.

nedeľa 18. novembra 2012

Š. Meliš: Stopy pohanských bohov

S dovolením pána Štefana Meliša Vám prinášame jeho zaujímavý článok, ktorý pôvodne vyšiel v Historickej revue č. III, ročník 8.


"V obci Stupné, v Papradnianskej doline je kopec Žeravica. Z južnej strany je bralnatý a strmý. Členovia archeologického krúžku z Považskej Bystrice na ňom zistili laténske osídlenie z rímskej doby a podľa črepov s vlnovkami tiež slovanské. Na konci dolinky pod južným svahom Žeravice pri rozhraní katastrov dedín Stupné a Hvozdnica je poloha zvaná Pernajov. Myslím si, že tu naši predkovia v 9.-11. storočí uctievali boha Perúna, ktorého azda nazývali Pernaj, Perunaj. Možno koncovka naj sa chápala v zmysle predpony naj, najvyšší boh.



Asi dva kilometre južnejšie, na hranici dedín Jasenica a Hvozdnica, je tiež zaujímavý kopec. Na mapách je síce označený ako súdna, ale ľudia z okolia ho nazývajú Bohov. Pravdepodobne to bolo miesto pohanských bohov, čiže božnica, božište, kde naši predkovia uctievali okrem Perúna aj celý rad iných bohov.

Iný, nie menej pozoruhodný je názov kopca Hromovec v Hatnom, v Marikovskej doline. Je nad samotnou hradskou a názov má iste po Perúnovi, ktorý posielal na zem hromy. Zdá sa že aj na tomto kopci uctievali Perúna a hádam mu tu obetovali aj zvieratá. Na Hromovci sa dodnes zachovala veľká jama, ktorá je asi 6-7 metrov dlhá, 4 metre široká a skoro 2 metre hlboká. Mohla byť obetným miestom.

V Papradne, ako sa zdá, zasa ostala pamiatka na pohanského boha Velesa. Pod kopcom Západliská je malé jazierko s rozmermi 6x20 metrov (pod polohou Letková), kde podľa povestí tancúvali víly. Kedysi v ňom vraj bývala kalná voda. V jazere sa usadila Bľabota. Bolo to ohavné strašidlo, ktoré malo podobu pohanského boha Velesa – mocného veľkého chlapiska s kravskou hlavou. Po večernom zvonení („na pokoj“) Bľabota vychádzala z jazierka, chodila po dedine, strkala hlavu do okien a strašila ľudí bľabotaním i ľudskou rečou. Vyzerá to tak, že po prijatí kresťanstva u nás premenili predtým uctievaného boha Velesa – ochrancu stád – na ohavné strašidlo."     

Štefan Meliš


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára