.

utorok 30. decembra 2014

Slovanská svätyňa - Most pri Bratislave

Sme veľmi radi, že môžeme našim čitateľom priniesť ďalšie dve originálne kresby zo života našich predkov Slovanov. Tento krát ich pre nás nakreslil spolupracovník Haden Sutton, ktorý sa podujal na neľahkú úlohu - nakresliť slovanskú svätyňu ktorá bola objavená v Moste pri Bratislave.  

Slovania prichádzajú do svätyne ... 

Ide o zatiaľ jedinú archeologicky dokázanú slovanskú pohanskú svätyňu na území Slovenska. Datujeme ju do 8. storočia, to znamená do obdobia začiatku šírenia kresťanstva u nás, kedy náš ľud ešte vyznával vlastných pohanských bohov. Haden si podrobne naštudoval plánik a rekonštrukčnú kresbu svätyne a podľa nich sa pokúsil vytvoriť dve kresby svätyne z pohľadu jej návštevníkov, ktorí sa prišli pokloniť slovanským bohom.

Svätyňa a žrec ...

Ďakujeme 



Pre porovnanie - rekonštrukcia možného vzhľadu svätyne od V. Turčana s vyznačenými miestami našich kresieb:



1 komentár:

  1. V znázorňovaní svätýň by som bol opatrný. Jedna vec je zobrazovanie archeologických nálezov a ich možné doplnenie kresbou. Iná vec je ale zobrazovanie možnej aktivity a prejavy vo "svätyniach". Lebo potom to môže dopadnúť tak, že to vyzerá akoby autor obrázku bol príliš ovplyvnený Karlom Mayom a Vinetuovkami.

    OdpovedaťOdstrániť