.

piatok 2. mája 2014

ANKETA !!!!!

Občas sa objavia názory, že by možno pomohlo, keby štát vyhlásil na určitú dobu, napr. 3 mesiace akýsi druh archeologickej amnestie (obdoba známej zbraňovej amnestie), v rámci ktorej by sa umožnilo, aby ľudia beztrestne odovzdali archeologické nálezy, ktoré majú doma z rôznych dôvodov (našli ich náhodne v lese, náhodne pri stavebných prácach, na povale po rodičoch, alebo zámerne ako detektoristi) poukrývané. Týmto spôsobom by sa mohli zadokumentovať a zachrániť niektoré nálezy, ktoré sú dnes ukryté pred zrakmi odborníkov často iba z dôvodu že ich majitelia sa boja že by mohli byť za ich odovzdanie postihovaní.

Existujú však rozdielne názory na to, či by taká amnestia mala význam a aj na to, akú formu by mala mať, tzn. či by sa jej mohli zúčastniť aj ľudia, ktorí si nálezy chcú nechať, ale boli by ochotní ich zapožičať za účelom vedeckého skúmania, alebo iba ľudia, ktorí by nálezy následne odovzdali múzeu

Rozhodol som sa vytvoriť malú ANONYMNÚ anketu, v ktorej by sme radi zistili, či by u ľudí, ktorých sa to týka, bol o takú amnestiu záujem, a ak áno, tak v akej forme by mala byť. Anketa je na našej stránke v ľavom stĺpci. Ak máte doma nejaké nálezy, či už nájdené náhodne, alebo zámerne napr. s detektorom, zaujímal by ma Váš názor na túto tému. Zahlasujte, je to anonymné.

2 komentáre:

  1. Takáto amnestia by nič nevyriešila a mala by nulovú účasť. Vieme ako to u nás chodí..dáš zdokumentovať (meno,miesto nálezu a iné okolnosti) a hneď si na zozname podozrivých (a to nieje paranoja) Pomôže iba novela zákona ktorá bude aspoň trochu brať ohlad na možnosť spolupráce obce odbornej s neodborníkmi . S pozdravom Milan

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Detektoristi sa môžu nadšene zodrať na výskumoch, lenže to je nie také vzrušujúce a jednoduché, ako prechádzať sa a kopať jamky.

    OdpovedaťOdstrániť