.

pondelok 17. júna 2013

Informačná tabuľa Pružina

Členovia Občianskeho združenia Hradiská dňa 16. 6.2013 osadili v Pružine pri osade Ritka (dnes Riedka), pod svahom slovanského hradiska Mesciská novú informačnú tabuľu, ktorá odteraz bude turistov, idúcich po modrej turistickej (aj cyklistickej ) trase  upozorňovať na to, že sa oplatí  urobiť krátke vybočenie z trasy a navštíviť toto výnimočného hradiska. 

červený krížik označuje približné miesto tabule

Na osadenie sme sa dôkladne pripravili už v sobotu večer, kedy sme dorazili priamo na hradisko, kde sme si rozložili malé slovanské osídlenie. Kvalitné modranské a dobrá nálada nesmeli chýbať.




Nasledujúci deň sme sa už pustili do samotného osadenia a odhalenia tabule.









Na našu nesmiernu radosť nás na miesto prišli podporiť členovia dnes už legendárneho archeologického krúžku v Považskej Bystrici Štefan Meliš, Martin Olšovský, Ladislav Janech, Gašpar Zemančík a Stanislav Miko. Boli to práve oni, ktorí hradisko v 90. rokoch objavili a zakreslili. Dozvedeli sme sa od nich veľké množstvo  cenných informácií. Ďakujeme že si našli čas a zavítali medzi nás.



pán Olšovský mal veľmi pozorných žiakov ...
Z ľava páni Miko, Janech, Olšovský, Meliš, Zemančík a členovia OZ Hradiská
Našu snahu podporil aj starosta obce  Michal Ušiak, ktorý nám vyšiel v ústrety a dodal štrk a cement a nechal vykosiť priestor, kde tabuľa bola umiestňovaná. Prisľúbil tiež preplatenie výrobných nákladov tabule. Za jeho prístup mu patrí veľká vďaka.




bývalý a terajší starostovia Pružiny

Tabuľu sme po dohode so starostom osadili na mieste ležiacom medzi Mojtínskym potokom a turistickým modrým chodníkom. Priamo od tabule vedie poľná cesta, ktorou sa v priebehu 5 minút dostanete pohodlne priamo na hradisko. Veríme, že toto miesto, ako aj samotné hradisko  sa stane vyhľadávaným miestom pre turistov a všetkých záujemcov o našu slávnu históriu.



Tešíme sa  na ďalšiu informačnú tabuľu, ktorú osadíme v Modre ...

Foto: Stanislav Miko
Miroslav Bros
Sammi
Orgoň


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára