.

pondelok 22. októbra 2012

Výprava Arkona 2012 - Deň tretí - Wolin

Predchádzajúce dni našej výpravy v Pobaltí si prečítajte tu: Gross Raden    Arkona
Po odchode z mysu Arkona sme si to namierili do susedného Poľska do slávneho sídla slovanov a vikingov Vineta/Jomasburg (dnes Wolin).


Zväčšiť mapu

 Wolin bolo jediné miesto, kde sme nemali vopred zarezervované ubytovanie, pretože sme predpokladali, že nájsť v poľskom meste penzión, hotel, alebo zimmer frei nemôže byť žiadny problém. To sme ale nevedeli, že Wolin je asi jediné mesto v Poľsku, kde naozaj nocľah nezoženiete. Po úvodnom rozčarovaní a bezvýslednom blúdení po meste sme na radu miestnych zamierili do neďalekého letoviska Miedzyzdroje, kde už o ubytovanie nebola núdza a za 18 Euro sa nám ušiel nocľah na úrovni aj s kráľovskými raňajkami. Pred 10.00  sme v kľude dorazili do archeoskanzenu vo Woline. Treba upozorniť, že eurá neberú a kartou sa platiť nedá, takže potrebujete mať zo sebou zopár zlotých na vstup (8 Zl), prípadne suveníry.





Archeoskanzen vo Woline nieje veľmi rozsiahly, zato však všetky domy sú veľmi bohato zariadené a prístupné. Môžete nielen vojsť dnu, ale všetko si takpovediac obchytať a vyskúšať. Tu sa naozaj cítite ako keby ste sa dostali o 1000 rokov naspäť do minulosti. Nikto Vás nekontroluje, môžete si to tu naozaj užívať. Zaujímavá vec je, že prakticky v každom dome najdete niečo nové, originálne, čo v predchádzajúcom nebolo. Množstvo detailov a vychytávok.



 Vo Woline sa našlo množstvo kultových sošiek, pričom všetky majú na hradisku svoje drevené repliky v podobe modiel.















































Foto: Orgoň, Sammi

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára