.

utorok 26. marca 2013

Informačná tabuľa Mariková - Šimunky

V nedeľu 24. 3. 2013 zorganizovalo Občianske združenie Hradiská spolu s MO Matice Slovenskej Dolná Mariková a s finančnou podporou obce Dolná Mariková osadenie informačnej tabule pri slovanskom hradisku  v lokalite Šimunky. 

Vyniesť ťažký materiál nebolo jednoduché,
 našťastie dosť ďaleko sme sa dostali s autom


hlavný nosič


Tabuľu sme umiestnili mimo areálu hradiska, takže sme nijakým spôsobom nezasiahli do územia archeologickej lokality.  Nachádza sa v rámci oddychoej zóny, ktorú v minulosti vybudoval turistický spolok v Dolnej Marikovej. Odteraz každý návštevník tohto výnimočného miesta, na ktorom pred 1000 rokmi žili naši slovanskí predkovia sa môže dozvedieť základné informácie o hradisku, potešiť sa z obrázkov nálezov, ktoré sa na hradisku našli a tiež sa dozvie, ako mohlo hradisko vyzerať v dobách Veľkej Moravy.

Prvý kop









Na našu veľkú radosť, naše pozvanie prijal aj objaviteľ hradiska, pán Gašpar Zemančík, ktorý spolu s  archeológom Jozefom Moravčíkom a so Štefanom Melišom našli v minulosti na hradisku množstvo výnimočných nálezov.

Po dobre odvedenej práci čakáme na živánsku




Tabuľu slávnostne odhalil Čendo Žrec. Pokrstili sme ju symbolicky - vínom Nitrianske knieža...

Odhaľovanie tabule
Nitrianske knieža

A tu je tabuľa




Slovanskí bohovia nám dopriali luxusné počasie. Nadšenie a dobrú náladu sme si priviezli so sebou a veru, tí čo prišli určite neoľutovali.




Ďakujem všetkým, ktorí sa na tomto našom prvom projekte zúčastnili za nezištnú pomoc,  majiteľovi pozemku za ústretovosť a starostovi Dolnej Marikovej za  finančnú podporu tabule.

Tešíme sa na ďalšiu tabuľu, ktorú by sme chceli umiestniť na hradiku Pružina - Mesciská a Hatné Hrádok. Kto je ochotný podporiť naše združenie, tu sú potrebné údaje..

Foto:
Sammi
Miroslav Bros
Peter Bros
Orgoň 

2 komentáre:

  1. ďakujem pre nás laikov medvedia služba!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Medvedia služba? To snád nie??? "Rčení o medvědí službě však pochází z Krylovovy bajky Poustevník a medvěd z roku 1808. Poustevník se spřátelí s medvědem, vzájemně si pomáhají, až jednoho dne poustevníka ve spánku obtěžuje moucha. Medvěd ji tlapou odhání, aby poustevník mohl klidně spát, ale moucha je neodbytná. Hloupý medvěd tedy vezme do tlapy kámen a mouchu zabije. Moucha však zrovna seděla na poustevníkově hlavě, a tak byli zabiti oba."Medvedia služba? To snád nie!

    OdpovedaťOdstrániť