.

pondelok 10. septembra 2018

Socha a tabuľa na Orgoňovej Kýčere

V sobotu 1.9.2018 sa naše združenie zúčastnilo akcie - slávnostného odhalenia drevenej sochy Starého Orgoňa na Orgoňovej Kýčere - jedného z najvyšších vrchov v pohorí Javorníky. Nachádza sa na pomedzí Dolnej/Hornej Marikovej a je s ním spojená pekná povesť o tajomnom Orgoňovi - poslednom pohanskom žrecovi v Javorníkoch, ktorý v stredoveku až do svojho záhadného konca odmietal prijať nové náboženstvo - kresťanstvo a zostal verný starým pohanským bohom. 



Autorom sochy je nadaný rezbár Vladimír Ragula z Hatného. Celú akciu zorganizoval starosta Hornej Marikovej pán Miroslav Hamár. Okrem odhalenia 3 metrovej sochy bola na Kýčere osadená aj nová informačná tabuľa,  ktorá obsahuje prepísanú povesť od Štefana Meliša a Stanislava Muntága o Starom Orgoňovi. Tabuľu vytvorilo naše Občianske združenie Hradiská. 






Samotná akcia na Kýčere bola skvele zorganizovaná, za čo patrí vďaka pánovi starostovi Hornej Marikovej. Čapované chladené pivo a výborný poľovnícky guláš spríjemnili celú akciu ľuďom, ktorí sa tu zhromaždili naozaj v hojnom počte. Zostáva len držať Starému Orgoňovi palce, aby Kýčeru strážil najbližšie desaťročia a aby nepadol za obeť prírodným, ani zlým ľudským silám.

Orgoň

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára