.

pondelok 7. apríla 2014

Informačné tabule Prosné - Zlatý kôň a Uhliská

Dňa 5.4.2014 naše OZ Hradiská spolu s pánom Štefanom Žilovcom (Finančné centrum) zorganizovalo osadenie informačných tabúľ na hrádku púchovskej kultúry Zlatý kôň a na obetisku púchovskej kultúry Uhliská. Naše počiatočné obavy o vývoj počasia sa našťastie nenaplnili (boh Taranis zrejme vzhľadom na význam našej akcie prehodnotil svoje pôvodné plány) a my sme mali celý deň príjemné počasie.

Vyznačené miesto, kde sme umiestnili tabuľu

Chalani z OZ Hradiská osádzajú tabuľu



Antonín Lacko ukazuje svoju kresbu hrádku, ktorú sme dali aj na tabuľu

zľava  Jozef Moravčík, Štefan Meliš, Gašpar Zemančík


Novinári spovedajú archeológa Jozefa Moravčíka

Tabuľa


Stanislav Miko a Štefan Meliš nám odovzdávajú Čestné uznanie

Na miesto nás prišlo podporiť viacero významných hostí. Objaviteľ hrádku Zlatý kôň, pán Štefan Meliš spolu s takmer všetkými členmi archeologického krúžku v Považskej Bystrici (páni Olšovský, Zemančík, Janech, Miko), archeológ Jozef Moravčík, ktorý krúžok v minulosti viedol, archeologička Považského múzea v Žiline Andrea Slaná, archeologička KPU Žilina Katarína Vlaszatá, archeológ Peter Schreiber, objaviteľ obetiska pán Kondrčík, v neposlednom rade kelti z Havránku - združenie Vae Victis  a mnoho ďalších  zaujímavých hostí. Po prvý krát naše osádzanie tabule neuniklo ani zástupcom médií.

Ako prvú sme osadili informačnú tabuľu pod hradiskom Zlatý kôň. Spoluorganizátor pán Štefan Žilovec nám vyšiel v ústrety jednak vybavením potrebných súhlasov od majiteľov pozemkov, ale aj vytvorením (vyčistením) miesta, na ktorom sme tabuľu osádzali, a zabezpečením  nákladného auta, ktoré obe tabule vyviezlo do ťažko dostupného terénu.

Na hrádku Zlatý kôň


Priamo na mieste už naši chalani presne vedeli čo majú robiť, takže o pár minút bola tabuľa osadená. Pri jej odhalení nám najskôr objaviteľ hrádku Štefan Meliš porozprával o tom, ako sa mu podarilo hrádok nájsť a dozvedeli sme sa od neho niekoľko povestí, viažucich sa k hrádku. Potom nás archeológ Jozef Moravčík fundovane oboznámil s najzaujímavejšími nálezmi z hrádku a porozprával nám o púchovskej kultúre.

Následne sme chceli pristúpiť k samotnému odhaleniu tabule, keď o slovo požiadal pán  Stanislav Miko, ktorý v mene archeologického krúžku v pov Bystrici a OZ Pamäť a úcta odovzdal nášmu združeniu čestné uznanie za našu prácu. Povedal pritom okrem iného, že nás považujú za dôstojných pokračovateľov v činnosti archeologického krúžku. Slová pána Mika a odovzdané čestné uznanie nás veľmi potešili a zároveň povzbudili k ďalšej práci. Ďakujeme.

Po tom už nasledovalo samotné "požehnanie" tabule od Čenda Žreca kvalitnou medovinou a jej odhalenie.

Po ohliadke  hrádku Zlatý kôň sme sa postupne presunuli na obetisko Uhliská.



Tí šťastnejší mali luxusný odvoz na Uhliská. Sami vidíte ten spokojný výraz...
kelti prichádzajú ...



Ladislav Janech s nálezmi púchovskej kultúry a Jozef Moravčík


kelti boli mocní muži


páni (zprava - bez toho divného týpka s pohárom v ruke) Peter Kondrčík, Gašpar Zemančík, Štefan Meliš a Ernest Poliak z Púchova, objaviteľ mnohých sídlisk a hrádkov v okolí Púchova a Považskej Bystrice


Martin Olšovský a Jozef Moravčík

Ladislav Janech ukazuje svoju zbierku
kelti z Havránku - Vae Victis


Brendyx žehná našu tabuľu s medovinou







Na obetisku púchovskej kultúry v Uhliskách nás už čakali nielen kelti zo združenia Vae Victis, ktorí na miesto prišli v plnej keltskej výstroji, so štítmi a zbraňami, ale aj pán Ladislav Janech, ktorý na obetisku spravil hodnotnú výstavku zaujímavých nálezov púchovskej kultúry, ktoré má vo svojom múzeu. Návštevníci tak mohli nielen na vlastné oči vidieť, ale aj dotknúť sa vzácnych nálezov spred viac ako 2000 rokov, ktoré na našom území zanechal ľud púchovskej kultúry.  Na obetisko prišiel aj jeho objaviteľ - pán Peter Kondrčík, ktorý nám porozprával, ako sa mu podarilo obetisko objaviť a spomenul si aj na list, ktorý mu poslal Anton Petrovský Šichman, kde písal, že toto miesto bude mať v budúcnosti mimoriadny archeologický význam. Pán Jozef Moravčík nám dal opäť kvalitný výklad o priebehu výskumu a o nálezoch, ktoré boli na obetisku nájdené. Naviac nám keltský druid Brendyx porozprával ničo o tom, akým spôsobom sa v minulosti vykonávali u keltov ľudské obety a potom v mene keltského boha slnka Taranisa nám tabuľu posvätil.  



Celý deň prebiehal vo veľmi príjemnej priateľskej atmosfére a bez väčších stresov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tejto skvelej akcii podieľali organizačne a ďakujeme aj za dobrú účasť ľudí z okolia, ktorí nás tiež prišli svojou účasťou podporiť. 


Pohľad na obetisko
obetisko je akýsi prírodný amfiteáter.

Na záver dodám, že cenu každej tabule vo výške 150 Eur, ktorá prakticky zodpovedá výrobným nákladom za jej zhotovenie a z ktorej nášmu združeniu neplynie žiaden zisk, nám na základe prísľubu starostu obce Udiča pána Jozefa Slámku uhradí obec Udiča, za čo im patrí veľká vďaka.

Foto: Stanislav Miko
Miroslav Brindžák
Stanislava Flimmelová
Robert Plšičík
Orgoň 

5 komentárov:

  1. Ahojte,
    odkiaľ to je na obetisko najbližšie, respektíve, odkiaľ ísť? Z Prosného? Vedie tam nejaká značka?
    Dikes
    Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My chodievame priamo z Prosného od futbalového ihriska

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem za info.
    Kvôli mokrej pôde sme s deťmi nakoniec "obetovali" Obetisko, ale boli sme na Zlatom koňovi - chcem pochváliť dobré značenie aj tabuľu. Obetisko nás čaká nabudúce. Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som rád, že tabuľa je v poriadku a že sa páči. Určite si nenechajte ujsť aj to obetisko, je tam veľmi zvláštna atmosféra, hlavne navečer...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Áno,
    Obetisko je na pláne najbližšie (vraj sa ešte len dokončievalo značenie, aspoň tak nám povedala jedna miestna pani), ale podvečer by to tam mohlo byť zaujímavé...
    Otrasní sú detektoristi, na každom kroku človek nachádza info, kde všade už vykrádali a ukradli nám našu minulosť.
    Peter

    OdpovedaťOdstrániť