.

nedeľa 19. júla 2015

Živý starovek na Havránku

Na Havránku bolo v sobotu 14.7. 2015 už od rána čulo. Kelti, Rimania, Markomani, Macedónci a iní, si rozostavali stany a pripravovali sa na boj. Sprevádzali ich manželky s deťmi a takto spoločne prezentovali divákom dobový život v období staroveku.Akciu organizovala skupina Vae Victis v priestoroch patriacich Liptovskému múzeu v Ružomberku.

Praveké nástroje (Archeopark Liptovia)



Doba bronzová - OZ Ipea

Fešanda z doby bronzovej (OZ Ipea)

Tavenie bronzu



Keltská výzbroj

... a keltské šperky





OZ Ipea z Oravy nám predstavilo názorne, aj s pútavým výkladom, život v dobe brobzovej a najmä odlievanie bronzu. Iní, napr Archeopark Liptovia, zase zbrane a nástroje z praveku, či keramiku a prípravu jedla, Kelti výrobu rôznych nástrojov, vecí dennej potreby, ale aj ozdôb pre ženy a bojovníkov. Prišli aj Rimania v hojnom počte a postavili tu svoj poľný tábor.
























Medzi tým prebiehali boje Keltov, Rimanov a bojovníkov iných kultúr, pridavajucich sa na obe strany. Napokon sa Kelti spolu s Rimanmi, po nerozhodnom boji podriadili vôli Bohov a na Obetisku vykonali krvavú obetu. Sám sa dobrovoľne prihlásil ranený Kelt a keďže Taranis si nežiadal veľa krvi, vojská sa navzájom zmierili...



















Akcie sa zucastnili skupiny z Čiech/ Pisek/, Poľska, Moravy, Rakúska a Slovenska.

Pekný program nám spríjemnilo počasie ako na objednávku a magické prostredie pohladilo oko aj dušu.

Jedine, co som nepochopila, bol prístup Liptovského múzea /správcov skanzenu/. Na vstupe vyberali osobitné vstupné a po jeho zaplatení musel človek platiť druhý krát samotným organizátorom akcie. Pobúrilo nás aj prístup múzea k jediným predajcom jedla a nápojov, ktorí sa starali o hladných návštevníkov. Sústavne im vypínali elektrinu a nezabezpečili im prísun vody. Pritom občerstvenie na takýchto akciách je nevyhnutnosť. Návštevníci s deťmi potrebovali občerstvenie a múzeum namiesto toho aby jedlo a pitie zabezpečilo, ešte kládlo prekážky. Príklad obmedzencov /byrokratov/ štátnej inštitúcie.

Veľmi pekná reportáž z akcie:  http://www.cestyarcheologie.cz/#!Keltská-Evropa-se-sešla-pod-Tatrami/c4s/55a650690cf21636d2feb96b

Lubka
Foto: Orgoň

9 komentárov:

  1. len by som opravil: priestory kde sa skoro celá akcia odohrávala nepatri pod správu lipt. Múzea v Ružomberku ale ich má prenajaté miestna agrofarma od obce Bobrovník za účelom tvorby pasienkov. Priestory určené ako parkovacia plocha sú jej súčasťou, o tom že múzeum poskytlo 2 osoby ktoré bránili vjazdu sme nevedeli, inak by sme razantne zakročili !

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aha...a komu potom isiel vytazok z vybraneho vstupneho? patrilo organizatorom, a nikomu inemu. Organizatori mali starosti, putavy program, vytvorili skvelu atmosferu a vlastne sa domnievam, ze vsetka tarcha akcie bola na nich.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. výťažok zo vstupného išiel na dve časti 50% bralo múzeum za vstup na skanzem a 50% sme vyberali my na pokrytie nákladov. Okrem toho sme dostali od múzea dotáciu 1000 €. Takmer všetky vyzbierané peniaze išli na náklady, hlavne cesta a strava pre účinkujúcich, tých bolo cca 72 čo je už pomerne dosť ľudí keď uvážime že prišli z Rakúska, Poľska a Česka. Mnoho združení nám chodí bez nároku na cesťák s tým že my zase podporíme ich akciu. Vďaka tomu sa nám darí držať hranicu financií tak aby sme neboli v strate !!! Múzeum nenesie žiadne riziká (počasie, neúčasť divákov,)

      Odstrániť
    2. "Organizatori mali starosti, putavy program, vytvorili skvelu atmosferu" v mene Vae Victis ďakujeme, takéto slová nás poháňajú ďalej :D

      Odstrániť
  3. http://www.liptovskemuzeum.sk/pastier/wp-content/uploads/2014/12/27.5.2015-Z-Vae-Victis-Lietavsk%C3%A1-L%C3%BA%C4%8Dka-Dohoda-o-spolupr%C3%A1ci-pri-suporiadan%C3%AD-podujatia-931-2015Dodatok-%C4%8D.1-k-Dohode-o-poslupr%C3%A1ci-942-2015.pdf

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čo sa týka zabezpečenia elektrickej energie a jej výpadkov, nemá p. Ľubka celkom pravdu, bol tam problém s preťažením napätia a preto elektrika "vypadávala" hlavne keď sa zapla fritéza v stánku s občerstvením.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdá sa že niekto kto má prístup k zmluve a právo ju zverejniť, nemá odvahu zverejniť svoje meno! Prečo asi ? Že by v múzeu vedeli že ich konanie nebolo celkom férové. V zmluve sa píše že múzeum zabezpečí a upraví areál, chcem sa spýtať ako ho zabezpečili a hlavne upravili, keď to tam museli prísť kosiť traktorom ktorý múzeum určite neobjednalo.... a tiež sa v zmluve písalo o vylepení plagátov zo strany múzea ale nikde v Ružomberku ani v Liptovskom Mikuláši, dokonca ani v priestoroch múzea nebol jeden jediný plagát !!!! Ako potom dodržujú v múzeu zmluvy ? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechcem sa zbytočne dotknúť, článok je z minulého roka. Ale pokiaľ ma pamäť neklame, tak verejné inštitúcie majú povinnosť zverejňovať zmluvy.
      Tiež pokiaľ ma pamäť neklame, tak pozemky kosené traktorom nie sú súčasťou múzea v prírode a toto rieši súkromný vlastník.
      A keďže pamäť je občas zradná, preto ak sa mýlim mi prepáčte, ale nemám vedomosť o pitnej vode na Havránku. Pokiaľ viem, je voda len na pozemku AÚ SAV a tá je len úžitková.

      Odstrániť
    2. Ano maju povinnost zverejnovat zmluvu a ci si ju plnia ja neviem, O.Z. verejnou instituciou nie je preto zmluvu nez nezverejnuje ale pokial je zaujem nie je problem. Voda v ateali SAV Nitra je pitna, aspon tak nam ju ponuklo muzeum v minulosti ako ucinkujucim na ich akciach. Na poslednej akcii ale vodu obmedzovali aj ked sa pouzivala iba prevarena a za obcestvenie zodpovedala cateringova firma. Co sa tyka kosenia, kosit bolo treba hlavne v priestoroch arealu skanzemu okolo svatyne a pristupove chodniky pre navstevnikov !!!! K dispozicíi viem dodat aj fotodokumentaciu.

      Odstrániť