.

pondelok 18. marca 2013

Krása slovanských šperkov


V dnešnej modernej dobe sa málo kto zaujíma o históriu, doby dávno minulé, svojich predkov a už vôbec nie o to ako sa obliekali, čo nosili, čo jedli, kde bývali a nikoho ani nenapadne aké nádherné šperky vyrábali.....tak....ponorte sa so mnou do krásy a unikátnosti slovanského šperku (keďže by sa to tu ani nevošlo a mali by ste z toho "guláš")...predstavím Vám hlavne šperky vyrábané a nosené prevažne v dobách Veľkej Moravy , u rôznych spoločenských vrstiev hlavne z nášho územia. Tak ako to je dnes ani v týchto dobách sa nemohol každý človek "zdobiť" rovnako. Na Velkej Morave môžeme rozlíšiť dva okruhy šperkov: prostý a honosný.



Typickým výzdobným prvkom pre veľkomoravské šperky je zdobenie pomocou granulácie a filigránu. Výzdoba granuláciou, ako názov napovedá, je zdobenie povrchu šperku drobnými granulkami drahého kovu. Granulky potom vytvárajú na šperku rôzné ornamenty. Technike zdobenia jemnými splietanými a nasekávanými drôtikmi sa potom hovorí filigrán. Drôtiky tvoria buď ornamenty na tele šperku (napr. u gombíkov a opaskových nákončiach), poprípade je len z nich šperk vytvorený (košíčkovité náušnice). U gombíkov a rôznych plakiet sa často stretávame s tepanou výzdobou. Vruborez – vrezávanie výzdobných vzorov do povrchu predmetu hlbokými a ostrými vrezami. Dosahuje sa tak kontrastu svetla a tieňu. Tauzovanie – vklepávanie ušlachtilého kovu do kovu protilahlého.



TYPY ŠPERKOV

Gombíky 

Gombík je typickým šperkom pre Veľkú Moravu. Bol odevným spínadlom, alebo len ozdobou odevu. Vyrábali sa zo zlata, striebra, bronzu, medi a dokonca aj zo skla. Gombíky vyrobené z „obyčajných“ kovov ale i striebra bývavali často pozlátené. Výzdoba gombíkov nemusela býť len tepaná, mohla byť i granulovaná, alebo filigránová.



Prstene

Velkomoravské prstene nachádzame väčšinou v ženských hroboch.. Krúžkové a) prstene liate, b) drôtované, c) plechové..
Prstene zdobené filigránom a granuláciou – zo zlata či striebra, Prstene zdobené farebným sklom, Prstene zdobené kameňom, Tepané prstene.




Opaskové garnitúry

Honosné opasky tých najvýznamnejších velmožov boli ukončené nádhernými nákončiami. Tieto opaskové nákončia sú dokonalou ukážkou vyspelých veľkomoravských šperkárskych techník s použitím granulácie i filigránu. Prostý ľud si takéto nákončia pochopiteľne nemohol dovoliť.



Náhrdelníky

Korálky pre náhrdelníky boli zhotovované najčastejšie zo skla. Časté bolo i použitie opracovaného jantáru, ametystu..Z Veľkej Moravy poznáme aj korálky kovové.



Záušnice

Záušnice mali podobu krúžku z drôtu často na jednom konci roztepaného a stočeného. Ako materiál slúžil hlavne bronz a striebro. Záušnice sa nosievali votknuté do koženej alebo textilnej čelenky u žien.


Náušnice

Rovnako ako gombíky sú veľkomoravské náušnice typické pre túto dobu a oblasť. Majú veľmi obsiahlu typológiu. Podľa spôsobu spracovania ich môžeme rozdeliť na náušnice zhotovené z filigránového drôtiku a náušnice vytepávané z plechu. Ďalej sú tu náušnice podunajského typu, ktoré bývavali často z bronzového drôtu, niekedy zdobeného granuláciou, a veligradského typu, ktoré sú často veľmi masívne a honosné.


                                                                                                                                                           
Prosté náušnice  

a) jednoduché krúžkové náušnice – celá slovanská oblasť

b) náušnice s očkom

c) esovité zakončenie

d) meandrovité ukončenie – predchodcovia esovitej záušnice

e) špirálovité ukončenie

f) špirálovité závesky – ovplyvnené byzant.-orientálnym

g) trubičkovité závesky

h) duté nezdobené guličky 




Honosné náušnice

a) Hrozienkové

b) Bubienkové náušnice

c) Košíčkové náušnice

e) Lunicové náušnice






 

Dalšie šperky

Menej početné skupiny šperkov predstavujú rôzne kovania, spínacie brošne, amulety apod. Skoro výlučne zo ženských a hlavne dievčenských hrobov pochádzajú lunicovité a iné závesky. Často bývajú z drahých kovov a zdobené granuláciou i filigránom a aj lunice liate z bronzu.





...toto je len malá ukážka neskutočnej krásy slovanských šperkov, dúfam, že Vás to aspoň trocha chytí za srdce preto pripájam ešte zopár obrázkov vykopávok plus repliky veľmi šikovného pána Pavla Francúza, ktorý sa venuje okrem iného aj rekonštrukciám oných slovanských ale aj iných šperkov.




Mnoho ďalších nádherných slovanských šperkov najdete TU

Spracovala: Veronika Ethereal

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára