.

nedeľa 23. októbra 2022

Výprava Poľské hradiská - Krakow a Bnin (deň 1)

V októbri 2022 sme sa deviati členovia OZ Hradiská vybrali na výpravu za hradiskami v Poľsku a jeho najstaršou históriou. Našim hlavným cieľom boli archeoskanzeny, ktoré majú Poliaci na skvelej úrovni, a v rámci presunov sme navštívili aj niektoré zaujímavé nezrekonštruované hradiská, ktoré sme mali po ceste.



Na presun sme použili požičanú červenú Karkulku - Opel Vivaro, ktorý mal síce už najlepšie roky za sebou, ale zato pomerne pohodlné sedačky a veľký batožinový priestor. Napriek počiatočnej miernej nedôvere sme si s ňou nakoniec celkom dobre porozumeli a spoľahlivo nás sprevádzala po celej dlhej výprave.

 



Hlavným bodom prvého dňa výpravy bolo archeologické múzeum v Krakowe, v ktorom sa má nachádzať najznámejšia "slovanská" modla, tzv. Zbručský idol.  Mesto Krakow má veľmi pekne zrekonštruované centrum, čo mnohí z Vás iste vedia. Jeho široké ulice trochu pripomínajú Paríž a iné zaujímavé západoeurópske mestá. 

Krakow vo včasnom stredoveku


 


 


 

Archeologické múzeum v Krakowe je naozaj veľmi rozsiahle a bohaté s množstvom exponátov. Nájdete tu krásne nálezy od paleolitu až po stredovek, pričom prekvapila pomerne rozsiahla výstava z obdobia starovekého Egypta či južnej Ameriky. Jediným skutočným sklamaním bolo zistenie, že Zbručský ideol, na ktorý sme sa veľmi tešili, sa momentálne nachádza mimo múzea a prebiehajú na ňom výskumné a reštauračné práce. Aj bez neho však múzeum môžem vrelo odporučiť každému, koho zaujíma archeológia a história.




































 

Po návšteve múzea a obede nás čakalo nepríjemné prekvapenie v podobe pokuty za parkovanie. V Krakowe je parkovacia politika podobne "prívetivá" pre zahraničných turistov, ako v Bratislave. Je to dosť veľký chaos, pretože v niektorých častiach mesta sú síce parkovacie miesta spolu s parkovacími automatmi, avšak často je nejasné, kde sa parkovať za peniaze môže a kde nie. A tak sme zaparkovali, slušne zaplatili parkovné v automate a po návrate nás čakala mestská polícia s papučou a hneď sme boli ľahší o 200 zlotých, lebo na tom mieste vraj môžu parkovať za peniaze iba majitelia špeciálnych kariet na dlhodobé parkovanie. Ale aspoň bolo vzrúšo. Neznechutili nám však ďalšie bádanie...









 

 Okrem centra mesta sme samozrejme navštívili aj hrad Wawel. V katakombách katedrály, ktorá stojí v jeho areáli sú pochovaní niektorí poľskí králi a významné neskoršie osobnosti z poľských dejín.




 

 Po návšteve Krakowa sme mali v pláne presun do Biskupinu, kde nás čakal nocľah. Po ceste sme však mali viaceré slovanské hradiská. Z nich sme navštívili veľmi pekné poloostrovné hradisko Bnin. Polostrov vyčnievajúci do jazera Bnińskie bol osídlený v troch fázach v praveku a stredoveku. Na prelome doby bronzovej a staršej doby železnej využíval túto vhodnú polohu na obranu ľud lužickej kultúry, ktorý sídlil v južnej časti (ktorá v tom čase bola pobrežným ostrovom). Druhý krát, kedy poloha bola intenzívne osídlená, boli 40. roky 9. storočia, kedy tu bola postavená silne opevnená raná piastovská pevnosť. Tá bola využívaná (s prestávkou 160 rokov) až do počiatkov 13. stor. Ako vidieť na fotkách z archeologického výskumu, hradisko malo typickú roštovú konštrukciu a v jej spodnej časti boli použité tzv. háky, čo je typický prvok poľských hradísk. V polovici 13. storočia bolo na základni starovekej mohyly postavené obydlie pre kastelánov. Bninu bola udelená obecná listina založená na magdeburskom práve v rokoch 1386 až 1395. 








 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára