.

štvrtok 23. novembra 2017

Využitie "rozšírenej reality" pri popularizácii archeológie

Dwarf digital archaeology v spolupráci s našim portálom hradiska.sk pracujú na novom projekte -  možnosťami využitia tzv. "rozšírenej reality" pri popularizácii archeológie. Technológia "rozšírenej reality" je na svete už nejakú dobu, mnoho odborníkov ju pozná. Nám ale ide aj o laickú verejnosť! Keďže v nevedeckej sfére sa s touto technológiou ľudia veľmi nestretávajú, prinášame Vám ukážku toho, ako a kde všade je možné ju využívať. Máme za to, že ani v niektorých menších múzeách a pamiatkach o jej možnostiach veľmi nevedia. Bolo by ale fajn, keby táto technológia bola obsahom niektorých projektov, publikácií, náučných chodníkov...






Vezmime si príklad ktorý nás napadol: Do aplikácie rozšírenej reality môžeme nahrať databázu viacerých obrázkov, a po ich nasnímaní a rozpoznaní aplikáciou sa vám rozšírená realita zobrazí na základe nasnímania z hociktorej publikovanej formy, nech je to leták, knižka, tabuľa atď. Napríklad taký pôdorys hradu sa viacmenej nemení v publikáciách a obrázky rozpozná aplikácia aj vtedy, keď sú v trocha inej forme (s vrstevnicami, bez a pod.) Takto nepotrebujeme vytvoriť vlastné spúšťacie obrázky, a rozšírená realita bude reagovať na všetko čo rozpozná - takže ako sa hovorí – opensource.



V našom pripravovanom časopise pre vás pripravíme seriál článkov o zaujímavých technológiách a ich využití vo sfére archeológii a histórie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára