.

utorok 30. mája 2017

Naše tabule - Visolaje - Slovanský mohylník

Dňa 28. 5. 2017 naše OZ Hradiská v spolupráci s obcou Visolaje osadilo informačné tabule, ktorými chceme zviditeľniť významné miesto našich slovanských predkov - mohylové pohrebisko z obdobia Veľkej Moravy.



Tabuľu na mohylníku sme osadili už v sobotu. Večer sa potom do blízkosti mohylníka prišli utáboriť Slovania zo skupiny Slavibor, ktorí sa rozhodli našu akciu podporiť svojou účasťou a predstaviť obyvateľom obce a okolia život našich predkov v 9. storočí, kedy nám panovali osobnosti ako Rastislav, či Svätopluk.

Mohyly sú krásne viditeľné na LIDARovej mape (Zdroj produktov LLS: ÚGKK SR)
 



pri kopaní sondy je potrebný odborný dohľad

starosta Vincenc Hrenák a pán Martinka, ktorý nám ukázal výnimočnú vlastnú knihu o mohylách vo Visolajoch

Naše pozvanie prijal tiež objaviteľ mohylníka a žijúca legenda  - Štefan Meliš a tiež pán Ladislav Janech, ktorý prevádzkuje v Považskej Teplej úžasné múzeum histórie. Na akciu priniesol časť svojich exponátov z archeologickej zbierky. 

Ladislav Janech s časťou zbierky




Pán starosta obce Vincenc Hrenák zorganizoval príjemné posedenie pre účastníkov aj návštevníkov na poľovníckej chate, ktorá sa nachádza neďaleko mohylníka. O zábavu sa postarala živá hudba a všade rozvoniaval chutný guláš. Po krátkom úvodnom slove sme sa spolu s návštevníkmi presunuli na mohylník, kde sme najskôr tabuľu odhalili a následne chalani so Slaviboru predviedli ukážky boja starých Slovanov a tabuľu pokrstili pravou staroslovanskou medovinou. Potom sme si porozprávali zaujímavosti o mohylách a prezreli si tábor Slovanov, ktorí tiež každému porozprávali podrobnosti o živote našich predkov. 


Akcia sa naozaj vydarila. Na tomto mieste chcem poďakovať pánovi starostovi Hrenákovi za ústretovosť pri tvorbe tabulí, za ich financovanie z rozpočtu obce a za skvelú organizáciu celej akcie. Vďaka patrí Slaviboru, ktorý nás vo svojom voľnom čase prišiel podporiť a postaral sa o to, že akcia bola veľmi atraktívna. V neposlednom rade tiež vďaka patrí Pumuklimu za originálny obrázok mohlníka a našim chalanom zo združenia za aktívnu spoluprácu pri tvorbe tabulí a pri ich osadení v sobotu. 














 

Štefan Meliš porozprával, ako mohyly objavil


Tábor Slaviboru





Chalani z nášho združenia si nenechajú ujsť možnosť debaty so Štefanom Melišom



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára