napísať na môj mail a dohodneme sa. Ale žiaľ, vidím že sa nikto o to netrhá. Tak kde sú tí záujemcovia o históriu?

      Odstrániť
  67. Tak, keď si už tykáme, si trochu mimo reality:
    Na Slovensku podmienky pre spoluprácu medzi amatérmi a profesionálmi v súčasnosti nie sú! A práve daný zákon, konkrétne § 249, tomu bráni! Stavia človeka s detektorom na poli na úroveň vlamača, až vraha! Poviem Ti taký fiktívny príklad: Predstavme si vlamača, ktorý má svoje (mnohokrát drahé) vlamačské nádobíčko pod posteľou. V novinách naďabí na inzerát, že polícia prosí občanov, aby im pomohli otvoriť policajný trezor, lebo stratili kľúč. Keby si bol na jeho mieste, išiel by si? Veď vlastniť šperhák a vŕtačku nie je trestné!
    Tým nechcem povedať, že niekto od vás zo združenia by niekoho s detektorom sledoval. Na to sú tu iný.
    Uvedom si, prosím, že v prostredí, kde mladý a dravý archeológovia ( a Ty asi vieš koho mám na mysli) robia pri rôznych príležitostiach(archeológom, pracovníkom múzeí, polícii...atď.) prednášky typu: "čo robiť ak zazrieme detektoristu", "komu a ako nahlásiť pohyb detektoristu" a.p., žiadna spolupráca nie je reálna. Žijeme dobu, keď sused na Teba dokáže zavolať políciu za jablko, ktoré padlo z jeho stromu na Tvoj pozemok a Ty si myslíš, že niekto príde len tak, medzi ľudí, s detektorom v ruke? Dosť naivná predstava!
    Predpokladám, že výskum v Dolnej Marikovej ste nerobili len vy z OZ, ale boli prítomný aj archeológovia a tak...a to je dostatočný dôvod, na to aby sa tam nezjavil ani jeden detektorista. Oni totiž nie sú blázni, sú opatrný, neveria nikomu a prirodzene boja sa. Ja tento ich postoj chápem ale nedokážem ho zmeniť a ani Ty. Zmeniť status quo dokáže len zmena zákona a k tej by musela byť vôľa na patričných miestach.
    s pozdravom
    Anonymný anonym

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty si mimo reality. My sami sme si zadovazili detektory kvoli vyskumu a kvoli dalsim vyskumom, ktore sa budu robit v buducnosti. A na vyskume sme ich aj pouzivali. Takze aky je rozdiel medzi nami a ostatnymi majitelmi detektorov? Asi len svedomie. To co pises su uplne blaboly.

      Odstrániť
    2. Ja si vážim ľudí, s ktorými diskutujem a ich názory si nedovolím nazývať "blábolmi", ani keď s nimi celkom nesúhlasím.
      To, že ste si zadovážili detektory pokladám za výborný počin, isto sa vám budú hodiť aj do budúcna.
      A rozdiel medzi vami a ostatnými majiteľmi detektorov je asi ten, že vy ste občianske združenie ( a právnicky sa na vás aj tak hľadí) a ostatní "slušní" majitelia detektorov už prakticky nie sú...
      Neviem, možno som to nenapísal dosť jasne, môj názor by sa dal zhrnúť asi takto:
      Pamiatkový zákon z r.2012 sa minul účinkom. Vykrádači archeologických lokalít zostali a lokality vykrádajú naďalej! "Slušný" detektoristi, ktorí sa snažili (na spôsob ČR) odovzdávať artefakty a spolupracovať s múzeami vo svojom okolí - skončili! Viem, "slušných" bolo malé percento a ani tých odovzdaných artefaktov veľa nebolo. Ale boli, a teraz nie sú žiadne(no samozrejme, výnimku tvoria OZ, ale tých je minimum). V konečnom dôsledku trpí kultúrne dedičstvo.

      http://vesmir.cz/2014/08/29/nebezpecni-hledaci-pokladu-aneb-amaterska-archeologie-ocima-profesionala/

      http://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/318589-hladanie-pokladov-nie-je-zabavka-ale-podly-kseft/

      Keď porovnám tieto dva články, zisťujem že:
      V Čechách archeológ p. Mařík (a mnoho ďalších) hľadá cestu "Jak překonat propast" a pritiahnuť amatérov k spolupráci s akademickou obcou.
      Na Slovensku znie jasné NIE amatérom z úst archeológa p. Michalíka (a ďalších).
      Mám pocit, že Česi sú na tom opäť lepšie!

      Ale ak sú to pre Teba zase len úplné bláboly, tak sa ospravedlňujem , myslel som si, že tu sa dá diskutovať. Asi som sa mýlil.

      s pozdravom
      Anonymný anonym

      Odstrániť
    3. To čo píšeš v tomto poslednom komentári už tu bolo veľa krát povedané a ja som sa k tomu myslím si že dosť jasne vyjadril (že súčasná úprava je nešťastná). Ale nepíš že podmienky na spoluprácu medzi amatérmi a profíkmi niesú, na našom príklade vidieť že sú. Ak si spoluprácu predstavuješ tak, že detektoristi majú behať po hradiskách a kopať hlava nehlava, tak to práve nieje ten správny spôsob. Čiže ak Ti ide len o to aby si sa posťažoval tak OK, no ak máš záujem s detektorom pomôcť, tak potom napr. môžeš sledovať našu diskusiu na facebooku a tam vždy zverejňujem , kde sa ide konať detektorový zber. Tam treba vidieť možnosť spolupráce! Len treba naozaj chcieť.

      Odstrániť
    4. Je mi ľúto, ale zrejme si nič nepochopil. Nechajme to už radšej tak.
      Prajem veľa úspechov a držím palce.

      s pozdravom
      Anonymný anonym

      Odstrániť
    5. Keď budeš chcieť spolupracovať s nami a archeológmi na výskume s detektorom kovov, napíš mi mail.

      Odstrániť
    6. Nepochopil si dokonca ani to, že žiadny detektor nemám - píšem to hneď na začiatku. Nemá cenu ďalej v rozhovore pokračovať. Maj sa a nech sa vám darí.

      s pozdravom
      Anonymný anonym

      Odstrániť
    7. A sorry, zabudol som poďakovať za dobre mienené pozvanie na spoluprácu...

      s pozdravom
      Anonymný anonym

      Odstrániť
  68. https://www.youtube.com/watch?v=v6peDOcbrwc
    V Čechách to ide, hoci aj tam je to trestné! Ako to?
    Jednoducho: v Čechách je to "len" prečin - na Slovensku trestný čin!
    A to je obrovský rozdiel. Morálny, etický, spoločenský a samozrejme právnický.
    https://www.youtube.com/watch?v=gXlgKZfHb44

    s pozdravom
    Anonymný anonym

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. https://www.novinky.cz/domaci/438565-hledac-objevil-u-kunstatu-unikatni-opasek-z-dob-keltu.html

      Odstrániť
  69. Ak ho aj nemáš tak určite si ho vieš požičať, takže v takom prípade sa už vôbec nemusíš obávať niečoho ani teoreticky. Takže stačí sledovať našu skupinu na fcb a tam sa dozvieš ak tento rok niekam pôjdeme pomáhať.

    OdpovedaťOdstrániť
  70. Len tak na zamyslenie (bodaj by sme tu mali ľudí podobne zmýšľajúcich ako pán Vojtěch Peksa) :
    https://zatecky.denik.cz/zpravy_region/hledaci-s-detektory-nasli-bronzovy-poklad-u-vroutku-20171123.html

    OdpovedaťOdstrániť
  71. Tak stihol som si prečítať všetky príspevky ktoré boli ZA aj PROTI.Ja chcem len dať na vedomie , že jedine spoluprácou každého záujemcu o objavovanie , odkrývanie našej histórie v súčinosti s archeoloógmi, múzeom, sa dá dospieť k úspechom. Mám na to rukolapný dôkaz o spolupráci archeológa - amatéra s archeológom profesionálom a spoločne s múzeom v Banskej Bystrici. Odkrývajú hradiská a výsledky z týchto hradísk vychádzajú potom knižne, vytvorý sa následne NCH , odborník - archeológ poskytne k téme informačnú prednášku a tieto všetky fakty sa naviac publikujú v novinách alebo miestnej tlači. Na záver , si myslím, že toto je tá správna cesta k spolupráci . V skutočnosti ide o ľudí so spoločným záujmom a preto sa treba spájať, potom budú aj pozitívne výsledky.

    OdpovedaťOdstrániť
  72. Nooo takze vitajte na slovensku kde vsetko patri archeologom a statu .tak ako v praveku mate tie zakony keby ste trochen uvazovali da sa vsetko sklbit ako v cechach archeol.plus detektorista .Bohuzial vela vysokoskolskych intelektualov nema na detektor.,..zeby neskory stredovek hrate sa ze vsetko patri Vam a statu. Fakt musite byt zakomplexovani vsetci (cest vynimkam).Podla Vas
    ten co beha po poli s detikom uz je vrah a treba ho zavriet podla zakona myslim az na 3 roky.Sudruhovia boha.Nemam namietky ohladom archeologickych lokalit tam by sa nemalo hladat to suhlasim.A nedajboze predavat to do sveta.Vieme ze sa predavaju detiky ceny sa pohybuju tie hobby od 200 napr Garett atd .ktore niesu do hlbky keby si clovek chcel kupit hlbkovy minimalne od 700 zakladne verzie analogove a teraz su pulzne tam sa to pohybuje radovo v tisickach .A tie si nekupi hocikto .Takze uz aj veci do roku 1945 by sa nemohli zbierat.Hovorim o ludoch co su hlavne na druhu sv. vojnu takze to bude hrdzaviet v zemi a kaslat na to .Najlepsi prispevok od archeologov. ked sa stavala Kia pri ziline natrafili tam na nejake bronzove kopie alebo ostepy- prisiel archeolog pozrel mavol rukov a povedal ze toho maju plnu skrinu.Nieco vypisali a hotovo.Takze tak to to je zakazovat prikazovat vyhrazat sa bullshittmi ako za sudruha husaka .Si uvedomte detektoristou nezastavite .a vy dubove palice-zdar

    OdpovedaťOdstrániť