.

utorok 23. októbra 2018

Stanovisko k takzvaným "Slovansko-Árijským védam"

Mor, zvaný Slovansko-Árijské védy už registrujeme dlhšiu dobu. Ich teórie sú tak hlúpe, že som sa nikdy nedokázal prinútiť k tomu, aby som k nim niečo zmysluplné napísal. To by si totiž vyžadovalo, aby som pomerne významný čas strávil štúdiom tých nezmyslov, ktoré hlásajú a môj čas je na to príliš drahý. 



O to viac ma potešilo, že tejto nevďačnej úlohy sa ujal Žiarislav, ktorý dnes na svojej stránke zverejnil k tzv. "Slovansko-Árijským védam" jasné a nekompromisné stanovisko. Nakoľko s väčšinou jeho postojov, vyjadrených v predmetnom stanovisku sa stotožňujem, považujem za potrebné, aby som aj našich čitateľov upozornil na jeho článok, v ktorom stručne a zrozumiteľne čitateľom vysvetľuje, v čom spočíva nebezpečenstvo tejto novodobej hlúpej ideológie, ktorá doslova sabotuje a diskredituje dejiny Slovanov a ľudí, ktorí sa im chcú venovať. Nechajme teda prehovoriť priamo Žiarislava: 

"Vyhlásenie k "slovansko-áriským védam". (Rozkliknite si dole článok). Aby bolo jasné, kto je kto. Ktosi vravel - ide vám predsa o to isté. Ale nie je to pravda. Nemáme ani spoločné prostriedky a nemáme ani spoločné ciele. Za Slovanstvo sa dnes už skrýva kde-kto. Mnohí ho zneužívajú, zneužívajú národné cítenie a skutočné slovanské duchovno takto zneucťujú. Podstatou vedomectva je poznanie, teda vedomie, dobré videnie -"návisť". A nemôže to byť naopak. Možnože keď povieme veci jasne a popravde, možnože stratíme pár priateľov - ale boli to potom naozaj naši priatelia? Získame viac. Budeme bližšie k pravde a naše priateľstvá budú skutočnejšie. Ak chceme pestovať úctu, musíme si zachovať aj česť. A povedať o veciach čisto a jasne, ako ich vidíme. Nech sa tak stane.

Veľkou dávkou nenávisti, povýšeneckosti a hlavne špekulatívnym výkladom, výmyslami a  prekrúcaním skutočností sa skupinám šíriacim tzv. „slovansko árijské védy“ v slovanských krajinách podarilo čiastočne zdiskreditovať pôvodné slovanské kultúrne prúdy, ktoré menej rozhľadení nevedia od nich rozlíšiť."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára