.

pondelok 5. decembra 2022

Výprava Poľské hradiská 3 - Gdansk a Owidz

Posledný deň našej výpravy patril prístavnému mestu Gdansk a slovanskému hradisku Owidz. 


 

GDANSK

Do Gdanska sme išli prioritne preto že sme si chceli pozrieť poľské pobrežie Baltiku a najesť sa v starom meste Gdansk a popri tom sme mali v pláne navštíviť miestne archeologické múzeum.  To sme žiaľ nemali šťastie vidieť, pretože práve bolo v rekonštrukcii a preto uzavreté. O to viac nás ale prekvapilo staré mesto Gdansk. Neskutočná atmosféra, všadeprítomná história, krásne budovy, starodávne lode, jantár, blízkosť mora robí z Gdansku úžasné mesto na prinajmenšom predĺžený víkend. Až nám bolo ľúto, že pre ďalšie body programu ho musíme po krátkej dobe opustiť. 

 





Na chvíľu sme sa presunuli na  pobrežie Baltiku, na miestnu pláž a užívali si studené more, piesok a celkovú prímorskú severskú atmosféru.




OWIDZ

Z pláže sme sa dosť neochotne museli presunúť do auta, ak sme chceli ešte dnes stihnúť poslednú ale o to dôležitejšiu zastávku - hradisko Owidz. Toto slovanské hradisko sa nachádza na vrchole morénového kopca, na ohybe rieky Wierzyca. Bolo postavené v 10. storočí a fungovala až do 12. storočia. Zvyšky pevnosti používali švédski útočníci počas XVII storočia ako vojenský tábor. Na hradisku sa našlo množstvo artefaktov zo slovanského obdobia včasného stredoveku. Okrem mnohých úlomkov keramiky, mincí a amuletov sa tu našla psia hlava zakopaná pri vchode do jedného z domov. Karolina Czonstke, jedna zo spoluvedúcich archeologických prác, vysvetlila, že hlava tohto psa bola obetovaná a pochovaná pod dverami. "Tento rituál mal zaistiť bezpečnosť a pohodu obyvateľov domu a získať priazeň duchov domu," povedala Czonstkeová. Výskumníci tvrdia, že osada vďaka svojej dobrej polohe bola bohatá a významná. Hradisko sa nachádzalo na obchodnej ceste vedúcej do Gdanska, prístavného mesta na pobreží Baltského mora. 

 


 








Hradisko v Owidzi bolo čiastočne zrekonštruované v roku 2012 a teraz je pulzujúcim turistickým miestom. Skutočne sme boli fascinovaní tým, že hradisko má po celom obvode zrekonštruované opevnenie. Taktiež má zrekonštruovaných viacero včasnostredovekých domov a pohanské modly. Na hradisku sa aj v'daka tomu ako je zrekonštruované, pravidelne konajú zaujímavé akcie oživeného stredoveku. My sme si ho skutočne užili do sýta a boli sme tam až do "záverečnej". Nasledovala veľmi chutná večera pod hradiskom a potom už priama čiara domov.













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára