.

streda 23. mája 2018

Divín 3D

Hrad Divín je zrúcanina gotického hradu, ktorého ruiny sa nachádzajú v obci Divín.


Hrad bol postavený na prelome 12. a 13. storočia na ochranu cesty do stredoslovenskej banskej oblasti. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1329. Postavil ho pravdepodobne príslušník rodu Lošonciovcov z Lučenca, ale po neúspešnom sprisahaní proti kráľovi, ktorého sa zúčastnili aj Žigmund a Štefan z Lučenca, ho Matej Korvín v roku 1469 daroval Michalovi Orságovi. Krátko potom ho už vlastnil Ján Nádašy Ongor a po jeho smrti sa hradu násilne zmocnil Žigmund Balaša. Za vlastníctva Balašiovcov bolo roku 1559 vybudované nové predhradie s modernými obrannými prvkami, t.j. bastión a dve nárožné bašty. Ani tieto opatrenia ale nezabránili, aby ho v roku 1575 po dlhom obliehaní a ohrozovaní nedobyli Turci, ktorí ho okupovali až do roku 1593, kedy ho naspäť dobylo kráľovské vojsko spolu s Bálintom Balašom. Hradu sa stali osudnými lúpežné výčiny jeho majiteľa Imricha Balašu - v roku 1683 ho cisárske vojská dobyli a podpálili. Hrad si zachoval murivo a dispozíciu stredovekého hradu. Hrad postupne odkrývajú archeologickým výskumom a konzervujú.
Predstavujeme Vám ideálnu 3D rekonštrukciu Divínskeho hradu z obdobia jeho najväčšej slávy na začiatku 17. storočia, keď patril rodu Balašovcov. Túto rekonštrukciu sme pripravili spolu s 3D rekonštrukciou Zichyho kaštieľa, z neskoršieho obdobia, ktorú nájdete nižšie.
 V strede obce Divín, priamo pod divínskym hradným vrchom, stojí renesančný kaštieľ, ktorý dal v druhej polovici 17. storočia postaviť Imrich III. Balaša. Kaštieľ bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Je obohnaný pevnostným múrom so štyrmi mohutnými bastiónmi. Predstavuje výraznú architektonickú dominantu obce
https://www.muzeum.sk/hrad-divin.html 
http://www.vypadni.sk/sk/kastiel-v-divine

2 komentáre:

  1. Devín vyzeral uplne inak! Veď sú dostupné krezby aj maĺba z roku 1792 kde horný hrad stojí komplet! a krezba z pravého brehu Dunaja kde tiež stijí nielen horný hrad ale aj celé nádvorie a hradby.Tak podLa čoho rekonštruujete:Či vicucané z prsta? Tak Devín nevyzeral.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Perun_Sloven, ďakujeme Ti za upozornenie. Máš pravdu! Devín takto naozaj nevyzeral a je skvelé že si si to všimol.

      Ja len taká nesmelá poznámočka ... táto 3D rekonštrukcia nie je hrad DEVÍN na sútoku Dunaja a Moravy, ale hrad DIVÍN pri Lučenci ...

      Odstrániť