.

utorok 18. júna 2013

Hatné - Skala a Hrádok

Náš spolupracovník Tomáš Humaj vytvoril novú skvelú kresbu hradiska. Tentokrát sme  trochu povolili uzdu fantázii a nakreslil mierne romantickú predstavu oboch hrádkov v obci Hatné, založenú sčasti na aktuálnej situácii a sčasti na základe zachovalej povesti. Podľa tejto povesti, ktorá bola zaznamenaná už koncom 19. a opäť ju spomína Štefan Janšák v 30. rokoch 20. storočia, boli oba hrádky spojené koženým mostom. V skutočnosti  sa zatiaľ archeologicky nepotvrdilo, že by oba hrádky boli osídlené súčasne, tobôž nie existencia koženého mosta, ale čo ak ... 

Kresba sa nazýva Návrat miestneho vladyku z boja









Val hrádku na Skale bol zrejme o niečo nižší ako na obrázku a signálne vežičky nie sú zatiaľ archeologicky potvrdené. Ostatné časti  kresby však vychádzajú z našich dostupných znalostí o tvare a pôdoryse oboch hradísk v minulosti, o spôsobe budovania domov a konštrukcií drevených palisád v časoch Veľkej Moravy. Taktiež vzhľad, výstroj a výzbroj družiny je možné zaradiť do obdobia 9. storočia.

Vďaka za skvelý počin. Obrázok bude súčasťou informačnej tabule, ktorú naše Občianske združenie Hradiská umiestni pri hradisku v Hatnom v budúcnosti.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára