.

nedeľa 22. septembra 2013

Výprava k Vikingom 2013 - 2. časť

Pokračujeme v objavnej ceste za Vikingami, ktorú v roku 2013 podnikla naša členka - Ľubka. Prvú časť najdete tu.

BILDSTENAR

V BILDSTENAR je aj veľký skanzen kde je zachytený život obyvateľov Gotlandu v jednom veľkom areáli. Sú tu akési meštianske domy, runové kamene s obrazovým písmom, ktoré sa našli v dedinke Hamar. Podľa toho sú pomenované Hamar I.-IV.

Potešilo ma, že Hamar je take významné miesto. Od detstva sa stretávam so susedmi s menom Hamár.
Prechádzam okolo jedinečného veterného mlynu nemeckého typu.Tento ma zaujme šiestimi lopatkami, čo som nikde inde nevidela.

Domky sú postavené podľa období, od najstarších obydlí ,z obdobia 700 rokov pnl,až po 18.storočie. Je tu už aj vodný mlyn,ale zaujímavý bol pre mňa spôsob, akým získávali v minulosti smolu. Smola bola neodmysliteľným spojovacím materiálom ako pri stavbe vikingských či iných lodí, tak aj domov a iných suchozemských stavieb. Smola lepí, neprepúšťa vodu, dobre izoluje a je ľahko dostupná.

V okolitých lesných porastoch na skalách je vždy ihličnanov, obsahujúcich smolu (prýskyřici), dosť. Na akýsi oválny kameň s priehlbinou urobili v strede dieru a umiestnili na asi 1,5 m vysoký základ z kameňov. Tým urobili umelú jaskynku,( pivničku alebo sklípek)-a pod dieru v skale urobili zbernú nádobku s tenkým dlhým korýtkom (jarčekom), ktorými pretekala rozpustená smola.

Na oválny kameň zrejme uložili drevo, ktoré pomaličky tlelo a smola, rozpúšťajúca sa z dreva, stekala do tohoto jednoduchého, ale dômyselného system pre ďalšie upotrebenie. V skanzene je zbierka kočov, nástrojov a náradia z rôznych remesiel, ktoré v minulosti obyvatelia ostrova používali.














Raukomrade-LANGHAMMARS


Popoludní sme prišli na Raukomrade-LANGHAMMARS na miesto pri mori, kde sú vysoké skalné útvary v tvare hláv, ale aj rôzne iné tvary. Je to nádherné.Po niekoľkých krokoch od cesty sme ako v zakliatej kamennej krajine obrov...

RAUK-v islandštine HRAUKR, znamená dym na Gotlande. Je tu množstvo kameňov na pobreží mora, ktorých mäkký vápencový povrch zvetral a ohlodalo more a vnútorné tvrdé jadro zostalo neporušené.
Počasie nám vychádza, svieti slnko a tak si každý z nás nájde miesto medzi skaliskami,a relaxujeme.Máčam si nohy v skalných priehlbinkách,kde je voda teplučká,ale po chvíli sa už pláskam na kraji v mori. Príjemné osvieženie a nutná hygiene, keďže sme nemali ráno sprchu a vyzerá to tak, že aj túto noc strávime niekde mimo civilizáciu.


Neďaleko je typická gotlandská rybárska osada v zátoke s veľkou, peknou a čistučkou kamennom plážou, ktorú vyhľadáva množstvo turistov. Podľa informácií sat u dá dobre najesť, my sme si však na žiadnej špecialite z rýb nepochutnali, pretože všetky domčeky boli už zatvorené.Ale aspoň sme si napásli oči na ďalšom peknom mieste Gotlandu.

Našli sme miesto na samote pri jazere.Rozkladáme stany, pripravujeme večeru a sledujeme západ slnka. Miesto je zas moc pekné, pred spaním sa ideme rýchlo vykúpať v sladkovodnom jazere s číročírou vodou a hejnami drobulinkých rybičiek.
Jindro si zapálil ohníček a relaxoval, na chvíľu sme ho vyrušili s Ivkou svojou prítomnosťou , ale nechceli sme rušiť. Bolo mi troche ľúto, keď ráno povedali niektoré ženy, že tam sedeli dlho do noci.

Ja som zas vstávala medzi prvými.Nemôžem si odpustiť sledovanie svitania a východ slnka.Je to pre mňa ako magnet,keď vidím slniečko ako vyhupne z vody a veselo pokračuje po svojej každodennej púti.

Pri jazere sa uložili k spánku ešte v cestovatelia dvoch karavanoch, ináč len šum vody,spev vtákov a občas v diaľke počujeme hluk auta.






Do STAVGARDU (AMMUNDE) pri meste Burs prichádzame zo zvedavosti.

Je tam vikingská dedina,tak ju pozeráme. Prišli sme zavčasu, nikde ani živáčka-len ranné slnko osvecuje domky presne ako pred tisíc rokmi...Nám to ale nevadí, prejdeme sa po osade-je na čo pozerať. Domčeky ako z rozprávky,pokryté slamou, a vnútri primitívne vybavenie domácnosti, akási pec ,stôl s lavicou a príbytok so slamou naspanie.Pod stechu prjbíjali kože zvierat-určite pre zateplenie, ale aj po vysušení na ďalšie spracovanie. Náradie a nástroje domáceho gazdu, jednoduchý prípravok na tkanie – pásiky kože (neskoršie nití) sa s pásmi kožušiny pomocou akéhosi krúžkového závažia z dreva na konci pásikov spletali v jeden široký pás a z toho sa pravdepodobne šili zimné teplé obleky.Koža sa využívala všestranne,bola dostupná,poddajná,pevná,dlhodobá a výrobky z nej sa dali zdobiť podľa fantázie a podľa toho, k čomu výrobky slúžili. V osade je jedno veľké spoločné ohnisko,studňa na vodu a rôzne náčinie vyrobené, či upravené, z kostí zvierat.












Holmhällar

Ďalšie naše zastavenie je v Holmhällar,prírodnej rezervácii, v rybárskej dedinke Holms pod ďalšími skalmi rôznych tvarov-raukami, z druhej strany Skvalpiku. Prichádzame za poskakovania divokých zajacov neďaleko nás, do rybárskej osady. Ocitám sa v inom svete- v minulosti, pred niekoľkými storočiami...

Nad osadou, na dobrom strategickom mieste, stojí akýsi bunker na sledovanie mora, kde v minulosti strážili pred votrelcami každý kúsok zátoky. Rybárske domky pokryté kamennými doskami na strechách, so zaujímavo riešenými komínmi.( kantom postavené dva otesané kamene,zakryté ďalšou skalou) . Strešné kamenné platne sú zaťažené ďalšími,menšími. Po celej ploche strechy sú medzi veľkými platňami poukladané menšie, aby vyplnili každú skulinku.

Bez akýchkoľvek civilizačných vymožeností, ukryté ďaleko od obydlí, nazdevastované 21. storočím, si tu domčeky pokojne žijú svojim životom. Je to fascinujúce...Len my sme narušili pokojnú atmosféru svojim práchodom,ináč ani človiečika.













Ďalší vikingský skanzen v Porthuset



Alandské ostrovy- rybárska osada na konci sveta (najsevernejší cíp) medzi skalami





Ľubka J.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára