.

štvrtok 11. apríla 2019

Na Slovensku objavili nový Keltský symbol !!!

Za keltské symboly sa väčšinou považujú najmä triskelia s jej viacerými variantmi, známe taranisove koleso, či keltský kríž. V minulom roku sa však podaril na Slovensku (Tvrdošovce) unikátny nález keltskej hlinenej figúrky, starej viac ako 2000 rokov, ktorá dostala meno „Furiorix“ a ktorá má priamo na hrudníku doposiaľ neznámy, zrejme keltský symbol. 






Archeológ SNM Radoslav Čambal o symbole uvádza, že znázorňuje pravidelný plastický kosoštvorec, ktorý je umiestnený v kruhu, vyrobenom ryhou. V strede kosoštvorca a po každej jeho stene sú plastické koncentrické krúžky. Nad vrchným cípom kosoštvorca je polmesiacovitý oblúk s koncami smerujúcimi nadol, ktoré sú ukončené guľkami. Ide o nateraz absolútne unikátnu vec, ktorá momentálne nemá analógie vo východokeltskom svete.

O tomto symbole aj o ďalších unikátnych nálezoch sa môžete dočítať v knihe Skryté poklady, ktorú ešte je možné získať na tejto adrese:

4 komentáre:

  1. Zaujímavé ako aj naši archeológovia a podobne tu hľadajú všeličo iné len nie naše slovanské, asi sme ozaj spadli celkom z neba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si asi robíš srandu však? To myslíš že archeologovia fungujú štýlom že si povedia : Tak dnes ideme nájsť keltský, alebo slovanský symbol?

      Odstrániť