.

pondelok 30. marca 2015

Tak nám zas zamlčiavajú dejiny...

Pred časom sa na pultoch slovenských kníhkupectiev objavila kniha s názvom Tajné dejiny Slovenska, Slovenov a Sloveniek od autora Oskara Cvengroscha, ktorá vzbudila pozornosť veľkého množstva záujemcov o naše dejiny. Po jej "letmom" prelistovaní, trvajúcom asi hodinu som ju zhrozený odložil naspäť do poličky, avšak mal som chuť ju umiestniť do oddelenia fantasy literatúry. Toto nemôže autor myslieť vážne!

Keďže však nie som historik ani archeológ, nedovolím si na knihu písať recenziu. O to viac ma dnes potešilo, keď som na stránkach portálu HISTORYWEB, s ktorým už dlhšie spolupracujeme objavil recenziu odborníkov (archeológov a historikov), ktorí knihu celú prečítali, za čo im patrí moja úprimná sústrasť. Možno Vám táto recenzia ušetrí zbytočne vyhodené ťažko zarobené peniaze .... 

"Aká je kniha Tajné dejiny Slovenska, Slovenov a Sloveniek? Keď som začal pracovať na tejto recenzii, nevedel som, pravdupovediac, do čoho sa púšťam a kde skončím. Ešte plný optimizmu som pred vlastným čítaním oslovil autora, aby mi zaslal svoje životopisné údaje, pretože v knihe žiadne nie sú a bolo by vhodné vedieť, čiu knihu idem recenzovať. Prišla mi jednoriadková odpoveď, že autor je odo mňa trochu starší Prešovčan s technickým vzdelaním. Neskôr som zistil, že posledné dve slová tejto odpovede predstavujú značne široký pojem.



Absencia akýchkoľvek údajov o autorovi má svoj význam. Nejde o to, že by sa robil tajomným. Ale keď sa z tejto knihy dozvedia Arabi, že Alah/ch je vlastne Valach a že aj Arabi sú Slovania, určite naňho vyhlásia fatwu za urážku viery. Trocha málo originálny spôsob, ako sa presláviť.

Knihu som čítal veľmi pozorne, písal som si poznámky a podčiarkoval celé pasáže textu. Po prečítaní som ešte mesiac premýšľal, čo napíšem, a aj som niekoľkokrát rozpačito začal."



Prosím, neverte všetkým hlúpostiam iba preto, že vytvárajú pozitívny obraz o Slovanoch. Ak ten obraz nemá žiaden reálny podklad, klameme sami seba. 

Heslo našej stránky znie: "Buďme hrdí na naše dejiny. Máme na to mnoho dôvodov" Možno je načase, aby sme toto naše motto mierne doplnili o dovetok: "A nemusíme si ich vymýšľať" 

Neskromne si myslím, že náš portál www.hradiska.sk sa snaží robiť dosť veľa pre znovuobjavovanie a popularizáciu našej slávnej slovanskej histórie. A zaobídeme sa pri tom aj bez nezmyselných fantasmagórií. 


Orgoň

5 komentárov:

  1. Chcem priklad fantas-magorie z tej knihy...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdupovediac knihu som nečítal a ani po tom veľmi netúžim - takže fantas-magóriou "z tej knihy" nemôžem poslúžiť...
      Ale ako numizmatikovi sa mi dostala do rúk práca spomínaného pána Oskara Cvengroscha nazvaná: "Biateky razili Sloveni"(mám podozrenie, že táto jeho práca je zakomponovaná aj do "tej knihy"). Pojednáva o keltských minciach bratislavského typu - o Biatekoch. Autor sa snaží rôznymi fabuláciami dokázať, že na Biatekoch sú slovanské nápisy, s významom slovanských bohov, území, alebo remesiel atď....
      Robím antické mincovníctvo už nejakú dobu... a poviem vám, že takýto "výplod autorovej fantázie", šikovne maskovaný za serióznu prácu, som ešte nečítal!
      K.

      Odstrániť
    2. Ešte chcem dodať, že po prečítaní spomínanej práce "Biateky razili Sloveni", som si s hrôzou uvedomil, že keby som bol absolútny laik a nevenoval by som sa tomuto obdobiu (a histórii ako takej), tak autorovi zhltnem asi každé slovo...Pre ľudí, ktorí siahnu len sem-tam po knižke, chtiac si doplniť historické povedomie, je to veľmi nebezpečná literatúra.
      K.

      Odstrániť
    3. Anonym z 13.22 Dvoma vetami si výborne vystihol podstatu, ďakujem.

      Odstrániť
  2. Ako sa ten Biatek číta.Všetci písali latinkou. Kelti určite dvojhlásku
    nemali. V ktorých zápisoch by sme našli kráľa B I A T E K Veru
    toho objavili historici v tom zápise.

    OdpovedaťOdstrániť