.

utorok 3. júla 2018

Bojná - 3D rekonštrukcia slovanského hradiska

Bojná je nepochybne najznámejšie slovanské hradisko na Slovensku. Mimoriadnymi nálezmi, ako najstarší zvon v strednej Európe, pozlátené plakety z prenosného oltára, či výborne zachovaná helma z 9. storočia zosadila z piedestálu všetky dovtedy známe hradiská u nás, či už Pobedim, Ducové, alebo nespočet ďalších. 



S možnosťou vytvoriť jeho 3D vizualizáciu sme sa pohrávali už dlhšie. Keď nás na jar oslovil pán starosta Bojnej Jozef  Stankovský s nesmelou otázkou, či by sme to neskúsili, neváhal som ani sekundu. A musím povedať, že to isté platí aj o Igorovi (Dwarf Digital). Rozhodnutie, že do toho ideme padlo veľmi rýchlo. 


Od začiatku sme si dali za cieľ, vytvoriť čo najprecíznejšiu 3D vizualizáciu slovanského hradiska, ktorá bude zároveň pastvou pre oči, ktorá dokáže aj laikom čo najlepšie ukázať vzhľad hradiska v 9. storočí, ale zároveň sa bude držať čo najvernejšie archeologických podkladov. Pôdorys hradiska, presné miesta, kde boli dokumentované obytné domy, opevnenie, či bránu, sme konzultovali s pracovníkom AU SAV Zbygnievom Robakom, aby boli čo najvernejšie. 

Keďže sme hradisku chceli vdýchnuť život, aby to nebolo iba mesto duchov, vytvorili sme v spolupráci s Alexandrom Filipom originálne postavy obyvateľov hradiska, pričom za modely nám slúžili skupiny oživovania slovanskej histórie, ako Slavibor, či Velkomoravané a dubingom ich oživili naši priatelia. Sprievodné slovo k videu pre nás nahovoril pán Ján Haruštiak, riaditeľ Divadla pod Balkónom, z Banskej Bystrice. 

Toto všetko zmiešal Igor do funkčného koktailu, ktorý predstavuje v skutku úžasný vizuálny a zvukový zážitok. Preneste sa teda spolu s nami do 9. storočia, kedy v Nitrianskom kniežatstve vládol kráľ Svätopluk, naši predkovia mali silnú armádu, mocné hradiská a z iných častí Európy k nám začínalo prenikať nové náboženstvo, ktoré začalo postupne vytláčať starých Bohov... 


Orgoň

2 komentáre:

  1. Velmi pěkné a zodpovědně udělané. Škoda jen, že podle komentáře po Svatoplukovi I. nastoupil jeho syn Svatopluk II. Tak to nebylo, ve skutečnosti jím byl Mojmír II. Svatopluk II. byl tehdy mladý a nejspíše byl synovcem Svatopluka I.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dík moc, ano s tým M2 je to chybička ale to už sa nedá opraviť, to by sme museli nanovo celé spraviť

      Odstrániť