.

sobota 25. februára 2017

Šurany - 3D rekonštrukcia

Pripravili sme pre vás ideálnu rekonštrukciu hradu Šurany, z čias tureckých vojen. Hrad dnes už bohužiaľ nestojí.


Na portáli hrady.sk je k hradu uvedené, že sa nachádzal v dnešných Šuranoch, na mieste zvanom Podzámeček. Ešte v roku 1889, keď Michal Matunák písal o tomto hrade, boli na jeho mieste viditeľné zrúcaniny.Dnes by ste ich už hľadali zbytočne.

Obvod hradu bol obkolesený riekou Nitra – dvoma ramenami. Šuriansky hrad mal pôdorys romboidu. Dva hlavné a niekoľko ďalších ramien Nitry mu poskytovali spoľahlivú ochranu. Jednotlivé ramená sa podľa potreby zaplavovali stavidlami, prípadne sa zaplavili aj polia a lúky, čím sa prípadným útočníkom skomplikovalo obliehanie hradu. 

Hrady.sk ďalej uvádzajú, že hrad bol postavený zrejme v rokoch 1382 až 1403. V tomto roku sa spomína už ako hrad vojvodu Ctibora. V nasledujúcich rokoch bol hrad strediskom bohatého života. Jeho najslávnejšie obdobie však nastalo v časoch protitureckých vojen. Významnou postavou bol jeho majiteľ a kapitán Tomáš Bosniak. Narodil sa asi v roku 1580 a zomrel 19.12.1634 a počas svojho života sa preslávil ako úspešný protiturecký bojovník. Jeho dcéra Žofia Bosniaková sa vydala za palatína Vešeléniho, zomrela na hrade Strečno a jej telo sa v mumifikovanej podobe zachovalo až do roku 2009, kedy ju z nepochopiteľných dôvodov zničil podpaľač. 




Turci dobyli Šuriansky hrad pravdepodobne 10.10.1663 a mali ho v moci až do októbra 1684. Koncom 17. a začiatkom 18. storočia bol v rukách Františka Rákociho II. Jeho stavovský odboj zapríčinil aj zánik hradu. Po jeho dobytí cisárskymi vojskami 14.9.1710 sa o poškodený hrad nik nestaral. Ruiny hradu zostali bez majiteľa...

Okrem 3D videa sme pripravili aj virtuálnu prehliadku hradu. Stačí kliknúť na odkaz nižšie a môžete si sami vybrať, do ktorej časti hradného areálu sa vyberiete.

KLIKNITE SEM PRE VIRTUÁLNU PREHLIADKU HRADU ŠURANY

Zdroj k textu: www.hrady.sk

Pri tvorbe modelu sme vychádzali z podkladov RNDr. Miroslava Eliáša (Eliáš, Miroslav. Pamätný spis k dejinám Šurianskeho hradu. - 1. vyd. - Šurany : Mestské kultúrne stredisko, 2006)  a jeho modelu hradu, ktorý sa nachádza v Mestskom múzeu Šurany. Cennou odbornou radou nám tiež prispel Ing. Peter Gutek.

1 komentár:

  1. Dostala sa mi do emailovej pošty stránka o Šurianskom hrade trojrozmernou vizualizáciou, ktorú som si záujmom pozrel. Musím uznať, že je mimoriadne pekná aj ked by som si niektoré partie tohto hradu pozrel radšej v trochu pomalšej verzii.... Reálne som bol v miestach tohto zaniknutého hradu 2 x, ale informácií bolo z tejto lokality velmi málo. Až z tohto materiálu som si urobil reálnejšiu predstavu ako hrad približne vyzeral.
    Blahoželám tvorcom tejto peknej stránky a rád by som si pozrel podobný materiál z iných hradov, hrádkov, pevností a hradísk na Slovensku, i keď som ich v teréne navštivil mnoho, fotograficky dokumentoval a robím tak už snáď 60 rokov. Je to práca možno tak na tri životy, jeden na to asi ani nestačí...Veď Slovensko bolo v tomto smere asi velmocou, po Španielku, Taliansku. Svedčia o tom množstvá materiálu a faktov. Milan .

    OdpovedaťOdstrániť