.

nedeľa 18. augusta 2013

Nálezy z hradiska Dolná Mariková - Šimunky (Široká)

V roku 2000 bol na hradisku v Dolnej Marikovej v polohe Šimunky- Široká vykonaný pod vedením Mgr. Jozefa Moravčíka archeologický povrchový prieskum zameraný najmä na záchranu kovových predmetov, nachádzajúcich sa na hradisku. Vďaka tomuto zásahu sa podarilo pred detektoristami zachrániť veľké množstvo unikátnych archeologických nálezov z obdobia púchovskej kultúry, ale najmä Veľkej Moravy a stredoveku. 

So súhlasom účastníka výskumu a autora fotografií nálezov Vám prinášame ako prví na Slovensku fotografie týchto úžasných nálezov, ktoré doposiaľ neboli v odbornej literatúre publikované.  


Veľká Morava - kovanie konskej ohlávky a ostroha

Veľká Morava - súčasti pluhu

Veľká Morava - ostrohy

Slovanské črepy

Veľká Morava - nože, strelky šípov a súčasť konského postroja



















Fotografie nálezov sú prevzaté zo súboru dokumentov Martin Olšovský, Štefan Meliš, Jozef Moravčík: Po stopách predkov, Archeológia Stredného Považia od praveku po stredovek - súbor dokumentov a fotografií, vydal vlastným nákladom Martin Olšovský v roku 2008 v počte 4 kusy.

Bez odborného popisu je hodnota nálezov takpovediac polovičná, preto nám zostáva dúfať, že k odbornému publikovaniu nálezov dôjde čo najskôr.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára