.

sobota 30. decembra 2017

Ukradli meč z Púchovskej skaly!

Dva necelé mesiace vydržal železný keltský meč na Púchovskej skale. Pár dní pred štedrým dňom ho neznámy páchateľ odcudzil. Repliku keltského meča, ktorý vyrábali a používali ľudia púchovskej kultúry, ktorí mali svoje sídlo aj na Púchovskej skale, ukul umelecký kováč Pavol Rác. Meč mal byť súčasťou oddychovej zóny, ktorú už piatym rokom buduje občianske združenie MŔTVA KOSŤ.

Členovia združenia spolu s kováčom Rácom osadili meč na kus skaly koncom októbra. Predmet bol uchytený tak, aby ho nebolo možné ľahko ukradnúť. Pre oči turistov, ktorí navštevujú Púchovskú skalu, však dlho meč neslúžil. Vynaliezavý neznámy páchateľ v predvianočnom čase prišiel na miesto a vybavený technikou, prácne odpílil meč z úchytu na skale.



Niekoľko hodín ťažkej práce v kováčskej dielni boli pre autora repliky zbytočné. Iniciatíva Ráca a členov MŔTVEJ KOSTI urobiť nezištne ľuďom radosť, vyšla nazmar. Púchovská skala ako významné historické miesto, ktoré vstúpilo do nielen regionálnych dejín, tak stratilo svoju azda najväčšiu atrakciu. Všetko iba pre márnivú chamtivosť zlodeja, ktorý majstrovskú kováčsku prácu chcel mať iba sám pre seba.

Okrem meča tento rok MŔTVA KOSŤ osadila v oddychovej zóne na Púchovskej skale aj nové lavičky, stôl, stojan na bicykle či odpadkové koše. Tým sa našťastie nič nestalo. Aktivisti z Mŕtvej kosti v spolupráci s OZ Puchovo dedičstvo vytvorili aj informačný web puchovskaskala.sk , ktorý prehľadne poskytuje záujemcom komplexné informácie o skale a tzv. púchovskej kultúre.

Projekt budovania oddychovej zóny chce mŕtva kosť definitívne ukončiť budúci rok. Pri príležitosti jarnej rovnodennosti bude Púchovská skala opäť dejiskom medzinárodného podujatia keltský telegraf, ktoré združenie pravidelne organizuje. Žiaľ už pravdepodobne bez meča, ktorý aspoň symbolicky na Keltov odkazoval.

Ak máte akékoľvek vedomosti ohľadom krádeže meča, napíšte na mailovú adresu združenia: info@mrtvakost.sk alebo prípadne na našu hradiskovú adresu orgon333@gmail.com

Autor: MŔTVA KOSŤ

Správa prevzatá z https://www.puchov.in/zlodej-na-puchovskej-skale/#prettyPhoto

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára