.

štvrtok 1. novembra 2012

Prosné - Zlatý kôň

Z predchádzajúceho článku o keltskom obetisku v lokalite Uhliská vieme, že obec v Prosné, nachádzajúca sa v doline Marikovského potoka mala zrejme v období Púchovskej kultúry veľký kultový význam. V tejto obci však poznáme aj veľmi zaujímavé hradisko s názvom Zlatý kôň. Som rád, že Vám môžem o tomto hradisku priniesť krátky text spolu s obrázkami, pochádzajúcimi zo skvelého (oficiálne nevydaného) súboru dokumentov s názvom Po stopách predkov. Text pochádza z pera Štefana Meliša a Jozefa Moravčíka, fotografie nálezov od pána Martina Olšovského.

Zlatý kôň.: Autor Bohuš Šikulinec



Zväčšiť mapu


Druhou významnou lokalitou je hrádok púchovskej kultúry v polohe Zlatý kôň, ktorý sa nachádza východne od obce na ostrom horskom hrebeni,kde je malé opevnenie s intenzívnym osídlením z rozhrania l.st. pr.n.l. a l.stor.n.l.


Umelecká vizualizácia hradiska (autor Čendo)


Nákres polohy podľa Štefana Meliša
A. Lacko

P.Bros


Pri podrobnom prieskume polohy sa podarilo zistiť okrem črepov aj niekoľko železných predmetov-spony, strelu do šípu, klince, záponu z opaska,malé kovania a kramličku.
Plánik od M. Olšovského

Údajne na tejto lokalite sa našla aj zlatá keltská(?)minca(J.Chmulík),ktorá sa však dostala do rúk zlatníka v Pov. Bystrici. Podľa opisu nálezcu bola na nej plastická značka v tvare Z, čo by mohlo byť štylizované telo koníka(?).Dnes sa už tento nález nedá overiť a presnejšie určiť. Podľa ústnej tradície už dávnejšie sa tu mali nájsť aj iné zlaté mince - celý poklad - na ktorých vraj bol znázornený koník (podľa toho aj názov Zlatý kôň), a za tento poklad si mal nálezca kúpiť neďaleký laz Uhry.



V okolitých obciach sa o tejto lokalite traduje viac povestí. Podľa jednej z nich bola vraj kedysi na skale pod temenom vyrytá podoba barana. Povesť má možno pravdu, ale išlo skôr o podobu koňa. Kôň bol totiž u Keltov uctievaným zvieraťom. Obrovská silueta koňa vyrytá na strane skalnatého vrchu nachádza sa aj v Anglicku. Na temene Zlatého koňa je úzka terasa, na ktorej bol malý hrádok asi v dobe laténskej až rímskej. Hrádok objavil a niekoľko črepov na ňom získal Štefan Meliš niekedy okolo r.1962. Podľa Dr.Petrovského-Šichmana tu bolo keltské kultovné miesto. Pôvodný názov kopca Zlatý kôň hľadal v spojení s ľudovou rozprávkou o Slncovom koni. V období "prvej" republiky našli v blízkosti hrádku dvaja chlapci z Prosného mincu, pravdepodobne keltskú, a predali ju zlatníkovi v Považskej Bystrici.

Martin Olšovský, Štefan Meliš, Jozef Moravčík: Po stopách predkov, Archeológia Stredného Považia od praveku po stredovek - súbor dokumentov a fotografií, vydal vlastným nákladom Martin Olšovský v roku 2008 v počte 4 kusy.

Foto 31.12.2013 (Orgoň)

Pohľad od prístupovej cesty smerom na hradisko

Na tomto zábere je zachytené takmer celé hradisko. Vpravo val, vľavo obývaná terasa

Výhľad z okraja hradiska

Niekoľko pohľadov na terasu



Pohľad z valu na terasu

val
Naša informačná tabuľa na hradisku




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára