.

štvrtok 2. júla 2015

Živá história v júli

Druhý júlový víkend bude  sviatok pre všetkých, ktorí majú radi históriu staroveku, Slovanov a včasného stredoveku.  Na severnom Slovensku sa totiž budú paralelne konať dve skvelé akcie, ktoré majú veľmi vysokú medzinárodnú úroveň a na ktoré sa určite oplatí ísť.

1. Živý Starovek.

Po nechcenej ročnej odmlke sa bude opäť konať v Liptovskej Mare - Havránku akcia nazvaná Živý starovek. Organizuje ju OZ Vae Victis z Lietavskej lúčky a úroveň tejto akcie z roka na rok rastie. Dňa 11.7.2015 sa môžete tešiť na Keltov, Rimanov, Germánov a po prvý krát  aj na macedónskych hoplitov. Tak ako po minulé roky, aj teraz sa očakáva účasť skupín nie len zo Slovenska, ale aj z ďalších krajín. 



Organizátori na svojej stránke uvádzajú k akcii nasledovné:

Momentálne sa nám hlási 80 ľudí, ale môže príst len polovica (smile emotikon) Preto nechceme napr. slubovat hromadny boj a potom zistime ze je nas malo a navstevnici budu sklamani .... urcite sa ale snazime vzdy vyplnit program aby bol spokojny takmer kazdy navstevnik. Pisem takmer lebo vzdy sa najde niekto komu sa nevyhovie. Pre lepsiu orientaciu program bude vypisani a zviditelneni priamo na mieste aby sa vedel navstevnik rozhodnut co ho zaujima a kedy naopak radsej stravi cas inde. Napr. pri vode na priehrade (smile emotikon) Co ale nikdy nechyba na nasej akcii je,
1). Uvodne predstavenie ucastnikov zakoncene spol. vystupom do svatyne a obetovanie bohom
2). Prezentacie remesiel a vyrobkov spojena s moznostou vyskusat si vsetko vlastnymi rukami
3). Ochutnavka starovekej kuchyne
4). Predstavenie jednotlivych kultur, rozdielna vybava zbroje a boj. technik, rozdielna moda a kuchyna. S tym su aj spojene prednasky podavane nenutenou humornou formou aby si navstevnik so sebou odniesol nielen zazitky ale aj nejake nove poznatky.
5). Ukazka boja, hromadny boj alebo suboj jednotlivcov (upresnime)
6). Zaverecny ritual tradicne spojeny s ritualnym obetovanim cloveka starym bozstvam.
Program je struktuovany tak, aby bol cas aj na obcerstvenie a navstevnikovi predsa len nic neuslo.
Tesime sa na Vas a vdaka za priazen a podporu (smile emotikon)
Brendyx "druid" kmena Vae Victis

2. Utgard - Slovania a Vikongovia

Druhou akciou, ktorá sa bude konať v obci Jasenové (Žilinský kraj) dňa  11.7.2015 je Utgard - Festival raného stredoveku.

Organizátori o festivale píšu:

V sobotu 11.7.2015 sa uskutoční prvý rane stredoveký festival Vikingov a Slovanov na Slovensku, na ktorom sa zúčastní takmer 100 bojovníkov zo Slovenska, Čiech a Poľska. Historický tábor, dobová kuchyňa, dobové remeslá, lukostreľba, turnaj skupín o most, veľká bitka Vikingov a Slovanov.



Miesto konania: Jasenové
Žilinský kraj
GPS: 49.114299, 18.639264

Program dňa / Program dnia

Sobota 11.7.2015

10:00 Otvorenie / Otwarcie
11:00 Prednáška o živote Slovanov / Wykład na temat życia Słowian
12:00 Hólmgang (súboje jednotlivcov) / Turniej bojowy (1 na 1)
14:00 Súboje skupín o most / Turniej grupowy o most
17:00 Veľká bitka Vikingov a Slovanov / Wielka bitwa Wikingów i Słowian.

Nedeľa / Niedziela 12.7.2015

12:00 Veľká bitka Vikingov a Slovanov / Wielka bitwa Wikingów i Słowian.

Skupiny / Drużyny:

Gunnar, Kmenový svaz Styrke, Marobud, Herjan, Siváci, Nuntius Regis, Drengowie Znad Górnej Odry, Velkomoravané, Daga, Slavibor, Dagstyrr, Njörd, Drużyna Najemna Rujewit, Drużyna Wiciedzy Jarowita, Wojowie Siemomysla, Drużyna Woje Peruna, Aurinko Félag, Bielska Drużyna Najemna "Svantevit" ...

UPOZORNENIE: Sobotňajší program je určený pre širokú verejnosť iba vo vymedzenom čase od 10:00 do 18:30 hod., t. z. počas programu. Vstup je voľný.

Po skončení programu bude historický tábor pre verejnosť uzatvorený. Návštevníci ale budú môcť pokračovať v zábave v priľahlej obci Jasenové, kde o 19:00 hod. začne kultúrny program v rámci gurmánskej súťaže vo varení gulášu, JASENOVSKÁ VAREŠKA.

Informácie / informacje: beelph.jorgensson@gmail.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára