.

štvrtok 25. októbra 2012

Nakreslite pre nás hradisko

Pozorný čitateľ, zaujímajúci sa o históriu slovanských hradísk si určite všimol, že na Slovensku máme množstvo významných hradísk, ktoré postavili naši predkovia Slovania a k väčšine z nich je k dispozícii aspoň stručný popis a nákres jeho pôdorysu. Avšak takmer k žiadnemu hradisku - s výnimkou Ducového a čiastočne Pobedimu - nemáme to, čo zaujíma väčšinu ľudí. Rekonštrukcia, kresba, ktorá by zobrazovala  približnú predstavu, ako hradisko vyzeralo v čase, kedy v ňom žili naši predkovia. Ani naši českí susedia na tom niesú oveľa lepšie, aj keď tam poznáme aspoň základné  maľby Mikulčíc, Pohanska a niekoľkých významnejších hradísk. 

Žiaľ, tento stav je tak trochu obrazom nezáujmu zo strany archeológov a historikov.  Kto iný by mal takéto rekonštrukcie vytvárať? Uvedomujem si však na druhej strane, že ani oni objektívne na to často krát nemajú potrebné prostriedky a možnosti.


Našťastie, nájdu sa viacerí nadšenci, ktorí sú ochotní túto náročnú prácu urobiť zadarmo, z nadšenia a zo záujmu o našu slávnu históriu. Oslovil som niekoľko ľudí, ktorí na rozdiel odo mňa vedia pekne kresliť, maľovať, či modelovať v 3D programoch a spoločnými silami sa pokúsime vytvoriť kresby najzaujímavejších slovanských hradísk na našom území. Samozrejme, nejedná sa o vedecké rekonštrukcie, pretože to nieje našim zámerom a  nemáme na to ani potrebné prostriedky. Budeme sa však snažiť nakresliť ich tak, aby sa čo najviac približovali našej predstave o skutočnom vzhľade hradísk v čase Veľkej Moravy.

Bol by som nesmierne vďačný najmä archeológom, keby nám v tejto snahe boli ochotní pomôcť radou a poskytnutím dostupných materiálov. Predovšetkým mám na mysli pôdorysy s vyznačenou vnútornou zástavbou, údaje o konštrukcii valu, domov a podobne. Veľká vďaka patrí archeológom, ktorí už pre našu stránku takéto informácie ochotne poskytli. Sú však hradiská, kde moja snaha zistiť tieto údaje  bola zatiaľ márna, najmä sa to týka  hradiska Bojná.  

Ako prvý výsledok našej snahy Vám prinášame 3D model nížinného hradiska Majcichov. Vypracoval ho pre našu stránku nadšenec "Naj", ktorý vie modelovať v programe pre architektov. Podľa obrázkov môžete vidieť, aké úžasné veci sa dajú vytvoriť, keď nechýbajú schopnosti,  nadšenie a vôľa. 

Chcel by som sa týmto obrátiť aj na ostatných našich čitateľov, ktorí vedia pekne kresliť a boli by ochotní priložiť ruku k dielu a nakresliť pre nás ďalšie hradisko, aby sa mi ozvali na mail   orgon333@gmail.com  pretože je ešte množstvo krásnych hradísk, ktoré zatiaľ nikto nekreslil a bolo by úžasné, keby sme takýmto spôsobom postupne vedeli zrekonštruovať aspoň tie najvýznamnejšie. Prosím nezľaknite sa vysokej kvality a množstva obrázkov Majcichova. Zaujímajú ma  aj ľudia, ktorí sú schopní hradisko nakresliť ceruzkou, pastelom, štetcom, resp. akoukoľvek inou technikou, ktorú ovládajú. Všetky kresby budú postupne zverejňované na stránke www.hradiska.sk  a možno v budúcnosti skúsime vymyslieť pre autorov aj nejakú odmenu ...  Tieto kresby budú aj súčasťou informačných tabulí, ktoré naše občianske združenie Hradiská chce vytvárať a umiestňovať na jednotlivých hradiskách, kde takýto materiál chýba.

Takže tu máme sľúbené hradisko Majcichov:










Ďalšou kresbou vytvorenou pre našu stránku je model slovanskej usadlosti podľa dr. Šalkovského:


A výnimočná kresba: Rekonštrukcia možného vzhľadu hradiska Divinka-Veľký vrch



Autorom oboch kresieb je Miroslav Bros

Ďalším hradiskom, ktoré nám podľahlo je Pružina-Mesciská. Autor kresby: Peter Bros



Hradisko Dolná Mariková - Šimunky. Autor kresieb je Haden Sutton:






Hradisko Pohanská - keltské oppidum, autor kresby Haden Sutton:


Hradisko púchovskej kultúry Prosné - Zlatý kôň, autor kresby: Čendo Žrec


Ďalšia úžasná kresba vytvorená pre našu stránku je hradisko Devín v 9 storočí, autor Tomáš Humaj


Hradisko Bíňa ako si ho predstavujeme spolu s Tomášom Humajom.




Na tejto adrese najdete kvalitné 3D rekonštrukcie, ktoré vytvára priamo AU SAV Nitra.


Scéna, ktorú pre nás nakreslil spolupracovník Tomáš Humaj sa odohráva niekedy na začiatku 10. storoči, kedy naši predkovia zvádzali bole s rôznymi nepriateľmi, medzi inými aj s kočovnými staromaďarskými kmeňmi. Kresba sa nazýva "VÍŤAZSTVO"  


Slovania, ako ich pre nás zobrazil E.M:




Hradisko Modra - Zámčisko ktoré pre nás nakreslil Peter Bros:


Hradiská (hrádky) v Hatnom - romantická predstava podľa povesti o koženom moste, ktorý mal oba hrádky spájať. Autor tejto kresby s názvom "Návrat miestneho vladyku z boja" je Tomáš Humaj.


Hradisko Pobedim podľa peknej umeleckej predstavy našej spolupracovníčky Anky Kocmaníkovej:


Hradisko Bratislava  podľa  umeleckej predstavy Adama a Ivety:


Krásnu kresbu "Slovanka" pre nás vytvoril spolupracovník Peter Bros. Jedná sa o slovanskú zrubovú polozemnicu, ktorej predlohou bola rekonštrukná zrubová stavba z 9. storočia (Veľká Morava), postavená na hradisku v Bojnej.


Našou ďalšou kresbou hradiska je Čertova Skala v keltskej dobe, ktorú nakreslil Peter Bros.


Pridávam ďalšie veľmi zaujímavé dielko - hradisko Spišské Tomášovce  podľa plániku Dr. Javorského vytvoril náš spolupracovník Spyros


Scéna od Tomáša Humaja zachytáva diplomatické rokovanie medzi Moravanmi a Frankami:


Úžasná kresba hradiska Zámčisko (Modra) od Mgr. art. Tomáša Polonského:


Tomáš Humaj nám nakreslil významné hradisko stredného Slovenska-  Zvolen - Môťová:


Ďalšia na rade je táto 3D vizualizácia hradiska Divinka - Veľký Vrch od Jána B:


Obrana Veľkomoravského hradiska od Tomáša Humaja:


Nitrianske hradisko v 9. storočí - v časoch Nitrianskeho kniežatstva od Tomáša Humaja:


Prosné - Zlatý kôň - keltské hradisko. Kresba od Antonína Lacka:


Prosné - Zlatý kôň - kresba od Petra Brosa:


Veľkomoravský kováč z Vršatca od Tomáša Humaja:



Slovanské hradisko Mužla - Čenkov od Tomáša Humaja:


Dvorec miestneho vladyku od Tomáša Humaja:


Most pri Bratislave (Slovanská svätyňa z 8. storočia) Autor: Haden Sutton



Vidiecke opevnené sídlisko (Peter Bros):


Most pri Bratislave (Slovanská svätyňa z 8. storočia). Miniatúra na dreve.  Autor: Azraelangelo:


Najstaršie keltské hradisko na Slovensku - Dolné Orešany - Slepý vrch  Autor: Haden Sutton


Prepadnutie Frankov. Autor Tomáš Humaj:

Pobedim. Autor: Naj


Bojná Autor: Dwarf digital




12 komentárov:

  1. Mohol by som niečo nakresliť, ak budu dobre podklady a tym okrem podorysu myslim aj momentalny stav poznania ako to malo vyzerat nad zemou. Neviem, ci bude vidno z mojej galerie nejake tie moje pokusy. Kreslim ciernym zvyraznovacom a akvarelom. Napr. https://plus.google.com/photos/115223169260593423922/albums/5645929397735443633/5766981770374034050 alebo https://plus.google.com/photos/115223169260593423922/albums/5645929397735443633/5767960488756005442

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To su pekné obrázky, tento štýl je samozrejme vhodný na nakreslenie hradiska, alebo jeho detailu - napr. časti hradby s vežou a podobne. Takže ak by sim mal záujem niečo nakresliť, tak skús si možno najskôr sám vybrať ktoré hradisko by Ti bolo blízke. Najlepšie by bolo keby to bolo niečo čo zatiaľ nikto nekreslí. Doteraz viem, že by mali byť kreslené Pobedim, Bratislava, Divinka, Pružina, Mariková, Most pri Bratislave (pohanská svätyňa) Všetko ostatné ešte čaká na dobrovolníka. Zaujímavé sú najmä Nitra (toť je výzva!) Bojná, Neštich (Sv.Jur), Bíňa, Devín, Detva atď. no stačí si vybrať. Samozrejme poskytnem k tomu všetky dostupné podklady, náčrtky valu, domov z tej doby, ktoré mám k dispozícii a pokúsim sa osloviť aj archeológov, či nie sú ochotní trochu poradiť. Aby keď už si niekto dá tú námahu a dá sa do kreslenia, nech už to je čo najbližšie k realite, tzn. nech má tá kresba aj akú takú vypovedaciu hodnotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zacal by som Drevenikom alebo niektorym z hradisk na Cingove. Okrem podorysov by som potreboval nejake obrazky ako by mohli vyzerat hradby a budovy vo vnutri. Tie podklady by som dal aj verejne dostupne pre dalsich "ilustratorov" alebo mi poslat mailom odkaz na stiahnutie. Mail spyros.listserv@nfo.sk.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. moze mi niekto poslat podklady k uplne lubovolnemu hradisku (cim viac info tym lepsie), ktore by bolo dobre nakreslit. (nic neslubujem, lebo sa momentalne necitim byt panom svojho casu, ale ked to bude tak to bude). ak by sa niekto nasiel, kto by skompletoval nejake podklady ku konkretnemu hradisku (ja o nich takmer nic neviem) mozete poslat sem - ctrlaltdel21[zavinac]hotmail.com - pripadne poslite linky na podklady.

    dakujem,
    alnoth

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahojte, hradisko Kalamárka (nad Detvou) máte spracované? Ak by bolo par kresieb, velmi by nám pomohli pri edukacii ziakov ZS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kalamárka je článok tu, ale kresbu celého hradiska ešte nik nespravil

      http://www.hradiska.sk/search/label/Detva%20-%20Kalam%C3%A1rka

      Odstrániť
    2. Práve pracujem na 3D vizualizácií Kalamárky. Dúfam že v nasledujúcich týždňoch to dám dokopy :)

      Odstrániť
    3. Unknown z 14.5. kľudna ma kontaktuj na orgon333@gmail.com, môžem prípadne poradiť s detailami

      Odstrániť
    4. Ďakujem, máte odomňa správu

      Odstrániť
  7. Áno článok je, škoda že hradisko zatiaľ absentuje, ak by sa niekto chcel na to podujať aj v 3D, to by bol veľký prínos.

    OdpovedaťOdstrániť