.

nedeľa 20. decembra 2015

Pobedim 3D

Náš spolupracovník Naj prichádza s ďalším pokusom o rekonštrukciu hradiska. Jedná sa o známe slovanské hradisko Pobedim - Hradištia.

Hradisko bolo zničené zrejme vojenským útokom v priebehu 9. prípadne 10. storočia. Z toho dôvodu sa na hradisku zachovalo množstvo zaujímavých nálezov, ktoré boli objavené počas výskumu v 70. rokoch 20. storočia pod vedením významnej slovenskej archeologičky Dariny Bialekovej.





Autor pri vizualizácii vychádza z publikovaného plániku opevnenia, podľa ktorého sa hradisko členilo na 2 časi - Hradištia a Podhradištia. Vnútorná zástavba hradiska na vizualizácii je volnou predstavou autora a nieje podložená archeologickým výskumom. Možno archeológovia majú k dispozícii plánik zastavanosti hradiska, ktorý však nebol publikovaný. Ak by sme ho mali, bolo by možné vizualizáciu podľa neho patrične upraviť, aby ešte viac zodpovedala realite.




Autorovi ďakujeme a tešíme sa na ďalšie vizualizácie hradísk...

Orgoň

2 komentáre:

  1. Pre mňa ako laika, je takáto vizualizácia to najlepšie. Viem si urobiť predstavu o danej oblasti a opevnení, stavbách. Prípadné nepresnosti, nech si riešia archeológovia. Ja som získal pocit, akoby som sa o tisíc rokov vrátil v čase nazad. Takto som k textom o hradisku dostal ďalšie tri dimenzie. :-) Ďakujem, veľmi sa mi to páčilo!!! Beriem to ako darček k Vianociam. Neskromná prosba- budú aj ďalšie vizualizácie? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme. Aj ja si myslím, že takéto vizualizácie treba robiť. Poteším Vás, pretože v blízkej dobe chystáme kvalitnú vizualizáciu nížinného hradiska na brehu Dunaja. Každý kto vie robiť v 3D, alebo pekne kresliť sa mi môže ozvať a spoločne niečo vymyslíme. Ešte je množstvo hradísk, ktoré sme zatiaľ nenakreslili...

      Odstrániť