.

nedeľa 4. augusta 2013

Čertova Skala (Trenčianske Teplice)

Predstavujeme vydarenú umeleckú vizualizácia hradiska Čertova Skala, ktoré sa nachádza v Trenčianskych Tepliciach. Na hradisku máme zadokumentované osídlenie v dobe púchovskej kultúry, germánov a slovanov v časoch Veľkej Moravy. 



Kresba zobrazuje našu predstavu o tom, ako mohlo hradisko vyzerať v čase, kedy ho vybudovali kelti, resp. presnejšie ľud púchovskej kultúry. Dva kamenné valy sú na hradisku viditeľné ešte dnes. Pri ich rekonštrukcii sme vychádzali s analógií ostatných keltských hradísk na našom území (napr. Havránok - Liptovská Mara) a na území Čiech a Moravy. Kamennú hradbu z nasucho kladených kameňov spevňujú vertikálne zarazené brvná. ktoré zároveň v hornej časti pospájané horizontálnymi doskami vytvárajú drevenú nadstavbu, ktorá kryla obrancov. V ostatných miestach sú svahy hradiska tak strmé, že na nich nebolo potrebné budovať kamennú hradbu a postačovala iba drevená palisáda. Poznatky o vnútornej zástavbe doposiaľ niesú známe pre nedostatočný  výskum, takže umiestnanie a množstvo domov vo vnútri hradiska je iba naša približná predstava, nie skutočná rekonštrukcia. Na vnútornom opevnení (akropole) možno však predpokladať honosnejšie domy ako na predhradí. 

Za kresbu patrí veľká vďaka autorovi - Petrovi Brosovi.


2 komentáre:

  1. Mne sa to zdá trošku priveľké. Teda nie som odborník, ale čistým laickým odhadom mi tam nemá kde vojsť toľko domov. Ale možno sa mýlim. Každopádne som rada, že aspoň niekto má snahu a vôľu sa do takýchto rekonštrukcií pustiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, veru možno s tým máš trochu pravdu, tie pomery veľkosti hradby a domov sa možno na 100 % nepodarilo zachytiť. Ono naozaj nieje jednoduché robiť tie kresby hradísk tak, aby zodpovedali skutočnosti, najmä ak to hradisko nemáte pod nosom, aby ste si kedykoľvek vybehli overiť detaily. Ale treba si uvedomiť, že tieto naše kresby niesú vedecké rekonštrukcie, ale skôr také naše umelecké predstavy, ktoré sa snažíme v rámci našich skromných možností urobiť čo najpresnejšie.

    OdpovedaťOdstrániť