.

nedeľa 4. septembra 2011

Bohyňa Lada na hrade Lietava

Dávno pred založením hradu na úpätí kopca sídlil pohanský kmeň Slovanov, ktorý si na vrchole postavil svätyňu zvanú bosnica. Svätyňu ozdobovali drevené, vyrezávané a pomaľované sošky slovanských bôžikov.

Uprostred nej bol voz z rýdzeho zlata, do ktorého boli dve snehobiele holubice i dve labute zapriahnuté. V tom voze stála očarujúca, nahá žena Lada; jej bohaté, zlatisté vlasy až po kolená siahali a na nich mala peknú, bielu vlasovú korunu obrúbenú ružovým a myrtovým vencom. Zo srdca jej vystreľovali žeravé ohnivé lúče vrelej lásky. V pravici držala tri jablká, v ľavici diamantovú zemeguľu. Za ňou stáli štyri dievčenské postavy, tzv. milostky - Lada, Dzeva, Siva a Krásna pani - jedna druhej podávali jablko. Na brehu potoka tečúceho v blízkosti svätyne sídlili kňažky božstiev, ktoré za najhorúcejšieho leta obetovali bohyniam medový nápoj, zrelé pšeničné a ražné klasy a voňavé kvetinové vence - takto boli sprevádzané piesňami panien a zaľúbených žien, ktoré potom obdarovali darmi za čary proti ich chladnúcim milovníkom.Na miesto tejto pohanskej svätyne v čase rozširovania kresťanstva bol postavený kresťanský kostol gotického slohu, a neskôr hrad, ktorý dnes  poznáme pod názvom Lietava. Slovo Lietava je však odvodené od bohyne Lady.


SVÄTOSLAVA (http://www.slavorum.com/index.php/topic,449.0.html)


Bohyňa Lada na Lietave. Autor: Naj 






Bohyňa Lada (S. Jakubovski)


1 komentár:

  1. Nechal som sa trochu inšpirovať. Myslím že v tvorbe sa k tomuto vrátim ešte niekoľkokrát :) http://www.sashe.sk/Azraelangelo/detail/lada-6

    OdpovedaťOdstrániť