.

piatok 20. januára 2017

Veľkomoravské hradisko Zvolen - Môťová 3D

Ostrožné veľkomoravské hradisko Priekopa, sa majestátne týčilo v dnešnom Zvolene nad sútokom riečky Slatiny a Neresnice, v miestnej časti zvanej Môťová. Hradisko zaraďujeme medzi lokálne správne centrá, tzn. medzi významnejšie hradiská Veľkej Moravy. V priebehu stredoveku stratilo význam a jeho funkciu prevzal Pustý hrad a neskôr Zvolenský zámok. 



V 30. rokoch 20. storočia hradisko zameral Štefan Janšák a ešte v 50. rokoch bolo hradisko dobre zachované, aj keď ho začala poškodzovať rómska osada na jeho okraji. Avšak po roku 1968 bolo rozhodnutím vtedajších mocných celé hradisko rozparcelované a dané do užívania 19 záhradkárom. Záhradkári nedodržiavaním zásad pamiatkovej starostlivosti hradisko totálne zdevastovali, čím nasledujúce generácie okradli o veľmi cenné informácie a nálezy, ktoré sa na hradisku nachádzali. Výnimku tvorí jediný z nich, ktorý začiatkom 90. rokov 20. storočia ochotne umožnil pani Dr. Mácelovej vykonanie archeologického výskumu na jeho pozemku a väčšina známych nálezov pochádza práve z tohto výskumu. Ostatní však takí ústretoví neboli. Podľa našich informácií, jeden zo záhradkárov, ktorý mal v užívaní okrajovú časť hradiska, na ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou stála honosná budova miestneho vladyku, nechal dokonca odstrániť (vyviezť) zeminu so zvyškami skál a materiálu z objektu až do hĺbky 100-120 cm a naviezol tam inú hlinu, čím celý objekt zlikvidoval. Takto si niektorí Slováci vážia našu históriu.



V súčasnosti Hradisko nie je nijako označené, informačná tabuľa ktorá sa nachádza vo vstupnej bráne slúži na mnoho vecí, len nie na informovanie o hradisku, oplotené, zatvorená brána a na hradisko majú prístup iba záhradkári.

Toto je jeden z dôvodov, prečo sme sa spolu s Dwarf digital archeology rozhodli, že sa pokúsime zrekonštruovať pôvodnú podobu hradiska v období Veľkej Moravy. Za odbornú radu ďakujeme pani  archeologičke Marte Mácelovej, ktorá hradisko skúmala a ktorá nám poskytla cenné informácie o opevnení, bráne a vnútornej zástavbe hradiska.

Možno niekoho, kto pozná súčasný stav na lokalite prekvapí, že na našej vizualizácii je ostroh obtekaný riekou z oboch strán, keďže dnes sa tiahne iba Neresnica so západnej strany ostrohu. Tento stav je však spôsobený odklonom koryta Slatiny, ku ktorému došlo až v 20. storočí. Pôvodne sa Slatina obtáčala okolo východnej časti ostrohu, čo je zreteľné nielen na 2. vojenskom mapovaní, ale aj na ortofoto mape z 50. rokov. Východný svah hradiska bol prudký a vyúsťoval rovno do koryta Slatiny, a preto táto strana hradiska nepotrebovala výrazné opevnenie. 

Veríme že sa Vám vizualizácia najstaršieho Zvolena bude páčiť.

Orgoň

Niekoľko pohľadov, ktoré sa nevošli do videa:











  

5 komentárov: